Forum | Prikbord | Info | Links
 
FC Groningen - Ajax, 5 oktober 2003

"Historie van de stad Groningen"

Dat we ons tegen Ajax wilden laten zien stond voor ons vast. De Amsterdammers zijn op Tifo-gebied immers goed vertegenwoordigd met hun Vak 410. Omdat creativiteit en originaliteit punten zijn die hoog op de agenda staan van de Mokummers besloten wij ook maar te laten zien wat we op dat gebied waard zijn. Op zeven grote doeken werd de historie van de stad Groningen uitgebeeld. De FC is immers de vertegenwoordiger van Stad, Ommeland en alle daar bijbehorende dingen zoals dus ook haar historie.


Hieronder de uitleg van elke afgebeelde gebeurtenis.

700: Op de top van de Hondsrug...


Zo rond het jaar 700 ontstaat er op de meest Noordelijke punt van de Drentse Hondsrug een kleine nederzetting uit een aantal boerenerven. Uit deze nederzetting zal later de stad Groningen ontstaan. In 1040 wordt de stad voor het eerst met name genoemd. Met de toenmalige naam villa Cruoninga (Latijn voor Groeningen) althans. Groningen is één van de oudere steden van het land. Ouder dan bijvoorbeeld hoofdstad Amsterdam.

1492: Voltooiing van d'Olle Grieze


De Martinitoren is al sinds haar voltooiing in 1492 hét gezicht en het bekendste gebouw van de Groningse Hoofdstad. Nog altijd waakt de naar Sint Martinus genoemde toren over de Stadjers die aan haar voeten wonen. Letterlijk en figuurlijk aangezien de bijna 100 meter hoge toren tot aan het begin van de vorige eeuw ook diende als uitkijkpost voor de brandwachter. Deze moest dan elk kwartier in alle windstreken op zijn brandhoorn blazen ten teken dat alles veilig was. De bijnaam d'Olle Grieze dankt het bouwwerk aan zijn overheersende grijze kleur.

1672: Gronings Ontzet


Op 28 augustus 1672 beleefde de stad één van haar meest glorieuze dagen uit de geschiedenis toen Berend van Galen, de bisschop van Münster, het beleg op Groningen moest opbreken. Het leger van Berend van Galen, beter bekent als Bommen Berend, was ondanks zijn meerderheid niet opgewassen tegen de verdedigers van de stad die onder leiding stonden van Carl Rabenhaupt. 28 Augustus is nog altijd een feestdag in de stad Groningen.

1878: Bevrijding uit de Vestingwallen


In 1878 bouwt de stad voor het eerst buiten haar muren. Ter ere van deze 'bevrijding uit de vestingwallen' schilderde Otto Eerelman een symbolische voorstelling van deze gebeurtenis: 'de Maagd van Groningen'. Het doek hangt vandaag de dag in de oude Raadszaal op het Stadhuis.

1921: GVAV


In 1921 ontstond de voorloper van FC Groningen uit een fusie tussen GVAV (Groninger Voetbal en- Atletiek Vereniging) en de atletiekvereniging Rapiditas. De volledige naam van de club was en is dan ook GVAV Rapiditas. Het oorspronkelijke GVAV stamt uit het al in 1915 opgerichte Unitas. Vanaf 1933 kwam GVAV Rapiditas uit in het Oosterpark Stadion. De club was een roemruchte naam in het Nederlandse voetbal en heeft menig international voortgebracht. Waarvan de bekendste uiteraard de legendarische Tonny van Leeuwen is.

1945: The Men of Maple Leaf


'The Men of Maple Leaf' (letterlijk vertaald: 'de Mannen van het Esdoornblad', afgeleid van het Esdoornblad wat op de Canadese vlag prijkt) zijn de Canadese soldaten die de stad in 1945 bevrijdden van de Duitse bezetters. Vier dagen werd er onder d'Olle Grieze gestreden voordat er een einde kwam aan vijf lange bezettingsjaren.

1971: Dé Trots van het Noorden


Op 16 juni 1971 wordt FC Groningen opgericht.

De uitvoering.

De uitvoering.

De uitvoering.

De uitvoering (foto: © Ajaxfotoside, waarvoor dank).

De uitvoering (foto: © Ajaxshowtime, waarvoor dank).

De uitvoering (foto: © Ajaxshowtime, waarvoor dank).

De uitvoering (foto: © F-side, waarvoor dank).

De uitvoering (foto: © AFAmersfoort.nl, waarvoor dank).

De uitvoering.

terug Foto's: © Harris


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl