Forum | Prikbord | Info | Links
 
AZ - FC Groningen, 14 april 2001, KPN Eredivisie (2-0)
Het kaartje van de wedstrijd. Ons groepje van ongeveer 30 fanatieke supporters werd echter bij de poorten van de Alkmaarderhout geweigerd, omdat we op eigen vervoer waren. Maar veel hebben we niet gemist, als we de beelden mogen geloven en in de kroeg van Loek was het in elk geval feest.

Reisverslag

Voor de wedstrijd tegen AZ geldt er voor FC Groningen-supporters een verplichte combi. Omdat dit in de ogen van velen zeer onterecht is, wordt er een Anti Combi Actie op poten gezet. Het is de bedoeling om te massaal te laten zien dat verplichte combi's vaak veel te gemakkelijk worden ingesteld, terwijl daar nauwelijks reden voor is. Onderweg zal er op de Afsluitdijk geprotesteerd worden en daarna zullen we wel zien wat er gebeurt. Voorwaarde van de hele actie is wel dat deze vreedzaam en zonder problemen verloopt, anders gooien we onze eigen glazen in. En dat is niet de bedoeling.

Om 14.30 uur wordt er verzameld op de Sontweg. Zo'n 30 supporters hebben echt de moeite genomen om voor hun mening uit te komen, en dat is eigenlijk wel een tegenvallende opkomst, zeker als je bedenkt dat er toch veel meer steunbetuigingen waren via E-mail en bij het uitdelen van de pamfletten in het stadion. Erg jammer dat de opkomst niet al te hoog is, maar we gaan toch door met onze actie. Rond de klok van 15.30 uur vertrekken we vanaf de Sontweg richting de McDonald's in Joure. Daar hebben we afgesproken met NeW, die helemaal uit Huizen is gekomen (hij had wel een kaartje en had ook rechtstreeks kunnen rijden, maar koos er voor om mee te doen aan de actie, respect daarvoor), en TWB, die met zijn busje wat vertraging had en anders veel later in Groningen zou zijn. In Joure wordt volop gesnackt en daarna vertrekken we richting de Afsluitdijk.

Foto: © MK, waarvoor dank.
We spreken af om in colonne richting een viaduct op de Afsluitdijk te rijden om daar te protesteren. Aangekomen bij het viaduct worden er spandoeken opgehangen en we gaan boven de snelweg staan. Het waait en regent enorm hard, maar dat mag de stemming niet drukken. Op het viaduct wordt er gezongen en elke toeterende automobilist wordt enthousiast begroet en gewezen op onze spandoeken. Na een half uurtje is iedereen echter behoorlijk verwaaid en verregend. Nadat de blazen zijn geleegd en de laatste afspraken zijn gemaakt, besluiten we om verder te rijden naar Alkmaar.


De doorweekte spandoeken worden weer ingepakt, maar het spandoek met '110% Anti Combi' van enkele supporters uit Delfzijl blijft hangen, zodat iedereen kan zien dat we er wel degelijk waren. We besluiten om nu niet in een colonne, maar in kleine groepjes naar Alkmaar te rijden, omdat het anders op gaat vallen. Achteraf blijkt dat geen rare gedachte te zijn. De politie heeft in de namiddag daadwerkelijk gecontroleerd op Groningers en de Afsluitdijk was afgesloten voor FC Groningen-supporters die op eigen vervoer naar Alkmaar op weg waren. Omdat we echter ruim op tijd zijn vertrokken, staan ze er nog niet op het moment dat wij de Afsluitdijk verlaten richting Alkmaar en Oom Agent vist dus achter het net.

Als afspreekpunt hebben we de McDonald's in Alkmaar gekozen, maar omdat er een omleiding is, blijkt deze McDonald's nu niet zo gemakkelijk te vinden als anders het geval was geweest. De normale weg leidt vrij gemakkelijk naar de McDonald's naar het schijnt, maar door de omleiding nemen een aantal auto's de verkeerde afslag richting Alkmaar en belanden aan de andere kant van de stad. Geen nood, we hebben tijd zat, dus wachten we in de McDonald's totdat de andere auto's ook aanwezig zijn. Met ons busje wordt nog even bier gehaald, waardoor we moeten wachten tot het busje weer terug is, maar daarna vertrekken we als één groep richting stadion. We zetten de auto's ergens in een wijk, en gaan te voet naar het stadion. Tot op dat moment hebben we nog steeds geen politie gezien. Ze zullen toch wel weten dat we komen? Het stond nog wel zo duidelijk op Internet.

Bij het stadion vragen we de weg naar het uitvak en kopen we programmaboekjes. Als we de wedstrijd moeten missen, hebben we in elk geval wél het programmaboekje. Dan is het moment daar: we zijn bij het uitvak. Maar we worden vrijwel meteen tegengehouden door de stewards en de politie. We hebben geen (combi)kaartje en komen het stadion dus niet in. Dit leidt tot een redelijk vriendelijke discussie met de stewards en politie. We leggen uit dat we de verplichte combi grote onzin vinden en dat we met een groep zijn die graag zonder problemen de wedstrijd wil zien. Ze blijven echter onverbiddelijk. Zij hebben wel begrip voor ons standpunt, maar mogen ons niet binnenlaten.

We zijn teleurgesteld dat we de wedstrijd niet kunnen zien, maar dat risico hebben we allemaal genomen. De politie in Alkmaar is trouwens best vriendelijk: een agent wijst ons precies de weg naar de kroegen. Waar men in andere steden toch graag heeft dat je meteen weer oprot (liefst onder ME-begeleiding), sturen ze je in Alkmaar gewoon de binnenstad in. "Daar zijn de kroegen, ga daar maar een biertje drinken, daar zijn nu toch geen AZ-supporters", meldt de vriendelijke agent. En dus gaan we inderdaad naar de kroeg. We scanderen luid 'Groningen, Groningen', maar daar schijnt niemand zich in Alkmaar aan te storen.

Luciferdoosje van Loek
We komen uit bij café De Ooievaar. In het café zijn nog meer FC Groningen-supporters aanwezig, die met de trein zijn gekomen. Eigenaar Loek blijkt een relaxte kerel te zijn, en we volgen de wedstrijd dan maar via Teletext onder het genot van het nodige bier. Voor Loek moet het in elk geval een bijzondere avond zijn. Normaal heeft hij 5 bezoekers op een zaterdagavond, maar nu zit hij opgescheept met ruim 40 bezoekers. De flesjes bier zijn dan ook snel op. Iemand krijgt de hele kroeg in rep en roer door opeens enorm te gaan juichen, alsof FC Groningen gescoord heeft. De tussenstand blijkt echter gewoon 0-0 te zijn. Een kwartier voor het eind van de wedstrijd zoeken we ons busje weer op. We gaan weer eens op Groningen aan.

Op de terugweg blijkt de navigator toch wel onder invloed te zijn van de nodige alcoholica (hij is niet de enige), want we rijden een paar keer verkeerd, maar uiteindelijk belanden we weer op de Afsluitdijk. We pissen het monument onder en gaan weer verder. Rond 23.30 uur zijn we weer op de Sontweg. Het was al met al een cool uitstapje van een gedeelte van de fanatieke kern van FCG, en hoewel we de wedstrijd niet konden zien, hebben we laten zien waar we voor staan. De verplichte combi tegen AZ was grote onzin, omdat we hebben laten zien dat het ook anders kan. We zijn gewoon op eigen vervoer naar Alkmaar gegaan en we hebben geen problemen veroorzaakt.

De opkomst was helaas niet groot, en dat is wel een minpuntje. Maar alle gasten die wel mee waren: bedankt voor de inzet en de toffe dag. En ook Loek van café De Ooievaar bedankt voor de gastvriendelijkheid. De actie heeft misschien geen grote indruk gemaakt, maar je moet wel ergens beginnen. En voor iedereen die zit te zeiken op deze actie: had dan je grote bek op de Afsluitdijk laten zien in plaats van achteraf te zeggen dat deze actie geen effect heeft. Met niks doen bereik je in elk geval helemaal niks.

We zijn aangekomen bij de McDonald's in Joure

Hier hebben we afgesproken met nog enkele supporters die ook aan de actie meedoen.

We gaan eerst maar eens een hapje eten.

Als iedereen uitgegeten is, gaan we terug naar de auto's en op weg naar de Afsluitdijk.

Er wordt afgesproken bij welk viaduct we gaan stoppen.

Stoppen op de vluchtstrook en pissen in de berm.

We zijn bij het viaduct aangekomen.

Het waait en regent behoorlijk hard, dus Magno heeft z'n capouchon maar eens opgedaan.

De spandoeken zijn opgehangen.

Door de reflectie niet op het bord te lezen, maar dit is parkeerplaats Breezanddijk dus.

Even een groepsfoto. Alleen jammer dat de groep niet helemaal compleet is, omdat de helft inmiddels al weer in de auto zit.

Nog een groepsfoto.

Steeds meer supporters gaan weer terug naar de auto.

Even een blik op de snelweg, met het '110% anti combi-doek' links.

Tja, het is toch best koud hier. We gaan maar eens op weg naar Alkmaar.

In Alkmaar hebben we, heel verrassend, afgesproken bij de McDonald's.

We zetten de auto ergens in de buurt van het stadion...

en we gaan te voet verder naar de Alkmaarderhout.

We komen aan bij het uitvak. Hier worden we vrijwel meteen geweigerd.

Er wordt overleg gevoerd met de aanwezige agenten.

Er was wel politie aanwezig. De hele dag hebben we geen platte pet gezien, want ze stonden hier waarschijnlijk allemaal.

Deze vriendelijke maar strenge steward maakt ons duidelijk dat we toch echt niet naar binnen mogen.

Op advies van de plaatselijke politie gaan we dan de binnenstad van Alkmaar in.

Een laatste blik op de Alkmaarderhout.

Ook de knolsmeris was aanwezig.

In de kroeg is het behoorlijk druk.

Iemand heeft iedereen in rep en roer door ineens te gaan juichen als het nog gewoon 0-0 staat.

In de kroeg is het behoorlijk druk.

De bar van Loek.

Feest in de kroeg.

Feest in de kroeg.

Tja...wat moet je hier nou van zeggen?

We gaan weer eens terug naar Groningen.

Ingezonden foto

'Moonen' in Alkmaar bij café de Ooievaar. (Foto: © 'Delfzijl', waarvoor dank)

terug Verslag: Harris


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl