Forum | Prikbord | Info | Links
 
Holstein Kiel - VfB LŘbeck, 7 juni 2009, Regionalliga Nord (1-0)
Op de laatste speeldag staat Holstein Kiel eerste op de ranglijst, met hetzelfde aantal punten als de nummer twee. Als de thuisclub vandaag de derby tegen VfB L├╝beck weet te winnen, is het dus sowieso kampioen. Het gaat moeizaam, maar in de 88e minuut weet Wulff met een snoekduik de 1-0 tegen de touwen te koppen en is het feest in Kiel.

Holstein-Stadion - Kiel


Het "Holstein-Stadion" is sinds 1950 de thuishaven van voetbalclub Holstein Kiel. Daarvoor speelde de club sinds 1911 zijn thuiswedstrijden ook al op dezelfde plek.


Holstein Kiel


In 2005 kreeg Holstein Kiel van de Duitse voetbalbond te horen dat niet meer aan de huidige eisen voldeed. De bond sommeerde de club het stadion op te knappen, anders zou de licentie worden ingetrokken. Samen met de gemeente werd een plan ontwikkeld om het stadion voor 1,6 miljoen euro op te knappen.

De oude betonnen staantribunes verdwenen. Aan de lange zijde werd een 119 meter lange tribune gebouwd, die plaats biedt aan 954 zitplaatsen en twee blokken met ieder 1200 staanplaatsen. Achter een doel verrees een 81 meter lange overdekte staantribunes met 3.380 plaatsen.

Het vernieuwde stadion werd geopend op 9 augustus 2006 met een 5-0 overwinning tegen 1. FC Magdeburg. Het nieuwe stadion heeft een capaciteit van bijna 12.000 plaatsen en kan uitgebreid worden tot 15.000 plaatsen.

Die St├Ârche stiegen auf


Op 7 juni 2009 besluiten de Fu├čballjunkies het voetbalseizoen af te sluiten met een thuiswedstrijd van Holstein Kiel tegen de regiogenoot en rivaal VfB L├╝beck. Een echte derby dus en ook nog eentje waar iets op het spel staat. Holstein Kiel is op de laatste speeldag namelijk Tabellenf├╝hrer, met hetzelfde aantal punten als nummer twee Hallescher FC, maar met een beter doelsaldo. Bij winst is Holstein Kiel sowieso Meister van de Regionalliga Nord, en als Hallescher FC zelf niet wint, hoeven 'Die St├Ârche' zelf niet eens te winnen om de titel te veroveren.

Op zondagmorgen tegen 7.30 verzamelen zich acht junkies bij het hoofdstation van Groningen. Vandaag wordt er per personenbusje naar Kiel gereisd, een ritje van zo'n 380 kilometer. In Winschoten wordt nog een negende junkie opgepikt, en niet geheel onbelangrijk: het bier voor onderweg. De junkies hebben vandaag de beschikking over zes kratten Becks. Via Bremen, Hamburg en enkele parkeerplaatsen voor de broodnodige pisstops, krijgen we tegen 12.30 uur Kiel in het vizier. De bus wordt in de buurt geparkeerd en het laatste stuk lopen we naar het Holstein-Stadion.

Op het voorplein is het een drukte van belang. De wedstrijd van vandaag is volledig uitverkocht. Er staat al een podium klaar voor de huldiging van de kampioen, maar het moet allemaal eerst nog maar even gebeuren. We lopen naar binnen en gaan richting Block H, de tribune waar we kaarten voor hebben. Dat blijkt een soort noodtribune, die bomvol staat, want iedereen wil het kampioenschap van Holstein Kiel meemaken, ook de junkies.

Er worden enkele Bratwursten gekocht en een plaatsje op de tribune opgezocht. De wedstrijd staat op het punt van beginnen en op het veld voeren enkele cheerleadertjes halsbrekende toeren uit. Helaas hebben we een groot net voor onze neus hangen, wat het zicht er bepaald niet beter op maakt. Als de spelers het veld op komen, gaan op onze tribune tientallen banners de lucht in en wordt een groot spandoek omhoog gehouden. Na de gebruikelijke plichtplegingen begint het duel. Het wordt geen best duel. Beide ploegen knokken er wel voor, en af en toe worden er harde overtredingen gemaakt, maar de echte kansen blijven uit, omdat er slordig gespeeld wordt.

Wij besluiten te verkassen naar de lange zijde, omdat daar geen netten hangen. Zonder problemen kunnen we omlopen en nemen plaats bovenaan de staantribune, waar we de rest van de wedstrijd blijven staan. Op het veld ploetert men nog steeds voort. We zitten inmiddels in de tweede helft en er komen berichten binnen dat concurrent Hallescher FC op achterstand is gekomen. Tot een nerveuze stemming op de tribunes leidt dat echter niet. Sterker nog: het is opvallend rustig op de tribunes, terwijl het kampioenschap toch binnen bereik is. In het uitvak van VfB L├╝beck wordt ondertussen een flinke rookbom afgestoken, vergezeld van knalvuurwerk. De enorme rookpluim waait over het veld en de wedstrijd moet enkele minuten worden stilgelegd. Het thuispubliek fluit de uitsupporters uit en scheldt ze uit voor 'Schweine' en 'Ausl├Ąnder'. Vrienden met VfB L├╝beck zal men in Kiel nooit worden.

Twee minuten voor tijd gebeurt het. Een voorzet vanaf rechts belandt op het hoofd van de snoekduikende Wulff, die als een echte Beb Bakhuys de bal tegen de touwen jaagt. Het stadion explodeert van vreugde, want de titel is nu binnen. Als scheidsrechter Kempter even later voor de laatste keer op zijn fluit blaast, stormen supporters vanaf de tribunes het veld op. Hoera, we hebben weer een echte Platzsturm! Dolblij vieren supporters en spelers gezamenlijk de titel in de Regionnalliga Nord. Even trekt de menigte richting het uitvak, maar daar belet een cordon van stewards en ME-ers al snel de doorgang.

Na een klein half uur op het veld rondgelopen te hebben, gaan we maar eens richting het voorplein. Daar wordt een bezoek gebracht aan de Fanshop, waar meteen al speciale 'Meister'-shirts te krijgen zijn. Veel supporters blijven op het voorplein staan in afwachting van de huldiging, maar dat kan nog wel een tijdje duren en daar wachten de junkies niet op. Besloten wordt om weer in het busje te stappen en in de buurt van Hamburg een eettent op te zoeken.

Dat blijkt een goed plan, want bij de eerste geschikte afslag na Hamburg belanden we na amper een kilometer rijden in het kleine dorpje Westerhof, waar we in het dorpscaf├ę K├Âsters Gasthaus een hapje gaan eten. De junkies laten zich de Wiener Schnitzels, de Zigeunerschnitzels en de J├Ągerschnitzels goed smaken. Alleen de Rumpsteak is zo taai als Germania Leer. Daarna is het tijd voor de laatste etappes richting Groningen. Na nog enkele pisstops, arriveren we tegen 21.45 uur in Winschoten, waar ├ę├ęn junkie en zes kratten bier worden uitgeladen. Een half uur later komen de andere junkies in Groningen aan. Moe maar voldaan.

Tegen 7.30 uur verzamelen we op het station van Groningen. We gaan vandaag met een personenbusje naar Die Heimat.

De junkies hebben vandaag de beschikking over Beck's bier, zes kratjes maar liefst.

Tegen 12.30 uur bereiken we Kiel.

Het laatste stuk te voet naar het Holstein-Stadion.

Het Holstein-Stadion.

Hier speelt KSV Holstein Kiel.

Er staat al een podium klaar voor de huldiging.

We lopen richting de tribunes. Het stadion is vandaag uitverkocht.

Block H, daar moeten we zijn.

Door de toegangscontrole.

De tribune achter de goal.

Dat is meer een veredelde noodtribune.

Noodtribune.

Block H, daar moeten we zijn.

Het Holstein-Stadion.

Het Holstein-Stadion.

Het Holstein-Stadion.

Het Holstein-Stadion.

Het uitvak van VfB L├╝beck is goed gevuld.

Net als ADO Den Haag heeft Holstein Kiel een ooievaar als mascotte. Hij heet 'Stolle'.

Zwaaivlaggetje.

Acrobatische toeren op het veld.

Banners in de lucht.

Banners in de lucht.

Nog meer acrobatische toeren.

Bertha Haanstra.

Er wordt een spandoek omhoog gehouden.

Want daar komen de spelers het veld op.

De spelers begroeten het publiek.

Tossen.

Holstein Kiel trapt af voor de eerste helft.

En daar zijn we onderweg.

Af en toe worden er harde overtredingen gemaakt.

Corner voor de thuisclub.

Wij besluiten te verhuizen naar de lange zijde, omdat het zicht daar iets beter is.

De tribune waar we net stonden.

In de rust weer een optreden van de turnsters.

'Gegen Gerade'.

'Rausgehen, warmmachen, weghauen'.

Stolle probeert een balletje hoog te houden.

VfB L├╝beck trapt af voor de tweede helft.

Er wordt een rookbom afgestoken en een spandoek omhoog gehouden: "L├╝beck fickt auch deine Stadt".

Er komt aardig wat rook van af.

En nog wat rook.

En nog wat rook.

De wedstrijd moet even stilgelegd worden omdat de rookpluim over het veld waait.

Een paar minuten later kunnen we dan toch weer verder.

De ME houdt een oogje in het zeil.

Een moment tijdens de wedstrijd.

Twee minuten voor tijd komt Holstein Kiel op 1-0.

Het scorebord werkt vandaag helaas niet.

Feest op de tribunes, want het kampioenschap is binnen.

De ME spoedt zich naar het uitvak, want daar ontstaat een agressief sfeertje.

De politie wordt met vuurwerk bekogeld.

De laatste seconden.

Dan fluit de scheidsrechter af en rennen de supporters het veld op voor een heuse Platzsturm.

Platzsturm.

Dan gaan wij ook maar het veld op.

Dolblije supporters.

Er komen steeds meer supporters op het veld.

Er komt ook ME het veld op.

En een leger stewards om te voorkomen dat de Holstein-supporters het uitvak op gaan zoeken.

Het kampioenschap wordt gevierd.

Verderop staat de selectie.

Omringd met supporters.

Champagnedouche.

Supporters willen een aandenken aan deze wedstrijd.

Het doelnet wordt in stukken geknipt en gebrand.

Siegen!

Nog even snel langs de plee.

De Polizeiarzt staat paraat.

We brengen een bezoek aan de Fanshop.

Een krap winkeltje.

VfB L├╝beck kan weer naar huis.

De spelersbus van Holstein Kiel.

De supporters verzamelen zich op het voorplein voor de huldiging.

Dat kan nog wel een tijdje duren en daar gaan wij niet op wachten. Terug nach Hause maar weer.

In de buurt van Hamburg gaan we van de snelweg af om een hapje te eten.

Bij K├Âsters Gasthaus laten we ons de Deutsche K├╝che goed smaken, op een nogal taaie Rumpsteak na dan. Daarna gaat het terug naar Groningen, waar we tegen 22.15 uur arriveren.

terug Verslag: Harris


Reacties:
#1 Was weer een tof tripje!
Frekie | 9 juni 2009, 19:33:12
#2 leuk verslag een opmerking bij een foto ik zag staan turnsters maar dat moet eigelijk vervangen worden door cheerleaders het is een sport cheerleaden en geen turnen
cheerleaders | 10 juni 2009, 05:45:31
#3 Maar daarom zijn het wel turnsters en geen cheerleaders, die hebben van die slierten in de handen!
Frekie | 10 juni 2009, 12:17:15
#4 Mooi verslag. Erg overdreven zoveel ME daar.
chucky | 10 juni 2009, 13:35:56
#5 frekie dat zijn pomp dat hebben cheerleaders ben zelf ook cheerleader en ik weet heus wel het verschil tussen turnster en geen turnster en turnsters dragen geen rokje
cheerleaders | 10 juni 2009, 18:10:20
#6 "De junkies laten zich de Wiener Schnitzels, de Zigeunerschnitzels, de J├Ągerschnitzels en de Rumpsteak goed smaken."

Kleine correctie: die Rumpsteak was niet te vreten. Zo taai als leer.
Turf | 10 juni 2009, 19:27:15
#7 Je hebt gelijk, die Rumpsteak was zo taai als Germania Leer. Ik zal dat even aanpassen.

Cheerleaden een sport? Turnen is ook een sport. Turnsters, cheerleaders, ├ę├ęn pot nat, of ze nou rokjes dragen of niet.
Harris | 10 juni 2009, 19:35:52
#8 Hahaha, wat weer een wereldverhaal! Lees jullie "aus der Reihe" altijd met veel plezier. Bertha Haanstra!? haha, het lijkt wel een oude Oostduitse Stazi commandante...
Voor de rest: een discussie over turnsters, cheerleaders, pomps en strakken pakkies?? ik zeg: "uitbramen die handel"
Moppersum | 12 juni 2009, 10:16:37
#9 Wat moppersum zegt... en dan snoeihard.

OT jammer dat we geen buurland van Spanje zijn.
0vijftig | 15 juni 2009, 06:46:42


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl