Forum | Prikbord | Info | Links
 
Front Anti Abe - Abe is groen-wit

Persbericht

Abe is groen-wit

Het standbeeld van Abe Lenstra heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een nieuw uiterlijk gekregen. De grauwe teint van de Friese held is veranderd in een frisse groen-witte kleur. Abe Lenstra is een oud-voetballer van SC Heerenveen. Deze club heeft enige jaren geleden het initiatief genomen om de speler te eren met een standbeeld. Dit standbeeld heeft een plaats gekregen pal voor het stadion van SC Heerenveen.

Hoewel het standbeeld een eerbetoon zou moeten zijn, maakte de creatie de afgelopen jaren een mismoedige indruk. Dit kwam met name door de grijze, grauwe en saaie kleur waarin de held was opgetrokken. Kunstliefhebbers hebben het beeld in de afgelopen nacht een nieuw uiterlijk gegeven. Het idool van Friesland heeft hierdoor nu een fris groen-wit kleurtje. Geheel toevallig de clubkleuren van de enige, echte Trots van het Noorden.

Abe is groen-wit!

Abe is groen-wit!


Als waardering voor deze actie is er namens deze site een beloning voor de kunstenaars ter beschikking gesteld. Deze beloning bestaat zoals gewoonlijk uit een FAA-certificaat, maar dit wordt aangevuld met een ruime hoeveelheid borrelnoten en winegums. Er zijn door een sympatisant zelfs extra borrelnoten en winegums gedoneerd. Hulde, bloemen en violen voor deze actie.

Enkele reacties op het persbericht:

Groninger Dagblad Stad
Hallo groenwitte abe! Hebben jullie ook foto's van het groen-witte beeld? Misschien kunnen we ze publiceren in onze krant. Ik ben erg benieuwd, ook naar het achterliggende verhaal. Mijn voorspelling: 1-2.

RTV Noord
Hallo, RTV Noord besteedt vandaag uitgebreid aandacht aan Abe Lenstra in FC-outfit. Graag zouden we ook een reactie van degenen die dit kunststukje op hun geweten hebben... zijn jullie in staat om voor onze microfoon/camera te reageren?

Leeuwarder Courant
In de krant van vandaag besteden we aandacht aan het 'veranderde' beeld. Zijn jullie bereid om meer achtergrondinformatie te geven?


Standbeeld Abe Lenstra beschilderd in FC-kleuren

Het standbeeld van de Friese voetballer Abe Lenstra is vrijdag in de groen-witte kleuren geschilderd. De actie is waarschijnlijk het werk van supporters van FC Groningen als voorproefje op het duel tegen Heerenveen, dat voor vanavond op het programma staat. De onbekende 'kunstenaars' mailden ons het volgende:

Abe Lenstra is een oud-voetballer van Heerenveen. Deze club heeft enige jaren geleden het initiatief genomen om de speler te eren met een standbeeld. Dit standbeeld heeft een plaats gekregen pal voor het stadion van Heerenveen. Hoewel het standbeeld een eerbetoon zou moeten zijn, maakte de creatie de afgelopen jaren een mismoedige indruk. Dit kwam met name door de grijze, grauwe en saaie kleur waarin de held was opgetrokken. Kunstliefhebbers hebben het beeld in de afgelopen nacht een nieuw uiterlijk gegeven. Hierdoor heeft het idool van Friesland vanaf nu een fris groen-wit kleurtje. Geheel toevallig de kleuren van de Trots van het Noorden.

Een woordvoerder van SC Heerenveen noemde de actie 'op zich wel ludiek'. "Maar het moet wel schoon voordat de wedstrijd begint. Abe hoort er dan wel bij te staan zoals hij is." Het beeld is in de loop van de dag in oorspronkelijke staat terug gebracht.(bron: Internetredactie FC Groningen Online, 2 maart 2001)


Abe Lenstra even in Groen-wit

Een medewerker van SC Heerenveen hanteert de waterspuit om het standbeeld van Abe Lenstra van groenwitte verf te ontdoen. Met het oog op de wedstrijd van vanavond tussen Heerenveen en FC Groningen hebben supporters van de FC het beeld beklad. De strijd is losgebarsten, volgens woordvoerder Brink van de Friese club over de heiligschennis. "Abe is wel eens een muts opgezet toen het koud was, maar beschilderd is ie nog nooit. Op zich is het wel ludiek, maar het moet wel schoon voordat de wedstrijd begint. Abe hoort er dan wel bij te staan zoals hij is." (bron: NvhN Interneteditie, 2 maart 2001)


Abe Lenstra even FC Groninger

HEERENVEEN - Het standbeeld van Abe Lenstra voor het stadion van SC Heerenveen is donderdagnacht door supporters van FC Groningen groen-wit geschilderd. "De grauwe teint van de Friese held is veranderd in een frisse groen-witte kleur", aldus de anonieme fans in een verklaring die gestuurd is naar de Leeuwarder Courant. "Groen-wit, geheel toevallig de clubkleuren van de enige, echte Trots van het Noorden." Vrijdagavond speelt Heerenveen een thuiswedstrijd tegen FC Groningen. In alle vroegte is vrijdagmorgen het beeld van Lenstra overigens al weer schoongepoetst. (bron: LC Interneteditie, 2 maart 2001)


Standbeeld Abe beschilderd

HEERENVEEN - Het standbeeld van de legendarische Friese voetballer Abe Lenstra voor de ingang van het stadion van SC Heerenveen is vrijdag in de groen-witte kleuren van FC Groningen geschilderd. De ludieke actie is hoogstwaarschijnlijk het werk van supporters van FC Groningen. Vrijdag wordt om 20.00 uur de competitiewedstrijd tussen SC Heerenveen en FC Groningen. (bron: RTV Noord teletext, 2 maart 2001)


Standbeeld Abe Lenstra beschilderd in FC Groningen-kleuren

HEERENVEEN - Het standbeeld van de Friese voetballer Abe Lenstra, dat staat voor het stadion van SC Heerenveen, is vrijdag in groen-witte kleuren geschilderd. De actie is waarschijnlijk het werk van FC Groningen-supporters als voorproefje op de wedstrijd tegen Heerenveen, die vanavond wordt gespeeld. De anonieme schilders hebben via een mailtje verteld dat ze vonden dat het beeld een mismoedige indruk maakte. Dit kwam vooral door de grijze, grauwe, saaie kleur waarin de held was opgetrokken. Daarom hebben kunstliefhebbers het beeld een fris groen-wit kleurtje gegeven. Heel toevallig de kleuren van FC Groningen. SC Heerenveen had weinig moeite met de ludieke actie. In de loop van de dag is het beeld weer in de oorspronkelijke staat teruggebracht. (bron: VoetbalOnline, 2 maart 2001)


Een foto van de 'morning-after'. Abe is al bijna weer in zijn oorspronkelijke grauwe kleur teruggebracht, helaas.

Een foto van de 'morning-after'. Abe is al bijna weer in zijn oorspronkelijke grauwe kleur teruggebracht, helaas.

Een foto van de 'morning-after'. Abe is al bijna weer in zijn oorspronkelijke grauwe kleur teruggebracht, helaas.

Een foto van de 'morning-after'. Abe is al bijna weer in zijn oorspronkelijke grauwe kleur teruggebracht, helaas.

Een foto van de 'morning-after'. Abe is al bijna weer in zijn oorspronkelijke grauwe kleur teruggebracht, helaas.


Exclusieve foto's van groenwitte Abe

'Abe is groenwit' en 'Abe is een Groninger', klonk het deze week vanuit het Feyenoord-vak in het Abe Lenstra Stadion. Tijdens de bekerwedstrijd van hun ploeg tegen Heerenveen lieten de Rotterdammers duidelijk horen dat de ludieke actie van enkele FC Groningen-supporters, twee weken geleden, tot heel Nederland was doorgedrongen.

Aan de vooravond van de wedstrijd Heerenveen - FC Groningen zorgden enkele supporters uit Groningen voor opschudding door de trots van Heerenveen, Abe Lenstra, te bekladden. "Abe stond er wat grauw bij," lieten de anonieme daders direct na hun actie weten in een e-mail. "Daarom hebben we hem voorzien van een frisse groenwitte kleur, geheel toevallig ook de clubkleuren van FC Groningen."

Officials van de Friese club reageerden een ochtend later sportief op de heiligschennis. "Op zich wel een ludieke actie," klonk het uit de mond van een woordvoerder, "maar Abe moet natuurlijk wel schoon zijn voordat de wedstrijd begint."

De Friezen voegden de daad bij het woord, want al in de vroege ochtenduren ging een schoonmaak-bedrijf Abe te lijf met een hogedrukspuit. Tot op de dag van vandaag was slechts fotomateriaal beschikbaar van een druipende Abe, die alleen nog 'van onderen' met de groenwitte kleuren was opgesierd. Dat vonden de daders blijkbaar te weinig eer voor hun werk; daarom stuurden ze ons, helaas wederom anoniem, ook nog enkele eigen foto's. (bron: Internetredactie FC Groningen Online, 17 maart 2001)

terug Met dank aan abe_is_groenwit@hotmail.com / sympatisanten.


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl