Forum | Prikbord | Info | Links
 
Graffiti Westtribune

Spelers FC Groningen afgebeeld op West-tribune

Nog een paar dagen. Dan zijn de spelers van FC Groningen niet alleen op het veld te bewonderen; ook op de west-tribune van het Oosterpark. Een aantal supporters van FC Groningen is sinds enkele dagen bezig om de spelers van de Trots van het Noorden te vereeuwigen op de RTV Noord-tribune. Hiervoor wordt de achterkant van de west-tribune (kant Zaagmuldersweg) met graffiti bespoten. De bedoeling is dat alle spelers van de FC op de tribune worden afgebeeld.

Het initiatief voor de 'paintings' is van de supporters zelf, die het idee enige tijd geleden hebben neergelegd bij spelers en management van de FC. Deze gingen uiteraard akkoord met het fantastische initiatief. Naar verwachting zal het werk van de supporters over enkele dagen zijn afgerond. Overigens geldt het beschilderen van de tribune niet als eenmalige activiteit. Ook in het nieuwe stadion van de FC zullen waarschijnlijk enkele tribunes worden opgefleurd met graffiti-afbeeldingen van FC Groningen. (bron: Internetredactie FC Groningen, 28 augustus 2001)


Graffiti siert voorgevel FC Groningen-stadion

GRONINGEN - Aan de voorkant van het stadion van FC Groningen staan over de gehele lengte met graffiti taferelen van de voetbalclub afgebeeld. Vijf jongens van in de twintig zijn hier de afgelopen twee a drie weken mee bezig geweest en legde gistermiddag de laatste hand aan hun kunstwerk. "Een hele klus", bekent Elroy (26). "Maar zeker de moeite waard. Ik droomde hier al van toen ik zestien was." Het ploegje graffitispuiters, dat verder bestaan uit Martijn, Jan, Manfred en Dennis, is volkomen legaal ingehuurd door Jan Louwes, beleidsmedewerker accomodatie en veiligheid bij FC Groningen. Het clubje graffitikunstenaars klopte overigens zelf bij hem aan.

Louwes: "Dat was op zich geen slechte timing, want de achterkant van de tribune zag er niet uit. Met de verhuizing in het vooruitzicht werd er niks meer aan gedaan. De jongens hebben toen even laten zien wat ze van plan waren en dat leek allemaal prima. Ik ben er ook erg tevreden over." De graffiti doet cartoonachtig aan. Het zijn stuk voor stuk afbeeldingen van spelers in actie, nagespoten van foto's met tussendoor een kreet of een logo. Middenin staat de tekst: 'Super Boer'n gesprayd met twee klompen erboven en twee handen met hooivorken eronder.

"Daar heeft de oude Z-side speciaal om gevraagd", grijnst Elroy. "Ze kwamen naar ons toe met een tekening en toen hebben wij gezegd dat we er wel wat moois van zouden maken." Ook de jongens van de Z-side zijn erg in hun schik met het resultaat. Het hele karwei bleek overigens geen gemakkelijke opgave. Het stel moest om de beurt in de steigers klimmen om bij het te bespuiten oppervlak te kunnen. "Dat was best lastig. Je kunt geen afstand nemen en daarom moest het allemaal een beetje snel gebeuren. Ik vond het vrij link."

Eerder bespoten de heren al zo'n anderhalve kilometer muur bij de Westerhaven en ze doen zelfs kinderkamers. Elroy: "Daar is ongelooflijk veel vraag naar. Vooral Martijn is wat dat betreft erg populair, omdat hij van die little-pony-achtige figuren maakt." Binnenkort willen ze een bedrijfje beginnen, want er is vraag genoeg naar wat ze in de eerste plaats puur voor hun plezier doen. Of ze ook last hebben van concurrentie? "Nee, niet echt. Behalve van de gemeente, die wil nog wel eens roet in het eten gooien als een winkel al toestemming heeft gegeven om zijn rolluik onder handen te nemen. Dan past het volgens een paar ambtenaren niet in het staatbeeld."

"Je maakt een muur mooi", besluit Elroy. "De uitdaging daarbij is dat het geen schilderij is dat ergens in een huis aan de muur hangt. Nee, het is voor iedereen die langsrijdt zichtbaar. Dat geeft ook de kick om het goed te doen." (bron: NvhN, 8 september 2001, Anne Dijkstra)
terug Foto's © BK, waarvoor dank


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl