Forum | Prikbord | Info | Links
 
Stadion Oosterpark

Het Oosterparkstadion, thuishaven van FC Groningen. Een prachtig - Engels aandoend - stadion middenin de Oosterparkwijk. Eén van de laatste voetbalbastions in z'n soort met een eigen sfeer en een rijke historie. Een historie waarin vele honderden wedstrijden zijn gespeeld en waarin voetballers als Pelé, Zico, Johan Cruyff, George Best, Frans de Munck, Sjaak Swart, Stanley Matthews, Faas Wilkes, Lev Yassin en Marco van Basten de grasmat van de voetbaltempel aan de Zaagmuldersweg hebben betreden. Het stadion zal gaan verdwijnen, want er zijn plannen voor een nieuw stadion op een andere plek. Maar de historie van dit unieke bouwwerk zal altijd blijven.

De geschiedenis van het Oosterparkstadion begint op 30 september 1933. Met veel vertoon opende de toenmalige burgemeester Bloemers het sportcomplex met de naam 'Oostersportpark'. Het complex bestond uit een hoofdveld voor voetbalwedstrijden en drie hockeyvelden, die tevens ruimte boden voor een was- en kleedgelegenheid en een eenvoudige kantine. Het hoofdveld was vanaf die tijd de thuishaven voor de voetbalclubs BRC en GVAV Rapiditas, en in een later stadium voor GVAV en de Oosterparkers. De bijvelden boden plaats aan een drietal hockeyclubs en halverwege de jaren veertig aan handballers, cricketers en korfballers. Omdat de bijvelden echter teveel werden beschadigd, kregen de niet-voetbalclubs elders in de stad een speelveld toegewezen. Van de hockeyvelden werd met enig passen en meten twee voetbalvelden gemaakt met een wegneembare afzetting, de huidige trainingsvelden. Het hoofdveld kreeg een permanente afzetting.

In 1935 werd het hoofdveld opgesierd met een overdekte tribune met een capaciteit van vijfhonderd zitplaatsen. Deze capaciteit bleek echter aan de magere kant. Bij belangrijke wedstrijden waren er veel toeschouwers die met kistjes, stoelen en trapjes naar het sportpark kwamen om nog iets van de wedstrijd te kunnen zien. In 1939 werd daarom het idee geopperd om een aarden wal rond het veld aan te leggen, waarop de toeschouwers plaats konden nemen.

Door de tweede wereldoorlog zou het echter nog tot 1947 duren voordat men tot een ingrijpende verbouwing overging. Er kwam er elektrische klok boven de ingang en de kleedkamers werden voorzien van warm water. Een jaar later was het echter goed raak: er kwamen betonnen staantribunes aan de zuidzijde en achter beide doelen. In een klap kreeg het stadion een capaciteit van rond de tienduizend plaatsen. Bij grote wedstrijden kon dit aantal worden 'opgerekt' tot 14.500 toeschouwers, door karren, planken en stoelen in de in de hoeken van het veld te plaatsen. Het gemeentebestuur van Groningen, vanaf het begin eigenaar van het stadion, besloot in 1951 een voor die tijd zeer moderne lichtinstallatie te plaatsen. Een aantal jaren later werd er een professionele geluidsinstallatie aangelegd.

Ondanks de uitbreiding van het aantal plaatsen, bleek het complex regelmatig te klein. Dit kwam vooral door de goede prestaties van GVAV dat in 1956 naar de eredivisie promoveerde. In 1959 werden de staantribunes aan de lengtezijde van het veld opnieuw aangelegd. Het tredenverschil werd vergroot, er werden rondingen in de hoeken aangebracht en er kwamen achteropgangen en vakindelingen. In datzelfde jaar werden de Groninger voetballiefhebbers verrast op een opmerkelijke wedstrijd tussen de elftallen van Feyenoord en de FC Santos, met de sterren Pelé en Zico in de gelederen. In een uitpuilend sportpark wisten de Brazilianen met 3-0 te winnen door ondermeer een goal van Pelé.


Echt een 'stadion' werd het Oosterpark in 1960. Er kwam een overdekte zittribune achter het doel aan de Zaagmuldersweg en een jaar later volgde de overdekte zittribune aan de Parkzijde. Beide tribunes doen tegenwoordig nog steeds dienst. Het aantal overdekte zitplaatsen bedroeg na de verbouwing 5200 plaatsen en de totale capaciteit van het stadion lag zo rond de 18.000 toeschouwers. In 1964 werd de middenlaan, die tussen het hoofdveld en de bijvelden liep, voor het verkeer afgesloten en groeide het sportpark uit tot één geheel. Dit kwam ook tot uitdrukking in de naamgeving van het complex, dat vanaf die tijd officieel als 'Stadion Oosterpark' werd aangeduid. Een naam die trouwens tot op de dag van vandaag boven de hoofdingang staat te lezen.


Na wat kleine verbouwingen in de zeventiger jaren, werd in 1982 de aftandse lichtinstallatie vervangen door vier lichtmasten van ieder 46 meter hoog en werden er noodtribunes in gebruik genomen. Even speelde toenmalig voorzitter Renze de Vries met de gedachte nabij de wijk Oosterhogebrug een nieuw stadion te laten bouwen, maar in plaats daarvan werd in 1985 aan de zuid-zijde een nieuwe overdekte zittribune, de huidige Tonny van Leeuwen-tribune gebouwd.


Op 5 september 1984 werd de eerste paal geslagen en ruim vijf maanden later konden de toeschouwers tijdens de wedstrijd tegen PSV voor het eerst plaats nemen op de nieuwe tribune. De tribune werd rond de wedstrijd Groningen-MVV op 24 maart 1985 officieel in gebruik genomen. Hierdoor werden er een kleine vijfduizend nieuwe zitplaatsen gecreëerd, waardoor de totale capaciteit opliep tot 22.000 plaatsen.


In het seizoen 1987/88 werd het stadion opnieuw onder handen genomen. Aan de Noordkant van het veld verrees een nieuwe eretribune. Onder het bouwwerk werden ruimten gemaakt waarin de administratie, een spelershome en kantoren hun plaats vonden. Door de oprukkende commercie werd deze tribune in 1991/92 uitgerust met een VIP-gallerij. Op 22 februari 1992 werd de VIP-lounge in gebruik genomen.

Als gevolg van een besluit van de KNVB om vanaf het seizoen 1999/2000 het niet meer toe te staan om staanplaatsen te verkopen nam de capaciteit af. In januari 2000 vond om deze reden opnieuw een verbouwing aan het stadion heeft plaats. De staantribunes aan de Zuidzijde zijn omgebouwd tot onoverdekte zitplaatsen. Hierdoor bedroeg de capaciteit in de eerste helft van het nieuwe millennium 11.224 zitplaatsen.

Voorafgaand aan het KPN Eredivisie-seizoen 2000/2001 werd vervolgens de Oostzijde van het stadion onder handen genomen, waarbij het uitvak naar de andere kant verhuisde. Daarnaast werd de voormalige staantribune omgebouwd tot zittribune. In oktober ondergingen ook de staanplaatsen aan de West-kant een zelfde behandeling en werden de hoeken zuid/oost en zuid/west dichtgemaakt met kuipstoeltjes. Later dat jaar verrees direct achter de hoofdingang een aantal units, waar onder andere de administratie van de FC is gehuisvest. De ruimten in het stadion werden vervolgens gebruikt voor de realisatie van een krachthonk en uitbreiding van het onderkomen van de medische staf. Voorafgaand aan het seizoen 2001/2002 werden de vaste reclameborden aan de lange zijde vervangen door een roterende boarding. En daarmee kreeg het Oosterparkstadion haar huidige gezicht.

Het aloude stadion met haar rijke historie loopt desalniettemin op haar laatste benen nu FC Groningen verregaande plannen voor de bouw van een nieuw stadion. Een stadion dat moet verrijzen op het voormalige terrein van de Hunze-centrale, aan de zuidkant van de stad Groningen. De voetbaltempel aan de Zaagmuldersweg zal in de winter van 2005 vaarwel worden gezegd, waarna het plaats moet maken voor een nieuwe woonwijk. Het zal een afscheid zijn van een mooie, rijke historie.


Enkele opmerkelijke historische feiten

1933: opening Oostersportpark met hockey-demonstratie en handbalwedstrijd
1946: handbalinterland Nederland - Denemarken
1950: Gronings voetbalelftal - profploeg Bremen (1-0)
1950: Noordelijk elftal - Leeds United (2-4)
1951: interlands Nederland - België (korfbal) en Nederland - Oostenrijk (handbal)
1954: lichtwedstrijd tussen de profelftallen van Fortuna en Amsterdam
(Fortuna met Frans de Munck en Cor van der Hart)
1955: Gronings elftal- Sheffield United (3-3)
1955: GVAV tegen Uda Praag, Rapid Wien, Partizan Belgrado en Union Berlijn
1957: oefenwedstrijd Nederlands elftal - Hannover
(Oranje met o.a. Abe Lenstra, Faas Wilkes en Kees Rijvers)
1959: FC Santos - Feyenoord (Santos met o.a. Pelé, Zico en Pepe)
1960: Noordelijk elftal - Noord-Duitsland (met o.a. Uwe Seeler)
1960: GVAV - Braziliaans Olympisch elftal
1960: GVAV- stedelijk elftal Moskou (met o.a. 's werelds beste keeper Lev Yassin)
1962: GVAV - Stoke City (met de legendarische voetballer Stanley Matthews)
1963: GVAV tegen o.a. Borussia Dormund, Eintracht Frankfurt, Blackburn Rovers
1963: Nederland - Engeland (oud-internationals)
1967: Jong Oranje - Oost-Duitsland (Oranje met o.a. Jan Mulder)
1983: interland Nederland-IJsland (3-0)
(Oranje met E. Koeman en Brocken en de ex-FC'ers R. Koeman en Houtman)
1984: FC Groningen - Atletico Madrid (met o.a. Hugo Sanchez)
1984: FC Groningen - Inter Milan (met o.a. Zenga, Baresi, Bergomi, Altobelli)
1988: FC Groningen - Atletico Madrid (met o.a. Paolo Futre)
1988: FC Groningen - Vfb Stuttgart (met o.a Jurgen Klinsmann)
1994: FC Groningen - Barcelona (met o.a Stoitsjkov, Romario)

Toeschouwersrecords:

1977: FC Groningen - AZ (19.000 toeschouwers, zonder TvL-tribune)
1988: FC Groningen - Servette (19.500 toeschouwers, met TvL-tribune)
terug


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl