Forum | Prikbord | Info | Links
 
Front Anti Abe - ANWB krijgt hulp van FC Groningen-supporters
En weer sloegen FC Groningen-supporters met een ludieke actie toe op Fries grondgebied. Een paar dagen geleden werd Anthony Lurling nog verrast met een antieke mahoniehouten naaimachine, en deze keer werden de plaatsnaamborden van Heerenveen voorzien van een aangepaste tekst. In het persbericht dat naar de redactie van deze site werd verstuurd, wordt duidelijk waarom deze aanpassing volgens de FC Groningen-supporters noodzakelijk is.


'Fries Haagje' nu ook weer voor Nederlanders te vinden

ANWB krijgt hulp van FC Groningen-supporters

Twee termen per plaatsnaambordje, en beide onduidelijk. Sinds enkele jaren was dat het verhaal achter de bewegwijzering in de provincie Friesland in het algemeen en het 'Friese Haagje' in het bijzonder. De Friese vertaling, die om wat voor reden dan ook moest worden toegevoegd, was voor geen enkele rechtgeaarde Nederlander te begrijpen. Daarnaast zat in de eigenlijke plaatsnaam al sinds mensenheugnis een hinderlijke spelfout. Vannacht is die met een ludieke actie door plichtsgetrouwe FC Groningen-supporters eindelijk hersteld. Dit als voorloper op het duel tussen de beide Noordelijke eredivisionisten.

Met het oog op de voor Groningers cruciale wedstrijd van aanstaande woensdag, was het extra belangrijk dat de juiste spelling met enige spoed op de borden zou worden afgedrukt. Supporters van de groenwitte Trots van het Noorden moeten immers wel gemakkelijk de weg kunnen vinden naar het Friese voetbalveld. Dit om hun helden op gepaste wijze te steunen in de strijd tegen de Friese aartsrivaal. Op alle toegangswegen naar het bewuste dorp vermeldden de bordjes abusievelijk doch consequent Heerenveen.

Nu op alle 35 in- en uitgangsborden de eerste E is vervangen door een O, zal geen Groninger zich vanaf vandaag nog kunnen vergissen bij het zoeken naar de juiste weg in dit vreemde-taalgebied. Ook bezoekers van elders in Nederland (en ver daarbuiten) zullen niet langer in het ongewisse verkeren als ze in de periferie van Tjalleberd, Joure, De Knipe, Oudehaske, Luinjeberd of Oranjewoud op zoek zijn naar het Abe Lenstra c.q. Thialf Stadion. Bovendien is voor buitenlandse gasten een speciale Engelse term op de borden aangebracht, zodat ook zij niet meer in verwarring komen.

Naar verluidt toonde de ANWB zich bijzonder opgelucht en tevreden. "Het was ons al jaren een doorn in het oog, maar na de toevoeging van al die onuitspreekbare Friese termen, waren we er nog niet aan toegekomen om ook de Nederlandse dorpsnaam in de juiste spelling te zetten. Gelukkig zijn er in dit land nog vaderlandslievende en alerte burgers." Voor meer informatie kunt u zich wenden tot het gemeentehuis in het Friese Haagje. (Groningen, 23 april 2002)

Het oude bord.

Het aangepaste bord.

Extra foto's


Hier zijn meer foto's van de actie van vannacht. Er is GEEN schade aangericht aan de borden, en ze zijn ook niet beklad zoals Radio Noord meldde. Er zijn wat stickers op geplakt, die GEMAKKELIJK weer te verwijderen zijn. Het moet wel leuk blijven. Maar ze kunnen niet alle 35 nu al weg zijn. Het is bedoeld als ludieke actie voor de wedstrijd van morgen, niets meer, niets minder. De een zal het leuk vinden, de ander niet. Daar kunnen wij mee leven.

Groeten plaatsnaamborden_hoerenveen@hotmail.comFC Groningen-supporters dagen Friese fans uit

GRONINGEN - Traditiegetrouw hebben de supporters van FC Groningen in de aanloop naar de wedstrijd tegen Heerenveen de Friese fans weer uitgedaagd. De FC Groningen-aanhangers hebben de plaatsnaamborden op de toegangswegen van Heerenveen veranderd in Hoerenveen. Woensdag speelt FC Groningen in het Abe Lenstra-stadion tegen Heerenveen. (bron: RTV Noord, 23 april 2002)


FC Groningen kan 'grap' niet waarderen

GRONINGEN - FC Groningen heeft geen begrip voor de actie van FC Groningen-supporters die afgelopen nacht 35 plaatsnaamborden in Heerenveen hebben beklad / veranderd. De fans veranderden Heerenveen in Hoerenveen en voegden daar de weinig ondubbelzinnige tekst aan toe: 'It sucks'. De actie heeft te maken met de voetbalwedstrijd SC Heerenveen - FC Groningen die woensdagavond wordt gespeeld.

De afgelopen jaren bestoken fans van beide clubs elkaar met ludieke acties, maar deze gaat FC Groningen te ver. Woordvoerder Veldmate van FC Groningen vindt dat de actie niet meer ludiek genoemd kan worden en dat de verhoudingen zo teveel op scherp worden gezet. (bron: RTV Noord, 23 april 2002)


Groninger humor

De plaatsnaamborden aan de invalswegen van Heerenveen zijn vannacht onder handen genomen door lieden die zich supporter van FC Groningen noemen. Waar anders 'Heerenveen / It Hearrenfean' staat, staat nu 'Hoerenveen / It sucks'. De Groningers zijn blijkens een persbericht bijzonder trots op wat zij betitelen als "het herstellen van een hinderlijke spelfout".

Morgen komen de voetballers van FC Groningen, door hun supporters aangeduid als "Trots van het Noorden", op bezoek bij SC Heerenveen. De Groningers worstelen om het degradatievoetbal van de nacompetitie te ontlopen. Heerenveen kan zichzelf met een overwinning een dubbele dienst bewijzen. Het Europacup-voetbal voor het volgende seizoen is dan veiliggesteld. Bovendien vergroot een zege de kans dat de Groningers volgend jaar met hun 'ludieke acties' moeten aankloppen bij Veendam, Emmen en Cambuur. (bron: Leeuwarder Courant, 23 april 2002)
Het nieuws stond zelfs op de Belgische Teletext.Wederom actie van FC Groningen-supporters

Vannacht hebben FC Groningen supporters wederom met een ludieke actie de toon gezet voor de aanstaande derby Heerenveen - FC Groningen. Bij alle 35 naambordjes van de plaats Heerenveen, werd de eerste E vervangen door een O. Afgelopen week werd Heerenveen speler Lurling nog wakker met een naaimachine voor de deur. De wedstrijden tussen FC Groningen en Heerenveen worden nu al een paar jaren omringd door ludieke acties van beide supportersgroepen. Zo werd er al eens een viaduct geverfd en kreeg het standbeeld van Abe Lenstra een Groningen-shirt. (bron: Voetbalplus, 23 april 2002)


Alles los in het Noorden?

In het hoge noorden is de strijd om de titel 'Club van het Noorden' weer in volle hevigheid losgebarsten tussen FC Groningen en SC Heerenveen. Dat dit met ludieke acties gepaard dient te gaan, begrijpt de aanhang van FC Groningen als geen ander. Vorig jaar schilderde men het beeld van Us Abe groen-wit en richtte men het Front Anti Abe op. Dit jaar pakt men het nog groter aan. Enkele dagen geleden nam men de tuin van Anthony matennaaier Lurling onder handen, vannacht was het de beurt aan alle 35 plaatsnaamborden in de gemeente Heerenveen.

Men veranderde op alle borden de tekst Heerenveen in 'Hoerenveen' en de ondertitel it Hearrenfean in 'it sucks'. SC Heerenveen kon de actie niet echt waarderen. "Dit kan ik geen ludieke grap noemen", aldus voorzitter Riemer van der Velde. (Bron: Lunaticnews, 23 april 2002)

Heerenveen voor even 'Hoerenveen'

HOERENVEEN - Supporters van FC Groningen hebben in de nacht van maandag op dinsdag de 35 plaatsnaamborden van Heerenveen veranderd in 'Hoerenveen'. De 'grap' was bedoeld als ludieke actie in de aanloop naar de wedstrijd Heerenveen - FC Groningen, die vandaag wordt gespeeld. SC Heerenveen vindt de actie beledigend. "Dit kan ik geen ludieke grap noemen", aldus voorzitter Riemer van der Velde. De borden zijn inmiddels door de gemeente schoongemaakt. Een jaar geleden beschilderden FC Groningen-supporters het beeld van Abe Lenstra met de kleuren van hun club. Die grap viel wel in goede aarde bij SC Heerenveen. (bron: ANP; Overgenomen door: Telegraaf, Spits, Metro, Tiscali en Nu.nl, 24 april)


(Bron: NieuwsTV, 23 april 2002)

Tegenactie?

Jeroen en Johannes, twee heuse Cross-side-supporters van SC Heerenveen, hebben samen een tegenactie ondernomen tegen de Groninger supporters die gisternacht de 35 plaatsnaamborden van Heerenveen overkalkten. Vanochtend om zes uur hebben ze een spandoek opgehangen aan het viaduct over de A7 bij Frieschepalen. 'Welkom in de hel van Friesland' staat er. Vanavond komt FC Groningen op bezoek in het Abe Lenstra-stadion. (bron: Leeuwarder Courant, 24 april)

Wat een heldhaftige boefjes, die Jeroen en Johannes. En twee heuse Cross-siders nog wel. Alleen jammer dat het bewuste dundoek er niet hing, en als men dit serieus betitelt als een tegenactie, geeft dat eens te meer aan wat voor vlees er in de Cross-side-kuip zit. Ook het andere spandoekje met de tekst 'Moeten wij het volgend jaar zonder derby doen' kwam niet echt goed uit de verf. Nou ja, leuk geprobeerd jongens, maar laat de echt goeie acties maar gewoon aan de Groningers over.


SC Heerenveen vergroot zorgen FC Groningen

De supporters van FC Groningen deden er alles aan om de derby tegen SC Heerenveen naar hun hand te zetten. Anthony Lurling kreeg een naaimachine in zijn tuin, terwijl ook de plaatsnaamborden in Heerenveen werden bewerkt. Het sfeertje bij de fanatieke Groningse aanhang wilde echter niet overslaan naar het veld. Daar werd FC Groningen overspeeld door een veel sterker SC Heerenveen. Jesper Hakansson scoorde beide doelpunten in de 2-0 overwinning. Door de nederlaag dreigt de nacompetitie nog steeds voor FC Groningen. Zondag moeten de Noorderlingen winnen van De Graafschap, dat ook 33 punten heeft. (bron: Canal+, 24 april 2002)

terug


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl