Forum | Prikbord | Info | Links
 
Ajax - FC Groningen, 9 september 2000, KPN Eredivisie (3-1)
Zo'n 400 supporters reizen in 8 bussen mee naar de UFO in Amsterdam. FC Groningen speelt een goede wedstrijd, en maakt het Ajax zeer lastig. Ajax komt twee keer op voorsprong uit vrije trappen, maar kan geen moment overtuigen. Zelfs als Mustapha El Idrissi een rode kaart aangenaaid krijgt door de theatrale Grønkjær en scheidsrechter Luijten, volgt FC Groningen Ajax moeiteloos. Er zijn kansen op de 2-2, maar 5 minuten voor tijd beslist Ajax de wedstrijd. FC Groningen verlaat de ArenA echter met opgeheven hoofd.

We zijn aangekomen bij de ingang van het uitvak. Hier staan mannetjes in ArenA-kostuum. Het is net of je een museum binnenwandelt. Ook leuk dat ze drie minuten nodig hebben om er achter te komen of de tekst op mijn zakdoek door de beugel kan. Dit geldt niet alleen voor de stewards in de ArenA trouwens. Engels schijnt erg moeilijk te zijn voor stewards (!).

Het is druk voor de poort, want er zijn slechts twee elektronische poortjes waar iedereen één voor één door naar binnen moet. En dan sta je wel even te wachten met 400 man.

Iets dichter bij de poortjes, maar nog steeds aan het wachten voor de ingang.

Zo, we zijn eindelijk door de elektronische poortjes. En als je uiteindelijk door de hekken bent, begint de volgende uitdaging: de trappen op naar het uitvak. En zeker niet de lulligste trapjes.

Een goed moment voor een rustpauze tijdens het klimmen van de trappen: het uitzicht op de bussen vanuit het trappenhuis. Een grote groep supporters staat nog voor het hek.

Zo, we zijn eindelijk boven. Het dak staat zowaar open. Die UFO ziet er nog behoorlijk leeg uit trouwens. Eerst maar eens op op adem komen...

En je spandoek ophangen. Dat mag weer niet tegen het plexiglas volgens een ArenA-mannetje, dus hang ik hem maar aan het hek. Later mag de vlag opeens wel weer tegen het plexiglas. Tja, laat nou maar hangen.

Er worden nog meer spandoeken opgehangen, terwijl iedereen een plaats zoekt in het uitvak.

Een blik op het uitvak. Dat ziet er toch mooi uit: 400 Groningers die FC Groningen in een uitwedstrijd ondersteunen.

Helaas niet zo goed te zien, maar op de ring tegenover hangt een spandoek met de briljante tekst: "Ajax, The Proud Of Mokum". Dat geeft wel het IQ van de gemiddelde Ajacied aan. Toch wel lullig: maak je een enorm spandoek, zet je er zo'n enorme taalfout op. Ach, gelukkig zien maar 35.000 mensen hoe dom je bent.

De spelers van beide teams zijn bezig met de warming-up, terwijl je wordt doodgegooid met de Ajax-propaganda op de beeldschermen. Allerlei shit met Ajax erop moet aan de man gebracht worden blijkbaar. Ook krijgen we beelden te zien van eerdere onderlinge ontmoetingen. Wel alleen de Ajax-doelpunten en alleen wedstrijden die ze gewonnen hebben. Ja, het hersenspoelen is in de ArenA in volle gang.

De spelers zijn nog steeds bezig met hun warming-up. Helaas staan de spelers op de verste helft, omdat Ajax zonodig aan onze kant van het veld moet prutsen.

Nog voor het begin van de wedstrijd zit de stemming er in het uitvak al goed in.

De spelers komen het veld op en de wedstrijd kan ieder moment beginnen.

De spelers zijn het veld opgekomen, en de wedstrijd kan beginnen. In het vak wordt ter verhoging van de sfeer een fakkel ontstoken, en meteen wordt deze supporter ingerekend door ArenA-mannetjes, die daarbij hulp van de politie nodig hebben. Onder luid gezang van "KANKERJODEN" brengen ze de supporter met de fakkel naar buiten, en naar later blijkt krijgt hij een stadionverbod van 2 jaar. Voor het afsteken van een fakkel. Nou nou.

Een aanval van FC Groningen. Deze zou helaas nog niks opleveren.

Nog een aanval van FC Groningen: M'air'tin Drent heeft gescoord met z'n kop, en loopt juichend richting het uitvak.

Samen met andere spelers viert hij het doelpunt met het uitvak. "Wat zijn die joden stil".

Een moment in de wedstrijd tijdens de tweede helft. In de tweede helft krijgt El Idrissi zijn tweede gele kaart aangenaaid, en moet vertrekken. Vijf minuten voor tijd wordt het 3-1 en is de wedstrijd gelopen.

De wedstrijd is afgelopen. FC Groningen verliest, maar heeft wel goed gespeeld, en met een beetje meer mazzel was het gewoon een gelijkspel geworden. De spelers bedanken hier de meegereisde aanhang.

En de supporters bedanken de spelers voor hun inzet en vechtlust.

De spelers bedanken nog steeds de meegereisde supporters en andersom.

Nou, daar sta je dan. Is de wedstrijd afgelopen dan moet je 20 minuten wachten, totdat je het uitvak uit mag. Dat wordt dan ruim een half uur, en dan wil je toch eigenlijk wel weg. Maar dat mag dan niet van die nichten van de ArenA. Er sneuvelen ook nog wat stoeltjes, maar dat gaat allemaal per ongeluk natuurlijk.

De nichten van de ArenA hebben eindelijk het uitvak opengegooid, en iedereen loopt naar buiten.

Ben je eindelijk buiten, sta je weer een tijd in de gang te wachten. We houden de stemming er in door massaal "SCHIJT OP AMSTERDAM, OLE OLE" te gaan zingen.

"SCHIJT OP AMSTERDAM, OLE OLE". Weg uit deze betonbak en terug naar het mooie Noorden.

Aan alle leden van de Fantour:

Betreft: spreekkoren

Geachte supporter,

Afgelopen zaterdag is in de Amsterdamse Arena de wedstrijd Ajax - FC Groningen gespeeld. Circa 400 supporters zijn meegereisd om onze ploeg te ondersteunen. Dit is door ons ten zeerste gewaardeerd. Immers, onze ploeg kan de steun van het publiek goed gebruiken. De Fantour welke wij tot nu toe tezamen met de Supportersvereniging hebben georganiseerd verliep uitstekend en regelmatig worden wij door andere clubs gecomplimenteerd met het correcte gedrag van onze supporters.

Echter tijdens bovenvermelde wedstrijd is er toch weer sprake geweest van vervelende zelfs kwetsende spreekkoren. Dit is niet goed voor FC Groningen. Het komt het imago van de club niet ten goede en het levert FC Groningen ook nog eens een door de KNVB opgelegde geldboete op. Dit moeten we met elkaar niet willen.

Laten we met elkaar afspreken dat we ons in de toekomst bij zowel uitwedstrijden, maar ook tijdens de thuiswedstrijden verder zullen gedragen als echte FC Groningen supporters die vierkant achter FC Groningen staan.

Met vriendelijke groet, Hans Nijland, Algemeen Directeur FC Groningen


Weer een briefje van FC Groningen voor de verzameling.

terug Verslag: Harris en TWB


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl