Forum | Prikbord | Info | Links
 
Front Anti Abe - Sint schuift Foppe Zwarte Piet toe
Met het oog op de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen sloeg een supporter van FC Groningen met een ludieke actie toe op Fries grondgebied. Deze supporter is niemand minder dan ... *tromgeroffel* Sinterklaas! De oude kindervriend vindt zijn leeftijdsgenoot Foppe echt te oud worden voor het trainersvak. Daarom kocht Sinterklaas een aantal toepasselijke cadeautjes. De 'Schrijf-piet' en de 'Foto-piet' stuurden hun verslag naar de redactie van deze site.

Sint schuift Foppe Zwarte Piet toe

Persgedicht

De ploeg van Foppe moet bij FC Groningen op bezoek,
en dus schijt men in Heerenveen al weer in zijn broek

Omgeven door ludieke acties wordt er vaak gespeeld,
groen-wit werd in een lentenacht het bronzen Abe-beeld

De gemoederen tussen beide clubs raken wel eens verhit,
Een viaduct werd ook voorzien van 't mooie groen en wit

Lurling kreeg een naaimachine, van mahoniehout,
Heerenveen werd Heerenveen, die Groningers zijn stout

Ook ditmaal weer een actie en ook ditmaal in de krant,
't is bijna december en de Sint is weer in 't land

Gezegend met een hart dat groen-wit is gekleurd,
gaf Sint aan Foppe de cadeaus waarom hij had gezeurd.


Persbericht

Sinterklaas heeft SC Heerenveen-trainer Foppe de Haan vannacht een aangename verrassing bezorgd. Voor de deur van de knorrige ex-gymleraar liet de Goedheiligman een lading cadeaus achter. Sommige cadeaus zijn speciaal in de groen-witte clubkleuren van FC Groningen gespoten, sinds jaar en dag de favoriete club van Sinterklaas.

De gulle gever uit Spanje liep dus ook dit jaar niet voorbij aan het huisje van de Heerenveen-oefenmeester, die dit seizoen overigens met zijn ploeg ook regelmatig voor Sinterklaas speelde. Menig tegenstander kreeg van Foppe en zijn mannen de punten prijs, reden voor velen (de Sint niet in de laatste plaats) om de gedateerde trainer dringend op de mogelijkheid tot opstappen te wijzen.

"Soms moet je mensen tegen zichzelf in bescherming nemen, anders blijven ze doormodderen tot ze net zo oud zijn als ik," aldus Sint Nicolaas in een reactie. "Een bekend Spaans spreekwoord luidt dan ook 'Er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan'. Foppe's tijd van gaan, is nu gekomen." De Sint rekent er overigens wel op dat Foppe en zijn knechtjes zondagmiddag gewoon nog gewoon voor hulpsinterklaas zullen spelen in het Oosterpark. "De drie punten horen in Groningen te blijven, bij de Trots van het Noorden. Maar dat weet die dekselse Foppe ook wel", aldus de altijd goedlachse Kindervriend.

Met de vannacht afgeleverde presentjes probeert Sint Nicolaas het Friese icoon te wijzen op de mooie kanten van het leven buiten het hectische voetbalbestaan. Tezamen bezorgen de cadeaus 'Us Foppe' een kalme oude dag. Maar de Sint zou de Sint niet zijn als hij zijn fraaie en zeer toepasselijke cadeaus niet zou doen vergezellen van een al even passend gedicht. Dit vooral om zijn welgemeende advies aan de oudste trainer van het betaalde voetbal extra kracht bij te zetten. Zijn gedicht luidt als volgt:

FOPPE,

Wees eens eerlijk man,
de competitie loopt dramatisch;
Je zit maar wat apatisch,
en pijnigt dan je hersenpan.

Je haalt bijna geen punten,
met die Abe-club van jou;
Dus ga! En doe het gauw,
of dacht je zondag nog te stunten?

De echte Trots van het Noorden,
in 't fraaie shirt met groen en wit,
daar waar de echte supporter zit,
zal ook je laatste illusie vermoorden.

Foppe, de boodschap is dus helder:
Je hebt je tijd allang gehad,
iedereen is je intussen wel zat,
en je club zakt naar de kelder.

Als man op leeftijd net als jij,
sta ik je bij met raad en daad:
Stoppen! 't is eigenlijk al te laat.
Maar daar laat ik het niet bij.

Als heuse goedgeefse vriend,
geef ik je passende cadeaus;
het is logisch waar ik voor koos,
gezien jouw leeftijd zeer verdiend.

Een leunstoel als comfortabele zit,
en advocaat tegen een koutje,
bingospelen met je vrouwtje,
en een prachtig kunstgebit.

Elke middag kan je pitten,
Met warme sloffen aan je voeten;
en om mensen buiten te begroeten,
blijf je achter de geraniums zitten.

Wil je toch nog even lopen,
gebruik je wandelstok dan wel,
met het karretje kun je snel,
je hapjes en je drankjes kopen.

Doorgaan met trainen is voor jou funest,
voor jou wacht nu toch echt de VUT,
en al vind je dat nog zo kut,
dat is het enige wat je nog rest.

Foppe ontvangt iedereen met open armen. En Sinterklaas natuurlijk helemaal.

Eens kijken, wat heeft Sinterklaas daar allemaal verzameld? Een leunstoel, een boodschappenkar, sloffen, een geranium, een fles advocaat, een wandelstok, een kunstgebit en een bingokaart. En het gedicht niet te vergeten natuurlijk.

Een kunstgebitje.

De hele handel op de oprit van Foppe.

Ja, dat staat er goed. Goed werk, Sinterklaas!

Foppe kan met een gerust hart van zijn oude dag gaan genieten. Zeker met die pepernoten erbij.

Foppe de Haan krijgt bezoek van Sint

Heerenveen, 29 november | De FC Groningen supporters hebben weer eens van zich laten horen in de aanloop van het duel tussen hun club en SC Heerenveen. Na voorgaande jaren onder meer Anthony Lurling te bezoeken, was het nu de beurt aan Foppe de Haan.

[persbericht + gedicht] (bron: Voetbalplus, 29 november 2002)


FC Groningen-Sinterklaas haalt stunt uit met Heerenveen-trainer Foppe de Haan

Foppe de Haan, trainer van SC Heerenveen, heeft afgelopen nacht bezoek gehad van een speciale FC Groningen-Sinterklaas. Dat gebeurde aan de vooravond van het duel FC Groningen –Heerenveen, dit weekend. Voor de deur van de Friese trainer liet de Goedheiligman een lading cadeaus achter. Sommige cadeaus zijn speciaal in de groen-witte clubkleuren van FC Groningen gespoten, sinds jaar en dag de favoriete club van Sinterklaas.

De gulle gever uit Spanje liep dus ook dit jaar niet voorbij aan het huisje van de Heerenveen-oefenmeester, die dit seizoen overigens met zijn ploeg ook regelmatig voor Sinterklaas speelde. Menig tegenstander kreeg van Foppe en zijn mannen de punten prijs, reden voor velen (de Sint niet in de laatste plaats) om de gedateerde trainer dringend op de mogelijkheid tot opstappen te wijzen.

"Soms moet je mensen tegen zichzelf in bescherming nemen, anders blijven ze doormodderen tot ze net zo oud zijn als ik," aldus Sint Nicolaas in een reactie. "Een bekend Spaans spreekwoord luidt dan ook 'Er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan'. Foppe's tijd van gaan, is nu gekomen."

De Sint rekent er overigens wel op dat Foppe en zijn knechtjes zondagmiddag gewoon nog gewoon voor hulpsinterklaas zullen spelen in het Oosterpark. "De drie punten horen in Groningen te blijven, bij de Trots van het Noorden. Maar dat weet die dekselse Foppe ook wel", aldus de altijd goedlachse Kindervriend. (bron: GIC, 29 november 2002)


Sinterklaas kiest partij voor FC Groningen

In de nacht van donderdag op vrijdag heeft Sinterklaas Heerenveen-trainer Foppe de Haan bezocht. Hij verraste de oefenmeester met een aantal cadeaus en een gedicht. Komende zondag wordt in het Oosterpark de derby FC Groningen-SC Heerenveen gespeeld. Rond dit duel worden door supporters van beide clubs regelmatig ludieke acties uitgehaald. Dit jaar waren het geen fans, maar de Goedheiligman zelf, die zich mengde in de strijd tussen de aartsrivalen.

De Sint vindt het overigens hoog tijd worden dat Foppe opstapt als trainer. "Soms moet je mensen tegen zichzelf in bescherming nemen, anders blijven ze doormodderen tot ze net zo oud zijn als ik," aldus Sint Nicolaas in een reactie. "Een bekend Spaans spreekwoord luidt dan ook 'Er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan'. Foppe's tijd van gaan, is nu gekomen."

Over de wedstrijd van komende zondag is Sint Nicolaas kort: "De drie punten horen in Groningen te blijven, bij de Trots van het Noorden. Maar dat weet die dekselse Foppe ook wel." Het gedicht dat donderdagnacht gepaard ging met enkele presentjes:

[gedicht] (bron: GIC, 29 november 2002)
'Foppe moet stoppen'

In de nacht van donderdag op vrijdag brachten FC Groningen-supporters uit naam van Sinterklaas een bezoek aan het huis van trainer Foppe de Haan in Nes. Ze 'parkeerden' voor zijn huis een leunstoel in de kleuren van FC Groningen, met daarbij onder andere een boodschappenwagentje, geranium, wandelstok, kunstgebit en een paar sloffen. De boodschap was duidelijk. De Haan kreeg uit naam van de Sint het advies om te stoppen en plaats te nemen achter de geraniums. De Friese oefenmeester kon er wel om lachen. "Het is beter dan Abe bekladden en ik kan er wel tegen." (bron: Friesch Dagblad, 30 november 2002)


Hulpsinterklaas

Ze blijven het proberen, de fans van FC Groningen. De boel een beetje opnaaien, voordat de plaatselijke trots weer in het strijdperk treedt tegen de vermaledijde Friezen van SC Heerenveen. De afgelopen jaren was het een beetje Davind tegen Goliath, maar dit seizoen staan beide clubs er nagenoeg even beroerd voor, respectievelijk 17e en 16e in de Eredivisie.

Het beeld van Abe Lenstra werd al eens groen-wit geschilderd, het viaduct bij Tjalleberd onderging eenzelfde behandeling en op verkeersborden werd een 'e' ingeruild voor een 'o', zodat het welluidende Heerenveen ontstond. Een half jaar geleden was het toenmalig Heerenveen-spits Anthony Lurling die van de FC-supporters een antieke mahoniehouten naaimachine kreeg. Hij was immers de grootste matennaaier op de Nederlandse velden.

In de nacht van donderdag op vrijdag was het Heerenveen-trainer Foppe de Haan, die zich in de warme belangstelling van de FC Groningen-fans mocht verheugen. Ze lieten Sinterklaas een bezoekje brengen aan de woning van de trainer, alwaar de Goedheiligman voor de deur van de knorrige ex-gymleraar een lading cadeaus achterliet. Sommige cadeaus zijn speciaal in de groen-witte clubkleuren van FC Groningen gespoten, sinds jaar en dag de 'favoriete club van Sinterklaas'.

Alsof de FC niet al acht wedstrijden heeft verloren, wordt flink de draak gestoken met de resultaten van Heerenveen in deze competitie. 'De gulle gever uit Spanje liep dus ook dit jaar niet voorbij aan het huisje van de Heerenveen-oefenmeester, die dit seizoen overigens met zijn ploeg ook regelmatig voor Sinterklaas speelde.' De Haan moet maar opstappen, luidt het advies, al rekent de Sint er wel op 'dat Foppe en zijn knechtjes zondagmiddag gewoon nog voor hulpsinterklaas zullen spelen in het Oosterpark'. Dat hopen wij ook, de FC heeft het nodig. (bron: DvhN, 30 november 2002, Evert van Dijk)


Nieuwste doelwit Gronings front: Foppe de Haan

Heerenveen-trainer Foppe de Haan trof vorige week in zijn tuin attributen aan die hem tot vervroegd pensioen moesten aansporen, een leunstoel onder meer en een geranium. De daders: supporters van FC Groningen. Waren de voetballers maar zo vindingrijk.

GRONINGEN - In wat romantische zielen de Hel van het Noorden noemen, is het bitterkoud - en het voetbal allerminst hartverwarmend. Aan het begin van de tweede helft heeft Piet Fransen het wel gezien: hij maakt een magnifiek wegwerpgebaar en mompelt dat wat FC Groningen en SC Heerenveen laten zien, niets met voetbal heeft te maken. Gelijk heeft hij, de man die ooit met een melkkar door de straten van Groningen tufte en zes wedstrijden voor het Nederlands elftal speelde.

Maar eerst dat besmeurde standbeeld van Abe Lenstra. Supporters van FC Groningen schilderden het beeld van Abe anderhalf jaar geleden in hun eigen clubkleuren, groen-wit. De Friezen spraken er vanzelfsprekend schande van, want zoals bekend is Heerenveen Abe en wie aan Abe komt, komt aan Heerenveen.

Toen fans van Heerenveen later onverbiddelijk terugsloegen, door de middenstip uit het Oosterpark-stadion te jatten, sloeg het behoorlijk militante en actieve (maar nooit gewelddadige) Front Anti Abe keihard terug. Viaducten in Heerenveen werden groen-wit geschilderd en op plaatsnaamborden werd de eerste e in een o veranderd. En in de tuin van de toenmalige Heerenveen-speler Anthony Lurling werd een naaimachine neergezet, een verwijzing naar zijn toenmalige reputatie van matennaaier.

Het zit ongeveer zo. Supporters van FC Groningen zijn - al zullen ze dat nooit toegeven - jaloers op Heerenveen dat financieel en sportief een voorsprong heeft genomen op hun club. De titel 'Trots van het Noorden', jarenlang in Groningse handen, moest worden afgestaan.

Het nieuwste doelwit van het Groningse front: Foppe de Haan. Langs de A 7 staan zondag twee uur voor de wedstrijd tussen de Trots van het Noorden I en II enkele tientallen Groningse soldaten in een weiland, achter een omvangrijk stukje huisvlijt. De tekst op het spandoek: Grunn'n boppe -Foppe aan de stroppe. 'Grunn'n' betekent Groningen. Een galg moet een en ander verduidelijken.

Hij kan er om lachen, de trainer van Heerenveen. "Ze stonden op de goeie plek, vlakbij een hoerenkeet." De scherpe kanten van de noordelijke krachtmeting, zegt De Haan, zitten in Groningen. In Heerenveen merkt hij er niet veel van. Vorige week trof De Haan in zijn voortuin in Nes enkele attributen aan die hem duidelijk moest maken dat hij aan zijn pensioen toe is, zoals een leunstoel, een boodschappenkarretje, een geranium en een fles advocaat. De Haan bracht de troep naar de vuilnisbelt, op de fles na: "Die heb ik aan de vrouw gegeven."

Zolang Heerenveen zó gepest wordt, zegt De Haan, vindt hij het best. Maar van Abe hadden ze moeten afblijven: "Dat is een mooi standbeeld. Trek 'm dan een groen-wit shirt aan of zoiets." En daar is Piet Fransen het dus niet mee eens. Maar Fransen, de melkboer die het in de jaren zestig tot international en voetballer van Feyenoord schopte, is dan ook geboren en getogen in Groningen. "Abe een beetje beschilderen, dat is toch leuk?"

Hij heeft zelf nog tegen én met Abe gespeeld, in het bondselftal, dus hij begrijpt de emoties. "Abe is een legende, maar die jongens vinden het leuk om een beetje te pesten. Het zijn toch de Groningers tegen de Friezen hè." In één opzicht is de FC nog steeds aan de winnende hand: "Wij hebben de fanatiekste supporters." Maar ook het slechtste elftal. De begroting van FC Groningen is ongeveer de helft van die van Heerenveen, veertien tegen dertig miljoen.

Geld, Fransen spreekt het woord met afkeuring uit. "Toen ik met GVAV tegen Heerenveen speelde, dacht niemand aan geld. Wij vochten om de punten, niet om geld. Dat zie ik niet meer. Ik zie alleen maar zaakwaarnemers en makelaars en dat soort types." Toen Feyenoord hem wilde hebben sprak Fransen kort met voorzitter Kieboom. "Ik ging zestigduizend gulden per jaar verdienen, maar dat zei me he-le-maal niets. Ik wilde als voetballer maar één ding: bovenaan de verlanglijst van Feyenoord staan en in dat grote stadion spelen."

FC Groningen - SC Heerenveen eindigt in 1-1, door goals in de tweede helft van Glen Salmon en de 17-jarige Griekse A-junior Georgios Samaras. Het enige incidentje vindt na rust plaats, als Groningse supporters vuurwerk ontsteken. Als zij het niet doen, dan wij maar, zullen ze hebben gedacht. De reprimande van de stadionomroeper doet wél aan de jaren zestig denken: "Dames en heren, wilt u daar onmiddellijk mee stoppen!"

Het glas bier in de bestuurskamer smaakt hem er na afloop niet minder om, eens een levensgenieter, altijd een levensgenieter per slot van rekening, maar Piet Fransen heeft zich vandaag vooral geërgerd. "Zo'n wedstrijd wordt nooit wat je ervan verwacht." (bron: de Volkskant, 2 december 2002, Paul Onkenhout)

terug Foto's: foppezwartepiet@hotmail.com


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl