Forum | Prikbord | Info | Links
 
sc Heerenveen - FC Groningen, 2 maart 2001, KPN Eredivisie (0-0)
Op vrijdagavond zit het uitvak in het Abe Lenstra Stadion helemaal vol, om nogmaals te onderstrepen wie de Trots van het Noorden is. FC Groningen blijft op de been in een weinig spectaculaire wedstrijd en is met 4 punten uit de onderlinge duels de onbetwiste kampioen van het Noorden van dit seizoen. De Crossfiets-side (groot 10 man) is te druk bezig met het sleutelen aan hun Batavus-fietsen, want die zijn de hele avond onzichtbaar en onhoorbaar, zoals gewoonlijk.

Reisverslag

Voor de wedstrijd tegen Heerenveen geldt een verplichte buscombi en dus wordt er rond de klok van 18.00 uur verzameld op de Sontweg. De combi is helemaal uitverkocht, omdat Riemer en Annie slechts 400 kaarten beschikbaar hebben gesteld. Er wordt gereisd in negen bussen, die qua luxe nogal van elkaar verschillen. Er zitten enkele luxe touringcars bij, maar bus 2 lijkt rechtstreeks uit het Oostblok te komen. Het scheelt dat de reis niet zo lang is. De nacht voor de wedstrijd is het beeldje van Abe Lenstra overgeschilderd in de groen-witte kleuren en dat is natuurlijk een geliefd gespreksonderwerp op de Sontweg. Vermoed wordt dat FC Groningen-supporters achter deze actie zitten en dat is ook zo. Deze helden kunnen hun borrelnoten en winegums, ter beschikking gesteld door het Front Anti Abe en de redactie van deze site, binnenkort tegemoet zien.

Als iedereen ingestapt is vertrekken de bussen voor de reis naar onze blauw-witte westerburen. Op de snelweg wordt niet echt doorgereden, maar een uurtje later zijn we dan bij het Abe is Dood Stadion. De bussen worden geparkeerd in het veel te kleine parkeervakje en we moeten nog 300 meter lopen naar het uitvak. Politiepaarden beletten dat de hele groep in één keer door kan lopen, en ook de stewards uit Heerenveen werken niet echt mee. Vlaggen worden gecontroleerd, ook mijn vlag. Terwijl mongool 1 de vlag uitvouwt, bekijkt mongool 2 wat er nou precies op staat. Misschien is het wel kwetsend voor Riemer, Foppe, Annie of Abe? Mijn toevoeging 'Lukt het een beetje met die Engelse teksten?' valt bij de sportschooljongens niet zo heel erg goed. Ik krijg de vlag in m'n handen geduwd en ik mag doorlopen.

Op de trap worden bordjes uitgedeeld met de teksten 'FUCK FOPPE' en 'FUCK FRYSLAN'. Na de beschildering van Abe wederom een goeie actie. De sportschooljongens hebben toch niet zo goed opgelet bij het fouilleren. Bovendien is het skelet van Abe in een FC Groningen-shirt gehesen en deze wordt uitgebreid getoond aan enkele mietjes van de Cross-side die nog eventjes in de hoek staan te kijken naar het overvolle uitvak. Voor de wedstrijd treedt de Jostiband op. Gewapend met gitaar en viool springen ze over het veld. Helaas staan de boxen veel te hard om er bovenuit te komen, maar tussen de nummers door zingen de Groningers enthousiast de naam van de band. De Josti's vertrekken en de wedstrijd gaat haast beginnen.

In Heerenveen vinden ze het echter nodig om voor de wedstrijd het 'Fryske Blut' te zingen. Voor de muzikale begeleiding hebben ze wederom voor de Josti's gekozen, die verkleed als smurfen achter hun instrumenten gaan staan. Als het volkslied wordt gespeeld, staan de 400 meegereisde Groningers allemaal demonstratief met hun rug naar het veld. De sjaaltjes worden in de lucht gestoken en een snerpend fluitconcert daalt neer op het veld. Oprotten met dat kutvolkslied is de duidelijke boodschap. Na het volkslied worden de Friezen weer stil en dat zullen ze de rest van de avond blijven (had je anders verwacht?). De Groningers zijn bepaald niet stil. Ongeveer 80 van de 90 minuten wordt er gezongen om FC Groningen te ondersteunen.

Harris Huizingh wordt oprecht bedankt voor zijn vele jaren bij FC Groningen. Inmiddels is net bekend geworden van welke partij Sander van Gessel lid is, en wat het beroep van z'n moeder is. Luidkeels worden de Friezen en Sander hierop attent gemaakt. Maar de gebeten hond van vanavond is Anthony Zeurling, die duidelijk maakt waarom hij een Oscar-nominatie heeft gekregen voor de beste acteur. Dit smerige mannetje deelt zelf links en rechts klappen uit, maar als ie zelf een tikkie krijgt schreeuwt ie zo hard dat men in Franeker roept: 'Nou, moast Heerenfean fanâvond spilje?' Hij doet alsof ie vreselijk wordt geraakt, maar er is niks aan de hand; Lurling probeert met zijn in scene gezette buitelingen gewoon zijn tegenstander een kaart aan te naaien.

De spreekkoren waren gedurende de wedstrijd wel af en toe tegen Lurling, maar een kwartier voor tijd is het goed raak: Lurling slaat Gregoor neer en het uitvak ontploft. Minutenlang worden Lurling en zijn moeder geheel terecht toegezongen. Zijn moeder vanwege haar beroep, Lurling vanwege zijn ziekte. Onder de FC Groningen-supporters bevinden zich namelijk opvallend veel artsen, die vanaf een meter of 35 wel een diagnose kunnen stellen. Als na 90 minuten de slecht fluitende Haverkort affluit, blijkt ook uit de cijfers dat FC Groningen de kampioen van het Noorden is. Die cijfertjes zijn alleen voor de Friezen van belang, in Groningen wisten we dat allang. De Friezen druipen met de staart tussen de benen af, terwijl wij Mohammed Allach nog uitgebreid toegezingen. Buiten blijven we nog even staan, totdat de ME ons vriendelijk doch dringend verzoekt om toch maar de bussen in de gaan. Om een uur of 23.00 uur zijn we weer terug op de Sontweg en gaan sommigen naar huis, anderen duiken nog even de kroeg in.

Er zijn wat bordjes gedrukt, en die worden enthousiast omhoog gehouden.

Er zijn wat bordjes gedrukt, en die worden enthousiast omhoog gehouden.

Er zijn wat bordjes gedrukt, en die worden enthousiast omhoog gehouden. Het skelet van Abe is ook meegenomen.

Het hangt behoorlijk vol met vlaggen.

Get up, Stand up for Allach. Fuck Foppe.

Een blik op de hoofdtribune van het Abe is Dood-stadion.

De Cross-siders zijn geteld. Het zijn er precies 2, blijkt uit het handgebaar.

De spelers van FC Groningen hebben net de laatste 'huddle' gedaan en bedanken de meegereisde supporters. O jee, een opgeheven rechterarm... Als Paul Bosman het maar niet ziet.

Voor de wedstrijd moeten ze in Heerenveen zonodig het Friese volkslied draaien. En dus draaien 400 Groningers zich om, steken de sjaaltjes en de bordjes de lucht in en laten een striemend fluitconcert horen.

De wedstrijd is afgelopen en FC Groningen neemt een punt mee. De spelers bedanken na afloop de supporters en andersom.

terug Foto's: © Vinnie


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl