Forum | Prikbord | Info | Links
 
Eintracht Braunschweig - SC Verl, 26 april 2008, Regionalliga Nord (3-2)
Eintracht begint de wedstrijd goed, want binnen een kwartier staat het 2-0. Daarna scoort SC Verl tegen, maar voor rust is het alweer 3-1. In de tweede helft valt er minder te genieten. SC Verl scoort net voor het einde de aansluitingstreffer en even is het nog spannend, maar Eintracht wint en houdt zicht op die belangrijke 10e plaats.

Stadion an der Hamburger Straße - Braunschweig


Het "Stadion an der Hamburger Straße" is sinds 1923 de thuishaven van voetbalclub Eintracht Braunschweig. Daarvoor speelde de club sinds 1905 op de "Sportplatz an der Helmstedter Straße", maar dat terrein werd na de Eerste Wereldoorlog al snel te klein voor de steeds groter wordende club.

Op 17 juni 1923 werd het stadion ingewijd met een wedstrijd tegen 1. FC Nürnberg. Een succes werd dat niet voor de thuisclub. Voor 15.000 toeschouwers verloren de Braunschweiger Löwen uiteindelijk met 1-10. Op 5 oktober 1924 werd de nieuwe houten hoofdtribune ingewijd met een vriendschappelijk duel tegen Altona 93 en bij een bekerwedstrijd in 1937 tegen het destijds grote Schalke 04 was het stadion met 24.000 toeschouwers voor het eerst volledig uitverkocht. In de Tweede Wereldoorlog werd een groot deel van Braunschweig gebombadeerd, maar het stadion ontkwam ternauwernood aan de verwoesting. Eintracht Braunschweig was toen al voorlopig opgeheven. Na de oorlog gebruikten de Britten het stadion enkele jaren als sportveld en opslagplaats. In 1950 werd het stadion teruggegeven aan de Duitsers en werd het stadion op 13 augustus 1950 met een vriendschappelijk duel tegen 1. FC Kaiserslautern heropend. Maar liefst 30.000 toeschouwers zagen Eintracht Braunschweig met 3-1 winnen.


Eintracht Braunschweig

Als eerste stadion in Noord-Duitsland kreeg Braunschweig een lichtinstallatie die op 18 september 1957 tijdens de wedstrijd tegen Fortuna Düsseldorf (4-0) in gebruik werd genomen. Mede dankzij deze technische voorsprong op andere clubs in de regio vond Eintracht Braunschweig de weg omhoog en in 1963 promoveerde de club naar de 1. Bundesliga. De capaciteit van het stadion werd uitgebreid naar 40.000 plaatsen en vier jaar later volgde hét hoogtepunt van de club, het landskampioenschap.

Vanaf 1976 werd het stadion in enkele jaren gerenoveerd en overdekt. De nieuwbouw van de hoofdtribune leidde echter tot de financiële en sportieve ondergang van de club, want de kosten bleken twee keer zo hoog als begroot. De club raakte in ernstige financiële problemen en verloor bijna zijn licentie. Op het allerlaatste nippertje kocht de gemeente Braunschweig het stadion voor bijna 12 miljoen DM en was Eintracht Braunschweig gered. Lange tijd werd er nauwelijks onderhoud gepleegd, maar in 1993 werd besloten het stadion voor 25 miljoen DM een flinke opknapbeurt te geven. Het stadion werd compleet verbouwd en er verschenen nieuwe lichtmasten. Op 3 november 1996 werd het nieuwe stadion ingewijd.

Sinds 1998 wordt het stadion niet alleen voor voetbal gebruikt. Ook de American Footbalclub 'Braunschweig Lions' speelt er zijn thuiswedstrijden en er vinden geregeld atletiekwedstrijden en openluchtconcerten plaats. Zo trad Eros Ramazotti er in 1998 op voor 16.000 toeschouwers. Tegenwoordig heeft het stadion een capaciteit van 20.000 plaatsen, waarvan 10.000 staanplaatsen en 10.000 zitplaatsen. De capaciteit kan eventueel nog met extra plaatsen op de Noordtribune verhoogd worden.

Abholnummer 1


Tussen het einde van de competitie en het begin van de play-offs is er nog een voetbalvrij weekend en dat biedt dus weer de mogelijkheid om wat Fußball te gaan proeven in Duitsland. Een club die al lang op het verlanglijstje stond om eens te bezoeken, is Eintracht Braunschweig. De club speelt dan weliswaar in de middenmoot van de Regionalliga Nord, maar de club beschikt over een zeer fanatieke aanhang en met geregeld 16.000 toeschouwers op de tribune is dit zeker geen kleine club.

Het is een belangrijk seizoen voor de clubs in de Regionalliga Nord en Süd, want er komt een herstructurering in het Duitse voetbal aan. Volgend seizoen wordt de 3. Bundesliga opgericht, waarin de nummers 3-10 uit de huidige Regionalliga's zullen gaan spelen, aangevuld met de vier degradanten uit de 2. Bundesliga. De nummers 11 en lager blijven in de Regionalliga, maar dat is dan wel een niveau lager dan nu en dus zou je kunnen spreken van degradatie. En laat Eintracht Braunschweig op dit moment nou net op de wip staan: de club staat 11e.


Voor 15 euro een retourtje Groningen - Leer

Tegen 7.00 uur verzamelen er zich acht Fußballjunkies op het station, want om 7.20 uur vertrekt de trein naar Leer. In de trein blijkt ook FC Groningen-supporter 'Pruiminho' te zitten, die na een zware nachtdienst op weg is naar zijn bedje. Voor de Junkies begint de dag pas. De eerste biertjes worden opengetrokken en er is ook een fles Jägermeister aan boord. Zeer toepasselijk, want Eintracht Braunschweig was in 1973 de eerste club in de Bundesliga met een shirtsponsor: Jägermeister. De distilleerder stelde zelfs voor de naam van de club te veranderen in Eintracht Jägermeister, maar dat is er gelukkig nooit van gekomen.

Ongeveer een uurtje later staan de Fußballjunkies op het station in Leer. Hier pakken we de sneltrein naar Braunschweig. Normaal gesproken zouden we een Schönes Wochenendeticket hebben gekocht, maar die is alleen geldig in de stoptreinen en omdat de verbinding met Braunschweig qua stoptreinen niet optimaal is, besluiten we op de heenweg gebruik te maken van de sneltrein. Enkele weken geleden hebben we op internet al treinkaartjes besteld. Dankzij de vroegboekkorting zijn we nu 22 euro per persoon kwijt en dat is nog wel te overzien. Op de terugweg zitten we ruimer in de mogelijkheden en dan kunnen we wel weer volstaan met een Schönes Wochenendeticket. De terugreis kost ons op die manier zo'n 9 euro per persoon.

Net na 12.00 uur rijden we Hauptbahnhof Braunschweig binnen. De tassen en jassen worden in een kluisje gedropt en de blaas wordt nog even geleegd. Daarna pakken we de tram richting het centrum en stappen uit bij het Braunschweiger Schloss, een groot paleis in het midden van de stad dat omgeven is door horeca. Het is heerlijk weer in Braunschweig en dus pakken we een terrasje bij café/restaurant Xtrend. We willen naast een biertje namelijk ook nog even wat eten voordat we naar het stadion gaan. De keuze valt op een portie Deftige Bratkartoffeln mit zwei Spiegeleiern. Prima te eten.

Tegen 13.30 pakken we de tram richting het stadion. We stappen uit op de Hamburger Straße en lopen de laatste 5 minuten naar het stadion. Er worden sjaals gekocht bij een merchandisestandje en we begeven ons richting de kassa, waar als het goed is 8 kaarten voor ons klaar liggen onder Abholnummer 1. Na een kleine zoektocht vinden we Kasse 1 en nemen onze kaarten in ontvangst. Even moeten we op zoek naar de juiste ingang, maar om 14.00 uur lopen we dan achter de tribune langs richting ons vak. De wedstrijd is net begonnen, maar als we de tribune op lopen klinkt er al gejuich. Eintracht Braunschweig is de wedstrijd prima begonnen en staat in de tweede minuut al op voorsprong. Dat is een mooie binnenkomer.


De vooraankondiging op de website van de club

Ruim tien minuten later heeft de Südkurve alweer reden tot juichen, want de thuisclub komt op 2-0. Het vak met fanatieke Braunschweig-fans rechts van ons zingt onophoudelijk. In het vak staan twee "capo's" de fans te dirigeren. Kennelijk is er binnen het vak tweespalt ontstaan tussen de fans, maar beide groepen zijn wel zo gedisciplineerd om elkaar niet in het vaarwater te zitten qua gezang. Als de ene groep iets inzet, zingt ook de andere groep gewoon mee. De rest van de Südkurve wordt bespeeld door een man in een paars t-shirt, die gemakkelijk voor de dorpsgek van Braunschweig door zou kunnen gaan. Zijn fanatisme werkt echter aanstekelijk en geregeld krijgt hij het publiek mee. Later zal hij zelfs de sintelbaan over rennen en zijn werkterrein verleggen naar de Osttribüne.

Na 23 minuten scoort SC Verl de aansluitingstreffer en lijkt er zich een spannende wedstrijd te gaan vormen. Lars Fuchs zet na 34 minuten de marge voor de thuisclub echter weer op twee treffers en dus gaan we met 3-1 de rust in. We lopen van de tribune af richting de eet- en drinktentjes en de wc's. Er is ook een merchandisestand, waar een boek over de Südkurve te koop is. Op zich een zeer interessant boek, maar om nou de tweede helft met dat boek rond te zeulen... We kopen hem straks na de wedstrijd wel.

De tweede helft is een stuk minder spectaculair dan de eerste helft. De thuisclub vindt het wel best en SC Verl komt er zelden gevaarlijk uit. De club scoort twee minuten voor tijd nog wel de 3-2 en daarna krijgen de gasten ook nog een aantal kleine mogelijkheden op de gelijkmaker, maar die valt niet meer. Eintracht Braunschweig wint de wedstrijd en houdt zicht op de belangrijke plaats 10.

We lopen het stadion uit en lopen naar de merchandisestand. Het Südkurve-boek blijkt er niet meer te liggen. "Ausverkauft," vertelt de verkoopster. Schade. We kijken nog even rond bij het stadion en besluiten dan terug te gaan naar het terras in de binnenstad. Tegen 16.45 uur zitten we weer in het zonnetje en achter het bier. Ruim anderhalf uur later gaan we op zoek naar een restaurant voor ons avondeten. We lopen langs fraaie gebouwen en belanden uiteindelijk bij Franzi's Wirtshaus, een restaurant met een Bayerische keuken. De keuze valt op een Schnitzel Wiener Art.


Op de terugweg nemen we een Schönes Wochenendeticket

Ruim een uur later maken we ons op voor het vertrek uit Braunschweig. We pakken de tram terug naar het station en pakken om 20.20 uur de trein naar Hannover. Daar pakken we tegen 21.30 uur de trein die ons via Bremen en Oldenburg in Leer af zal zetten. Tegen 0.15 uur zijn we na een lange treinreis weer terug in Leer. We pakken een taxibusje richting Nederland en een half uur later staan we op het perron van Nieuweschans. We pakken de trein van 1.08 uur en tegen 2.00 uur rollen we station Groningen weer binnen. Al met al een prima dagje met lekker weer, fanatieke supporters in Braunschweig, vijf doelpunten, leuke terrasjes en lekker eten.

Om 7.20 uur vertrekken we vanuit Groningen naar Leer.

Ruim een uur later arriveren we in Leer, waar we de sneltrein naar Braunschweig pakken.

In 1973 was Eintracht Braunschweig de eerste club in de Bundesliga met een shirtsponsor: Jägermeister. Het bedrijf stelde zelfs voor de naam van de club te veranderen in Eintracht Jägermeister, maar dat is nooit doorgegaan.

Door het Noord-Duitse landschap.

Net na 12.00 uur arriveren we in Braunschweig, Stadt der Forschung (onderzoeksstad).

De Hauptbahnhof van Braunschweig.

We pakken de tram naar het centrum.

We stappen uit bij het Braunschweiger Schloss, in vroeger tijden de residentie van het Hertogdom van Brunswijk.

Eén van die hertogen was deze meneer: Karel Willem Ferdinand van Brunswijk (Karel II).

Wij pakken een terrasje.

Er wordt een biertje gedronken.

En we gaan nog even een hapje eten.

Deftige Bratkartoffeln mit zwei Spiegeleiern.

Vervolgens pakken we de trein naar de Hamburger Straße, de weg waaraan het stadion gelegen is.

Er is knolsmeris aanwezig, terwijl we op de achtergrond het stadion al zien.

Nog even de plaatselijke merchandise bekijken.

Genoeg keuze qua sjaaltjes.

Dan door naar het stadion.

We halen de kaarten op bij de Hinterlegungskasse en gaan via de hoofdingang naar binnen.

Hier moeten we zijn, Block 7 op de Südkurve. De wedstrijd is net begonnen.

Terwijl we naar boven lopen horen we gejuich. De thuisclub heeft al na twee minuten gescoord.

De spelers van Eintracht Braunschweig vieren de vroege voorsprong.

Doelpuntenmaker is André Schembri.

1-0.

Even een rondje door het stadion: de Westtribüne (hoofdtribune).

De Südkurve.

De Südkurve.

De Osttribüne.

En aan de overkant de Nordtribüne.

Het vak met de fanatiekste supporters van Eintracht Braunschweig.

Het uitvak. Er zijn zo'n 35 supporters van SC Verl meegereisd.

Er zijn ook zo'n 35 supporters van de ME meegereisd.

De bekende spijkerjasjes.

Lichtmast.

Handjes de lucht in.

Een moment tijdens de wedstrijd.

Na een klein kwartier kan de zwaaivlag op de sintelbaan weer de lucht in.

Want Eintracht Braunschweig komt op 2-0 door Torsten Oehrl.

Corner voor SC Verl.

De bal kan zomaar worden ingekopt door N'Diaye en dus staat het 2-1.

Een moment tijdens de wedstrijd.

Een moment tijdens de wedstrijd.

Stickers plakken.

Na iets meer dan een half uur komt Eintracht op 3-1 door een goal van Lars Fuchs.

De doelpuntenmakers op een rijtje.

De man links bespeelt het publiek. Allemaal de sjaaltjes de lucht in.

In de rust is het tijd om even buiten te gaan kijken. Het is druk rondom het stadion.

De Hall of Fans.

In de tweede helft staan we iets dichter bij het vak met fanatieke supporters.

Zwaaivlaggen.

Er zijn flink veel druppelvangers in de lucht gegooid.

De Südkurve.

Hij jut de menigte nog steeds op.

"Fickt die Polizei".

Corner voor Eintracht.

Handjes de lucht in.

Een moment tijdens de wedstrijd.

Er zijn vandaag 12.900 toeschouwers.

Hij heeft zijn werkterrein inmiddels verlegd naar de Osttribüne.

De Südkurve.

Handjes de lucht in.

Zwaaien met vlaggen.

De wedstrijd is in de tweede helft een stuk minder boeiend.

N'Diaye scoort net voor tijd zijn tweede goal voor SC Verl. SC Verl krijgt zelfs nog een paar kleine kansjes op de gelijkmaker en dus is het billenknijpen voor Braunschweig.

Maar dan zit de wedstrijd er op. Eintracht Braunschweig wint met 3-2.

Huddelen na de wedstrijd.

Daarna wordt het publiek bedankt en eventueel persoonlijk de hand geschud.

Daarna wordt het publiek bedankt en eventueel persoonlijk de hand geschud.

Daarna wordt het publiek bedankt en eventueel persoonlijk de hand geschud.

Eintracht houdt de aansluiting in de strijd om een plaats bij de eerste 10, die recht geeft op deelname aan de 3. Bundesliga volgend seizoen. De clubs vanaf plaats 11 spelen volgend seizoen een niveau lager.

Het stadion stroomt leeg.

Het stadion stroomt leeg.

Het stadion stroomt leeg.

Het stadion stroomt leeg.

De spelersbus van SC Verl.

Rondom het stadion wordt nog nagepraat en -gedronken.

Wij kijken nog even rond en gaan dan weer terug richting het centrum van Braunschweig.

Op het zelfde terras als vanmiddag pakken we een biertje.

De - iets dikkere - broer van Fredrik Stenman komt ook nog even langs.

Tegen 18.30 uur gaan we te voet door het centrum op zoek naar een hapje eten.

We belanden bij Franzi's Wirtshaus.

Biertje erbij.

De keuze valt ditmaal op de Schnitzel Wiener Art.

Om 20.20 uur pakken we de trein terug. Met een overstap in Hannover rijden we rond 0.15 uur station Leer binnen.

We nemen een taxi en zijn tegen 1.00 uur in Nieuweschans.

Daar pakken we de laatste trein richting Groningen, waar we tegen 2.00 uur weer arriveren.

terug Verslag: Harris


Reacties:
#1 Geweldig weer Harris!
lennygee | 27-04-2008, 22:27:38
#2 Hé Harris,
Das war wieder ein Glanzparade der Fußballjunkies!
De man in het paars ben ik op meerdere sites tgen gekomen oa hier:
http://braunschweig1895.de/images/spiele/08/btsv-verl/btsv-verl-gross-21.JPG
Bass | 27-04-2008, 22:47:06
#3 In dit rustige weekend is dit leuk om te zien, zo'n verslag!
En humor, die gast in het paars ;)
northernlady | 27-04-2008, 22:54:36
#4 Mooi werk weer Harris!

Heb nu een paar keer een wedstrijdsamenvatting van Braunschweig gezien op de Duitse TV, dan lijkt het daar altijd behoorlijk fanatiek volk! Erg mooi zo'n verslag als je eigen cluppie niet hoeft te spelen.
Vak_M | 28-04-2008, 02:08:50
#5 Het is waar om te zeggen maar je hebt het weer geflikt: wederom een schitterend verslag met alles erop en eraan! Typisch Harris op zijn best. Maar ja dat zijn we wel van je gewend.Hulde!!
japlo | 28-04-2008, 08:59:16
#6 best veel publiek daar. bijna 13.000 mensen. is menig ere-divisie club jaloers op
dibi | 28-04-2008, 11:25:51
#7 Stelletje voetbalverslaafde mafkezen!
nickky | 28-04-2008, 15:44:52
#8 Is Braunsweig niet de Duitse woord voor Brunswijk?
heerenveenfan | 28-04-2008, 17:27:47
#9 echt weer vet!!
moet je nagaan de divisie onder de de eerste en tweede bundesliga en dan soveel mensen!!
complimenten voor het mooie verslag weer
Dereal | 28-04-2008, 18:05:53
#10 Dat klopt, Braunschweig = Brunswijk. Daar weet het junglecommando van Ronnie Braunschweig alles van.
Harris | 28-04-2008, 18:07:56
#11 Hi guys! Nice that you went to Braunschweig (which happens to be my favourite club), and you seem to have liked it.
We have a pretty hard struggle this season, and the next matches will show whether we can stay in the 3rd league or have to go down - it would be the first time for Eintracht since 1895...

www.btsv1895.de - have fun!
btsv1895 | 28-04-2008, 21:03:28
#12 Hahahahah wat een prachtige dag!

Braunschweig regiert!!!
Hannover ist scheisse! :)

Heren dank voor een schitterende dag, kon mij geen beter cadeau wensen.

M.
M | 28-04-2008, 22:10:28
#13 Hehe, blijft machtig!
Dirty Harry | 29-04-2008, 17:07:02
#14 Schitterend uitstapje! Echt weer een klassieker Harris!

Wou dat voetbal hier zo leefde als in Duitsland..
bloem | 29-04-2008, 22:08:37


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl