Forum | Prikbord | Info | Links
 
Spandoeken deel 2

Supporters FC in actie tegen combi-regeling

Besluit politie Alkmaar wekt woede. Dreigement om Afsluitdijk te blokkeren of andere acties te houden.


GRONINGEN - Supporters van FC Groningen voeren zaterdag actie tegen de combi-regeling, die hen verplicht met de bus naar Alkmaar te reizen. Ook moeten ze vooraf in het bezit zijn van een toegangskaartje voor de wedstrijd tegen AZ. De supporters willen op eigen houtje naar Noord-Holland kunnen reizen. De politie van Alkmaar weerhoudt dat.

Zondag zijn in het Oosterparkstadion pamfletten verspreid met de oproep actie te voeren. Gesproken werd zelfs over het blokkeren van de Afsluitdijk. Volgens initiatiefnemer Marcel hoeft het zover niet te komen. "Zoals we er nu over denken gaan we met eigen vervoer naar Alkmaar, maar keren we op de Afsluitdijk om. We maken spandoeken, om te laten merken hoe we er over denken." Volgens de FC-supporter wordt de verplichte combi-regeling te gemakkelijk van stal gehaald. "Dat gebeurt te vaak. Supporters zonder kwade bedoelingen worden hiervan de dupe." Voorzitter Robert Noppers van de Supportersvereniging is het volledig met hem eens. "Bij bepaalde wedstrijden is het logisch. Maar ook voor de uitwedstrijd tegen Heerenveen gold die regeling, terwijl daar nog nooit wat is gebeurd."


Noppers noemt het logisch dat bij sommige andere wedstrijden wel een combi-regeling geldt. "Je moet niet de illusie hebben dat we naar Twente kunnen zonder die maatregel. Maar het aantal verplichte combi-regelingen moet omlaag. Ze moeten er op een relaxte manier mee omgaan." Een woordvoerder van de politie in Alkmaar zegt dat AZ - FC Groningen geen risicowedstrijd is. Dat toch is besloten is tot de combi-regeling heeft te maken met de ongeregeldheden, die na afloop van de thuiswedstrijd van FC Groningen tegen AZ plaatsvonden. "Daarnaast speelt ook de MKZ-crisis een rol. Veel van onze ME'ers zitten in Gelderland. We hebben weinig mensen op de achterhand."

Directeur Hans Nijland van FC Groningen heeft nog z'n best gedaan voor de eigen supportersschare, maar kreeg nul op het rekest bij de politie in Alkmaar. "We hebben voorgesteld de supporters met eigen vervoer naar Noord-Holland te laten gaan. Daar zouden ze dan overstappen in onze bussen. De politie wilde daar niet aan. Ja, en dan houdt het op. Kennelijk hebben ze geen goede ervaringen met onze supporters." Nijland heeft zondagavond uitgebreid gesproken met de ontevreden supporters. "We hebben duidelijk gemaakt dat wij geen enkele zeggenschap over hebben over de gang van zaken in Alkmaar. We hebben ook alle begrip voor de actie." Volgens de directeur van FC Groningen geldt voor ongeveer de helft van de uitwedstrijden een combi-regeling. (bron: NvhN, 11 april 2001)

Klik hier voor het reisverslag

Anti-Wallage-spandoeken verwijderd uit Oosterpark

"Op gezag van burgemeester Jacques Wallage was de risicowedstrijd, zoals bekend mag worden verondersteld, van de avond verschoven naar de middag. Door middel van een tweetal spandoeken met de teksten: '14.00 uur: Wallage, tijd voor je middagdutje!' en 'Wallage, jíj bent de risicofactor', maakten enkele supporters hun onvrede over die beslissing kenbaar. Direct na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Van Egmond werden de dundoeken door ordebewaarders in het Oosterparkstadion verwijderd."
FC Groningen-fans boos op burgemeester

Spandoeken met pakkende teksten horen in een voetbalstadion. Maar spandoeken die beledigend zijn of aanstootgevend niet. Supporters van FC Groningen knoopten gistermiddag voorafgaande aan de bekerwedstrijd FC Groningen - FC Zwolle twee lange lappen aan de hekken aan de oostzijde van het Oosterpark. Daarop staken zij hun ongenoegen over burgemeester Wallage niet onder stoelen of banken.

De burgemeester verbood de wedstrijd 's avonds te laten spelen omdat hij ongeregeldheden tussen de supportersgroepen verwachtte. Op het ene spandoek stond de tekst: '14.00 uur: Wallage, tijd voor je middagdutje!'. Op het tweede spandoek stond: 'Wallage, jíj bent de risicofactor'. Stewards van het stadion maakten binnen vijf minuten een einde aan het plezier over de teksten bij de supporters. De doeken werden verwijderd. (bron: NvhN, 13 december 2001)

Klik hier voor meer foto's
's Lands meest gehate voetballer ontvangt gepaste beloning in eigen voortuin

Anthony Lurling Matennaaier van het Jaar

SC Heerenveen-aanvaller Anthony Lurling is gisteren uitgeroepen tot Grootste Matennaaier van het Nederlandse betaald voetbal. De bijbehorende bokaal, een oerdegelijke mahoniehouten naaimachine (geïnspireerd door de rubriek van Barend en Van Dorp van weleer) uit 1745, is vannacht samen met een uitbundig spandoek door supporters van FC Groningen in de voortuin van de geboren buitelaar afgeleverd.


Lurling's voetbaltalent bracht de Brabander enkele jaren geleden naar Friesland. Daar maakte zijn nog veel grotere 'talent' om oprechte voetbalcollega's gele en rode kaarten aan te smeren, hem binnen afzienbare tijd tot de meest gehate voetballer op de Nederlandse velden.

In alle windstreken flikte hij zijn kunstje al eens. En ondanks een ongekende mate van impopulariteit bij het voetbalpubliek zet hij zijn wangedrag onverminderd voort. Bonaventure Kalou (Feyenoord), Peter van Vossen (De Graafschap), Hugo (FC Groningen), Stijn Vreven (FC Utrecht), Irvin Lee (AZ): het is slechts een minieme en volstrekt willekeurige greep uit de ware grabbelton aan voetballers die door Lurling's toneelspel onterecht de rode kaart kregen voorgehouden.

Zeurling


Zijn zielige klikverhaaltjes bij de scheidsrechter waren de hoofdoorzaak van zijn landsbrede bijnaam: Anthony Zeurling. Erger nog is het gekerm van de buitelaar als zijn tegenstander ook maar een zwaaibeweging in zijn richting maakt.

Bij FC Groningen-supporters staat de rode kaart die hij publiekslieveling Hugo jaren geleden op die manier aansmeerde, nog nadrukkelijk op het netvlies. Daarnaast waren recentelijk ook in Sittard en Doetinchem de scheldpartijen van het publiek niet van de lucht: met name de naam van Lothar Matthäus kreeg de kleine Friese vleugelspits veelvuldig naar zijn hoofd.

Hoop


Alle Nederlandse voetbalsupporters zijn het wel eens: Lurling is de grootste naaier van de vaderlandse velden. Onder het motto 'ere wie ere toe komt', hebben enkele fans van FC Groningen in de afgelopen nacht de 'beloning' op het huisadres van Lurling afgeleverd. De fans hopen dat de speler in het vervolg zijn naaipraktijken op het veld staakt en voortaan zijn overduidelijke kwaliteiten op dit gebied botviert op zijn zojuist verworven huishoudelijk apparaat. Uiteraard is Lurling zelf graag bereid om op deze eervolle bekroning te reageren. (Groningen, 19 april 2002)

Meer over deze 'naaimachine-actie'

Kamata slaaf van Auxerre

Groningen - Het plotselinge vertrek van Pedro Kamata heeft de supporters van FC Groningen niet onberoerd gelaten Het heimweeverhaal, dat de leiding van de FC aan de grote klok heeft gehangen, wordt als ongeloofwaardig beschouwd getuige dit spandoek dat voor de wedstrijd tegen Ajax werd opgehangen.


Volgens deze 'spandoekfans' is de talentvolle linkerspits gewoon door Auxerre weer teruggehaald uit het Oosterpark en is Kamata een slaaf van Auxerre en de Franse voetbalbond (FFF). Op de website van de Auxerrois zegt Kamata in een korte reactie dat hij z'n terugkeer in Auxerre ziet als een geweldige uitdaging. (bron: DvhN, 2 september 2002)

Henk KOKsucker

Henk Kok is al sinds jaar en dag een notiore azijnpisser en zeker als het om FC Groningen gaat. Met z'n irritante manier van interviewen en z'n geringe kennis van zaken is Kok een doorn in het oog van de gemiddelde RTV Noord-kijker en -luisteraar. Toch kreeg Henk tijdens de wedstrijd tegen FC Utrecht een speciaal cadeau aangeboden. In de hekken hing namelijk een spandoek, dat speciaal voor hem bedoeld was.Bloed, Zweet & Tranen

FC Groningen begint het seizoen 2002-2003 bijzonder matig. Dit heeft deels met de speelwijze te maken, maar ook deels met de mentaliteit van de spelers. Zij voetballen volgens het grootste gedeelte van de supporters veel te slap, terwijl ze in het veld juist moeten knokken en veel strijd moeten leveren. Om de spelers duidelijk te maken wat wij als FC Groningen-supporters graag willen zien, werd dit spandoek gemaakt. Met een totale lengte van ruim 15 meter en met letters van 1 meter hoog moet de boodschap toch wel duidelijk over komen zou je zeggen. Het spandoek werd opgehangen tijdens de uitwedstrijd tegen NEC, maar het heeft niet veel geholpen.

Banksaldo FC Twente: Red is the color

De immer beladen duels tussen FC Groningen en FC Twente staan in het seizoen 2002-2003 in het teken van een spandoeken-oorlogje. Bij het duel in Twente hangen de tukkers een groot spandoek op Vak P neer met de tekst: "Er staat (bijna) niets onder FC Groningen". Weliswaar een gejatte tekst, maar het blijft een grappige actie die ook bij menig Groninger een glimlach op het gezicht doet verschijnen.


Een reactie kan vanzelfsprekend niet uitblijven. Het door financiële problemen getergde FC Twente heeft een aardige schuld opgebouwd en kan ook nog eens een vette naheffing van de Belastingdienst tegemoet zien. De cijfers op de bankrekening hebben een rode kleur gekregen en laat dat nou net de clubkleur van FC Twente zijn. Bovendien heeft een fanzine uit Twente de titel 'Red is the color'. En dan is de tekst snel bedacht: "Banksaldo FC Twente: Red is the color"

Degradatie FC Zwolle: dat is ZUUR MAN!

FC Zwolle komt op bezoek in het Oosterpark en daar speelt ene Bert Zuurman. Een oud-speler van FC Groningen weliswaar, maar bij veel FC Groningen-supporters niet echt populair. Want in de nacompetitie van het seizoen 1999-2000 schopte hij namens zijn toenmalige werkgever BVO Emmen rechtsback Kurt Elshot van FC Groningen totaal onnodig keihard onderuit. Zo ernstig zelfs, dat Elshot de volgende wedstrijd (en tevens voor FC Groningen beslissende wedstrijd) moest missen.


Meteen na de overtreding werd Zuurman door het Groninger publiek onder vuur genomen. En ook tijdens het promotiefeest valt zijn naam in het door Piet van Dijken ingezette spreekkoor 'Nooit meer Zuurman'. Maar verdomd, daar komen we Bert 3 jaar later toch weer tegen. Zijn populariteit in Groningen is er niet op vooruit gegaan en vandaar dat er speciaal voor hem een spandoek gemaakt wordt: Degradatie FC Zwolle: dat is ZUUR MAN!.

Dat Bert maar goed z'n best mag doen om met FC Zwolle te degraderen.

Vit€$$€: Gouden bergen worden Gouden Gidsen

In april moet FC Groningen bij Vitesse op bezoek. En het gaat slecht met Vitesse. De ploeg staat maar net boven de degradatiestreep en dat wekt wat spanningen op in Arnhem. Zo erg zelfs, dat men de Eigen Vervoer-regeling van de FC Groningen-supporters terug draait en er een Verplichte Combi van maakt. Men denkt daarmee het aantal supporters van FC Groningen tot een minimum te kunnen beperken, maar in plaats daarvan wordt er door de Supportersvereniging en FC Groningen een massale actie op poten gezet en reizen er uiteindelijk zo'n 1000 man af naar Arnhem.


Onder het meegebrachte materiaal is een spandoek met de tekst "Vit€$$€: Gouden bergen worden Gouden Gidsen". De door Karel Aalbers beloofde bergen zijn vergeten en inmiddels doemt het spookbeeld van de Gouden Gids-divisie op. Helaas zijn de autoriteiten in Arnhem erg kinderachtig en mag het spandoek niet opgehangen worden. Daarom wordt ie dan maar ophoog gehouden boven het publiek.Omdat ie in het Gelredome niet opgehangen mag worden, wordt ie een week later in de wedstrijd tegen Excelsior dan maar in het Oosterpark opgehangen.


Bronkhorst moet blijven!

Raymond Bronkhorst is een brutaal spelertje dat van de amateurs is overgekomen. Hij krijgt een contract van een jaar bij FC Groningen met de optie tot nog 1 jaar. Een paar maand voor het eind van het seizoen wordt duidelijk dat zijn contract niet verlengd gaat worden, terwijl hij toch niet slecht heeft gespeeld. Dat is het startsein voor een breedgedragen actie onder de supporters. Er wordt een spandoek gemaakt met de tekst 'Bronkhorst moet blijven' en er wordt zelfs een speciale internetsite opgezet waar supportershun steunbetuigingen kunnen uiten.


Langzaamaan krijgt FC Groningen ook door dat men een enorme fout dreigt te begaan. Er is interesse van andere clubs en de supporters beginnen te morren. Door zijn goede spel in de laatste wedstrijden van het seizoen weet hij uiteindelijk ook de technische staf van FC Groningen te overtuigen en zijn contract wordt verlengd! Missie geslaagd.


Nooit Ophouden Altijd Doorgaan?

NAC is de NOAD Advendo Combinatie, dat weet toch iedereen. En het zijn echte bikkels, want NOAD staat voor: 'Nooit Ophouden Altijd Doorgaan'. Maar dat blijkt toch niet helemaal waar te zijn, want net voor de wedstrijd tegen FC Groningen waart er een mysterieus griepvirusje rond in Breda en tot overmaat van ramp kunnen de goedgetrainde en zwaarbetaalde profs van NAC niet spelen. NAC belt de KNVB en warempel: de wedstrijd wordt afgelast. Dat eenzelfde verzoek van meerdere clubs in het verleden altijd werd afgewezen, speelt voor de KNVB blijkbaar geen enkele rol en dat er uiteindelijk als gevolg van deze ingreep maar liefst 5 wedstrijden verschoven moeten worden, zal ook wel Zeister logica zijn: beter 5 wedstrijden verplaatsen dan er 1 op de oorspronkelijke datum door te laten gaan. NAC mag lekker een weekje uit gaan zieken, dus hoezo: Nooit Ophouden Altijd Doorgaan?


Het uitvak wordt ook nog versierd met enkele ludieke teksten. Aan de B-side wordt gemeld dat ze wel wat vitamientjes kunnen gebruiken, terwijl Vak G beter meteen onder de wol kan kruipen. In en rond het stadion worden ook mondkapjes uitgedeeld, om verspreiding van dit levensgevaarlijke griepvirusje te voorkomen.
Failliet of diarree, bel de KNVB!

Dat de KNVB een behoorlijke lading boter op haar hoofd heeft, is natuurlijk al veel langer bekend. Maar in april 2003 laat de lieden in Zeist weer eens merken hoe dom ze eigenlijk zijn. NAC Breda is getroffen door een griepvirusje. "Dat is kut voor NAC, maar wat hebben wij daar mee te maken", zou je dan zeggen. Nou, heel veel dus, want de KNVB besluit in al haar wijsheid om de wedstrijd te verplaatsen om de spelers van NAC Breda lekker te laten uitzieken. Dat er dan 5 wedstrijden verplaatst moeten worden, en clubs als FC Groningen, Roda JC en FC Zwolle door die vage beslissing opeens 3 wedstrijden in 8 dagen moeten spelen, is blijkbaar van een veel minder belang dan de belangen van NAC Breda, dat aan het begin van het seizoen nog 15 miljoen Euro van de gemeente Breda moest bietsen. Maar dat is blijkbaar de oplossing: komt de bodem van je portemonnee in zicht of voel je een nare verkoudheid opkomen? Bel meteen de KNVB, want zij matsen je.


Ook in Kerkrade was men niet echt te spreken over deze debiele actie van de KNVB. Vandaar dat we het spandoek ook werd meegenomen in de uitwedstrijd tegen Roda JC en daar vervolgens maar werd achtergelaten.


terug


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl