Forum | Prikbord | Info | Links
 
Front Anti Abe - Trekkertour

Op de trekker naar Heerenveen

GRONINGEN - Dat de wedstrijden tussen FC Groningen en SC Heerenveen veel losmaken, blijkt ook nu weer. Vanavond staat het duel tussen de beide noordelijke clubs op het programma en de supporters uit beide kampen putten zich uit in het bedenken en uitvoeren van prikkelende ludieke acties.

Zo vond trainer Ron Jans van FC Groningen gisterochtend in alle vroegte bouwmaterialen en een overall in zijn tuin, vergezeld met een spandoek met de tekst: FCG: een droom, een wens, een zorg: Euroborg. "Ik kon er wel om lachen", aldus Jans. "Alles was goed op te ruimen."

Ook de supporters van FC Groningen lieten hun creatieve breinen werken. Onder de titel Boeren op stoom gaat een heuse 'trekkercombinatie' van start vanuit Tolbert richting Heerenveen, waar de derby vanavond gespeeld wordt. Supporters van de FC Groningen rijden daarbij op trekkers en in boerenkarren langs de binnenwegen in Friesland naar het Abe Lenstra-stadion. Onderweg stopt de stoet in Gorredijk, alwaar het de bedoeling is een heuse boerenstoet te formeren en vanaf 17.15 uur in colonne verder naar Heerenveen te rijden. (bron: DvhN, 10 december 2004)


Fans FC in optocht naar Heerenveen

GRONINGEN - Fans van FC Groningen hebben hun antwoord klaar en Friesland zal dat weten. In optocht vertrekken de supporters van de FC vrijdagmiddag naar het Abe Lenstra-stadion in Heerenveen voor de noordelijke derby.

De rivaliteit tussen beide clubs uit zich elk jaar weer in ludieke acties. Zo dumpten supporters van Heerenveen donderdag bouwmateriaal in de tuin van FC Groningen-trainer Ron Jans, als bijdrage aan de Euroborg.

Maar de FC supporters laten zich dus ook niet onbetuigd. Onder het motto Boeren op Stoom, zullen de supporters van de FC vrijdag met trekkers en boerenkarren in een lange stoet de reis naar Heerenveen ondernemen. (bron: RTV Noord, 10 december 2004)


Fans Groningen op de trekker

GRONINGEN - Fans van FC Groningen gaan vanmiddag met trekkers en boerenkarren naar het Abe Lenstrastadion in Heerenveen om vanavond de noordelijke voetbalderby tegen SC Heerenveen bij te wonen. Onder de titel 'Boeren op stoom' vertrekken ze in Tolbert over de binnenwegen. Het is de bedoeling in Gorredijk te verzamelen en vanaf 17.15 uur als 'boerenstoet' naar Heerenveen te rijden. (bron: Leeuwarder Courant, 10 december 2004)


Ludieke acties tussen de noordelijke rivalen

Op de vraag wie de Trots van het Noorden is, zal uit Noord-Nederland nooit een eentonig antwoord komen. De Friezen menen dat SC Heerenveen dat is op basis van de prestaties in de afgelopen tien jaar, terwijl FC Groningen vooral op de resultaten uit het verleden leunt. De rivaliteit is duidelijk groot.

Elk jaar verzinnen de supportersgroepen ludieke acties om de tegenstander voor gek te zetten. Zo werd aan Anthony Lurling, inmiddels Feyenoord-huurling bij NAC Breda, enkele jaren geleden een naaimachine geschonken. Hij was namelijk eerste geëindigd in de strijd om Matennaaier van het Jaar.

De Heerenveen-fans waren dit seizoen begonnen. Groningen-trainer Ron Jans kreeg in zijn tuin erkoverall, betonmortel en andere bouwmaterialen gedeponeerd als verwijzing naar de vertraging bij de bouw van het Groningen-stadion.

Groningen-fans hebben nog een actie in petto, maar willen niet verklaren wanneer de actie plaatsvindt. Dat zal snel moeten gebeuren, want om 20:00 vanavond is in het Abe Lenstra-stadion de Derby van het Noorden. (bron: Voetbalzone.nl, 10 december 2004)


Stuiterend op kar naar Heerenveen

GORREDIJK - In de bittere vrieskou trotseren supporters van FC Groningen hun weerzin tegen alles wat Fries, en bovenal Heerenveens, is. In trekkers met boerenkarren trekken ze voorafgaande aan de noordelijke voetbalderby ten strijde naar het "dorpje aan de A7". Met plastic bakjes met plakjes worst en blokjes kaas. Boeren op stoom, noemen ze dat in Groningen.

Tuurlijk hadden ze ook wel wat kunnen dumpen in de tuin van SC Heerenveen-trainer Gertjan Verbeek, met zoals de Friese voetbalfans deden in de tuin van de Groninger trainer Ron Jans. "Maar wij doen niet elk jaar hetzelfde. Wij zijn geen Friezen", zegt John. En ze waren eens uitgedaagd om met trekkers te komen. Dus zo geschiedde gister in de namiddag.

Drie trekkers met daarachter een overdekte paardentram, een open en een dichte veewagen. Ze ruiken nog naar vee. In de dichte veewagen staat een compleet bankstel. Een kleine honderd supporters verzamelen zich op industrieterrein Overtoom in Gorredijk. Wie niet op de karren gaat, rijdt in de auto er achteraan.

De groen-witte colonne rijdt toeterend door Gorredijk en De Knipe. Gordijnen gaan open, lachende en zwaaiende bewoners staan voor de ramen. In de wagen achter de voorste trekker gaan de worst en kaas weer rond. "Er gebeurt nooit echt iets vervelends met onze acties. Heel onschuldig. Net zo als een plakje worst. Lieverd, wil je nog een stukje?"

Het is verhipte koud op de wagens. Maar de supporters houden vol echte bikkels te zijn. Achterop springen een paar, zingend: "En wie niet springt, die is een Fries." De rest hipt mee. De kar stuitert over de weg.

Er volgt een bittere teleurstelling bij aankomst in Heerenveen. De trekkers mogen niet door naar het stadion. De politie wil het niet hebben. De escorte leidt de voorste trekker een heel eind van de parkeerplaats. "Kiek uut. Wie goan deur noar Cambuur." Jammer dat de grootse entree bij het stadion mislukt. "Maar ja, we zijn in Heerenveen en dat was de bedoeling", zegt John. Na de wedstrijd gaan ze weer zoals ze zijn gekomen. Op stoom. En met bevroren plakjes worst. (bron: Leeuwarder Courant, 11 december 2004, Gerrie Riemersma)
Reisverslag - John Deere was here


Voor de uitwedstrijd tegen SC H**renveen hebben enkele supporters van FC Groningen iets leuks bedacht. Omdat FC Groningen de laatste weken redelijk op stoom is, besluiten zij de spelers op een aparte wijze te ondersteunen. Daarom trotseren zij weer en wind en maken, zoals het echte boeren betaamt, de reis naar Friesland te maken per tractor. Dit om duidelijk te maken dat de 'Boeren op stoom' zijn.

En zo verzamelt zich op vrijdagmiddag om 12.00 uur een aantal supporters op het Oosterparkstadion om de laatste voorbereidingen te treffen. Er worden enkele spandoeken gemaakt, zoals "We gaan op de trekker weer naar huis" en "John Deere was here!", doelend op de woordvoerder van het groepje fanatiekelingen, die zich op Radio Noord vernoemde naar het wereldberoemde tractormerk.

Rond de klok van 13.30 uur komen de twee tractoren met bijbehorende veewagen aangereden. Er worden spandoeken en banners ingeladen en ook de trommel gaat mee naar Friesland. Zo'n vijftien supporters nemen plaats in de veewagens en dan worden de motoren gestart. Eerst moeten we de stad nog uit, en via het Damsterdiep, de Rademarkt en het NS-station komen we uiteindelijk op het Hoendiep. Er wordt vanuit de karren met vlaggen gezwaaid en getrommeld en menig automobilist toetert vrolijk als hij de bonte stoet voorbij ziet komen.

Het is koud in de karren. De wind snijdt door de kleding, maar boeren geven niet op. Er zijn banken geplaatst zodat iedereen wel op een comfortabele manier de trip kan maken. Er worden blikken bier opengetrokken en de zak chips gaat rond. Via Hoogkerk, Oostwold en Midwolde voert de weg naar Tolbert, waar we bij partycentrum "De Postwagen" nog een tractor met wagen hebben geregeld. Inmiddels heeft zich daar ook een gedeelte van de Noordelijke pers verzameld om verslag te doen van deze ludieke trekkertour.

Nadat de wagens en tractoren zijn versierd, gaat de reis verder. Er is een krat bier aan boord en er is gezorgd voor kaas, worst en chips, dus echt te lijden hebben de trekkercombigangers niet. Onderweg worden enkele mensen platgebeld door allerlei journalisten en onderweg worden diverse interviews gegeven. In de buurt van Frieschepalen stappen zelfs camerateams van RTV Noord en Omrop Fryslân in om een gedeelte van de reis in de veewagens te filmen. Het is duidelijk dat de trip wat losmaakt.

Dat blijkt ook als we rond half 6 aankomen in Gorredijk, alwaar een verzamelpunt is ingericht voor andere Groningers. Zo'n 80 supporters onthalen de stoet met gejuich en er worden fakkels ontstoken. De laatste tien kilometer gaan in stijl gereden worden, dat is wel duidelijk. Onder aanvoering van een motormuis zet de colonne zich weer in beweging en sluiten er een stuk of 35 auto's aan, luid toeterend en met de koplampen knipperend. In H**renveen zullen ze weten dat FC Groningen er aankomt. Als de stoet voor de McDonald's in H**renveen aankomt, worden er op de karren fakkels ontstoken en ontstaat er luid gejuich vanuit de McDonald's, die al compleet is overgenomen door Groningers.

Helaas mogen we van de Friese touwsnorren niet met de trekker naar het stadion rijden, dus worden de trekkers op de parkeerplaats gezet. Helemaal zonder problemen gaat dat overigens niet, want de politie van H**renveen heeft wel een hele aparte omleiding bedacht. Na anderhalve kilometer komen ze er zelf ook achter dat de parkeerplaats toch echt de andere kant op is en kunen we keren. Erg slim geregeld. We rijden terug en draaien de parkeerplaats op.

De spullen worden uitgeladen en op de parkeerplaats worden er sjaaltjes aan de man gebracht met de welluidende tekst: "H**renveen sucks, lekker op de trekker en Front Anti Abe on Tour". Een kleine actie om de onkosten voor de trekkertour terug te verdienen. Gelukkig steunen veel FC Groningen-supporters deze ludieke actie en kopen een sjaaltje. Actie geslaagd.


Vandaag staat de Trekkertour van het Front Anti Abe op het programma.

Met als motto: 'Boeren op stoom'.terug Verslag: Harris


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl