Forum | Prikbord | Info | Links
 
Sparta - FC Groningen, 29 oktober 2000, KPN Eredivisie (2-0)
Bij de wedstrijd tegen Sparta wordt FC Groningen ondersteund door een grote groep supporters. 50 man komen met de trein, 100 met de Fantour, en een grote groep met de auto, waardoor er ongeveer 300 supporters op het Kasteel aanwezig zijn. De wedstrijd is erg slecht: FC Groningen speelt niet goed, en ook Sparta is niet geweldig. Toch wint de thuisploeg door een rebound op een vrije trap van Elkhattabi en een goed ingekopte bal van Marbus. Geen punten dus voor FC Groningen.

Reisverslag

Waar zouden we zijn zonder de trein? Onder dit motto had Poll gevraagd of er belangstelling voor was om de wedstrijd tegen Sparta massaal met de trein heen te gaan. En aan de oproep werd gehoor gegeven. Weliswaar niet echt massaal, maar in Groningen staan toch ongeveer 25 man, in Assen stappen er bijna 20 in, en in Utrecht stapt NeW nog in. Met een kleine 50 man wordt er om 10.18 uur koers gezet richting Rotterdam. In de stationshal worden wat groepjes gemaakt, om met meermanskaarten de reis zo goedkoop mogelijk te maken. Tot Zwolle zit iedereen bij elkaar in de coupé. Het bier vloeit rijkelijk, en de stemming zit er goed in.

Als we Zwolle binnenrijden, gaan de ramen open, en wordt er massaal gezongen. Vooral 'Kankerzwolle' is populair. Hier wordt er overgestapt, en omdat het druk is in de trein, zit de groep een beetje verspreid over een aantal coupé's en balkons, maar dit maakt niet zoveel uit. In Utrecht aangekomen, gaan de ramen weer open, en er wordt weer druk gezongen en geschreeuwd. Op het station zijn een stuk of tien FC Utrecht-supporters aanwezig, die natuurlijk uitgedaagd worden. Een paar minuten later rijden we Utrecht weer uit. Op het perron wordt nog iemand 'getrakteerd' op een half blikje bier. Echt blij is hij echter niet met deze Groningse vriendelijkheid.

Om ongeveer 13.00 uur zijn we in Rotterdam. Als één grote groep lopen we door de stationshal naar buiten. Met luid gezang maken we duidelijk dat we hier komen om FC Groningen te ondersteunen. Tramlijn 7 gaat naar Spangen, maar wanneer de hele groep luid zingend in de tram staat, weigert de bestuurder om te vertrekken. Iedereen moet de tram weer uit, en er wordt besloten om dan maar te lopen naar het stadion. Toch best wel een eind, waar we ongeveer een half uur mee bezig zijn. Onderweg komt de politie ook maar eens poolshoogte nemen, en in de buurt van het stadion moeten we achter twee knolsmerissen een brug over. Ook een politie-helikopter cirkelt rondjes boven ons.

Als we echter over de brug zijn, pakken we de trap naar beneden. De knolsmerissen hebben niks in de gaten, en lopen gewoon door in de veronderstelling dat de hele groep nog achter hun loopt. Wanneer ze na 300 meter er achter komen dat ze voor lul lopen, stormen ze ook naar beneden. Inmiddels zijn we al op de parkeerplaats van het stadion, en moeten we van de politie meteen naar het uitvak. Een biertje drinken in een café is er niet meer bij. In het uitvak is het al aardig vol, en als iedereen binnen is, staan er toch ongeveer 300 supporters om de Trots van het Noorden te ondersteunen.

De wedstrijd is slecht, en FC Groningen verliest. Veel van de supporters zien het laatste half uur van de wedstrijd echter niet meer, omdat er beneden bij de hekken onrust ontstaat. Een supporter wordt ervan verdacht dat hij een slot van een hek heeft gesloopt in het stadion. De politie houdt hem al de hele tijd in de gaten en geven aan de FC Groningen-stewards door dat ze hem gaan oppakken. Daarbij loopt het uit de hand. Een paniekerige agent voelt zich in het nauw gedreven en spuit een groep supporters pepperspray in het gezicht. Hierop ontstaat een hoop duw- en trekwerk tussen supporters, stewards en politie, dat bijna tot het eind van de wedstrijd duurt. Een aantal supporters (waaronder Dove en NeW) is er slecht aan toe, en moeten naar de EHBO om zich te laten behandelen.

Als de wedstrijd is afgelopen, valt de groep uit elkaar. We stappen in de tram en gaan naar het station. Op het station zitten we nog even in een brasserie ofzo. De eigenaar is niet zo blij als we nokken, terwijl er net zeven bier is besteld. Op het station zien we NeW nog. Hij is al weer een beetje opgeknapt na zijn 'pepperspray-avontuur', maar nog steeds niet optimaal. Er wordt nog even wat bier ingekocht en we stappen in de trein. Om 20.15 zijn we weer terug in Groningen.

Voor deze wedstrijd maken we gebruik van meermanskaarten. Ook het groepje Magno (de enige echte), Warre (in de), Vinnie, Arjan en Harris heeft er ééntje aangeschaft.

Op het station van Utrecht. De FC Utrecht-supporters zijn al weer weg.

Op Rotterdam CS lopen we als één groep naar de tram.

De trambestuurder wil echter niet rijden met ons er in, en dus moeten we lopen.

Op ongeveer een kilometer voor het stadion worden we opgewacht door politie te paard.

Over een groenstrook lopen we richting stadion.

Nog steeds achter de knolsmerissen. Ook cirkelt er een politie-helikopter boven ons.

We gaan aan het einde van de brug toch maar naar beneden.

Bij het stadion moeten we van de politie meteen naar het uitvak.

De warming-up.

En een blik op het Eneco-stadion.

Ook zijn er weer de nodige vlaggen meegenomen. Get up, stand up for Allach!

Een blik op het uitvak vanaf de andere kant.

En nog een blik op het uitvak vanaf boven.

De spelers komen het veld op.

Beukenkamp bedankt de meegereisde supporters.

Een blik op de wedstrijd.

Halverwege de tweede helft onstaat er onrust in het uitvak. Een agent spuit met pepperspray, en er ontstaat wat duw- en trekwerk.

Ophef bij het hek.

En nog steeds is het niet rustig.

Mohammed Allach bedankt na afloop de meegereisde supporters.

Als we naar de tram lopen, komen we langs 'het Kasteel'.

In de trein.

In de trein.

terug Verslag: Harris en Warre


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl