Forum | Prikbord | Info | Links
 
FC Groningen - NAC, 21 maart 1997

Veldslag in Oosterpark bij FC Groningen - NAC

Negen gele kaarten, vier rode kaarten, stenen gooiende supporters van FC Groningen, over het hek klimmende fans van NAC en een afkoelingsperiode van twintig minuten. FC Groningen - NAC (2-2) ontaardde onder arbiter Temmink in een veldslag.

Scheidsrechter Temmink fluit zeer slecht. Het duel ontaardt in een veldslag.

Temmink zette in de 9e minuut de toon door een door Atteveld benutte strafschop af te keuren vanwege het te snel inlopen van FC Groningen-spelers. Een reglementair juiste, maar ongebruikelijke beslissing. NAC-doelman Karelse stopte de tweede inzet van Atteveld. NAC kwam voor rust op 2-0 door twee goals van de snelle Stewart. Magno, Liefden en Huizingh misten goede kansen. Invaller Bombarda bracht twee minuten na rust de spanning terug door een strafschop te benutten (1-2). Zes minuten voor tijd legde Temmink het duel stil.

Atteveld mist de strafschop. FC Groningen mist wel meer kansen.

Bombarda brengt de stand terug tot 1-2. Het publiek hangt in de hekken.

Temmink kwam tot zijn beslissing nadat hij in een minuut tijd vier rode kaarten had uitgedeeld, aan Elshot, Erwin Koeman, Brusselers en NAC-coach Wim Rijsbergen. Rijsbergen kreeg het aan de stok met de waarnemer toen deze de trainer tegen wilde houden. In de derde periode, met negen tegen tien man kwam FC Groningen alsnog gelijk. Bombarda was de maker. Voor FC Groningen kregen Atteveld, Liefden, Erwin Koeman (2x) en Elshot (2x) geel. Bij NAC zag Brusselers geel en rood en kregen Van As en Roelofsen eveneens geel.

Kurt Elshot krijgt 2 keer geel. Ook Erwin Koeman moet er met rood af.

En Geert Brusselers krijgt ook rood. Zes minuten voor tijd wordt het duel gestaakt.

Beide trainers wezen arbiter Temmink na afloop aan als schuldige voor het uit de hand lopen van de wedstrijd. Rijsbergen: "Wat ik van die man heb gezien, geloof je niet als je er niet bij bent geweest." Jan van Dijk: "Wat Temmink fout deed viel met geen pen te beschrijven." (bron: Nieuws TV, 22 maart 1997)


Tumult in en rond Oosterpark

GRONINGEN - De voetbalwedstrijd FC Groningen - NAC is gisteravond op ongekende wijze uit de hand gelopen. Tot ruim twee uur na de wedstrijd waren er in de buurt van het stadion rellen en vechtpartijen tussen de politie en groepen jongeren, al dan niet bewapend met bakstenen die ze uit de straat haalden, kettingen en wapenstokken. Volgens ooggetuigen trad de politie hard op. Het tumult speelde zich met name af in de Klaprooslaan en directe omgeving. De politie heeft een onduidelijk, maar vermoedelijk groot aantal, arrestaties verricht. In de binnenstad van Groningen bleef het na afloop rustig, maar voor de wedstrijd voerde de politie te paard hier wel enkele charges uit.

FC Groningen-supporters pakken de 'Ernie-vlag'. Tumult met supporters op het veld.

FC Groningen-spelers proberen te sussen. Bombarda heeft de gelijkmaker gescoord.

Op het voetbalveld sloeg de vlam in de 84e minuut in de pan. Scheidsrechter Temmink deelde negen gele en twee rode kaarten uit. Eerst werd FC Groningen-speler Kurt Elshot met een tweede gele kaart van het veld gestuurd. FC Groningen-aanvoerder Erwin Koeman en NAC-speler Geert Brusselers kregen eveneens 'rood', wegens respectievelijk slaan en duwen. Hierop werd doelman Karelse van NAC met stenen bekogeld en kwam publiek het veld op. Temmink staakte de wedstrijd een kwartier. NAC-trainer Wim Rijsbergen werd nog naar de tribune gestuurd omdat hij zich langs de lijn had misdragen volgens de scheidsrechter. Vlak voor tijd scoorde FC Groningen-spits Mariano Bombarda de gelijkmaker (2-2).

Direct na de wedstrijd braken buiten het stadion rellen uit. Groepen NAC-supporters verzamelden zich hier, terwijl andere mensen uit Breda hun elders in de stad geparkeerde auto's ophaalden. De wachtende supporters werden belaagd door Z-siders. De politie slaagde er lange tijd niet in het geweld onder controle te krijgen. (bron: NvhN, 22 maart 1997)terug Met dank aan Magno en Claus.


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl