Forum | Prikbord | Info | Links
 
Fußballjunkies Totalwochenende (30 maart - 1 april 2007), reisverslag
Reisverslag Foto's Wuppertal Foto's Luik Foto's Essen


De Fußballjunkies kregen al weer last van behoorlijke afkickverschijnselen, dus er moest op korte termijn een trip richting Duitsland georganiseerd worden. Toen bekend werd dat het duel Roda JC - FC Groningen verplaatst was van de zaterdagavond naar de vrijdagavond, ontstond daar opeens een niet te missen kans. Eén van de junkies is een tijdje geleden namelijk naar Maastricht verhuisd, een ideale uitvalsbasis voor een weekend vol met Fußball, want als we dan toch in de buurt zijn met een uitwedstrijd van FC Groningen...

Freitag (Kerkrade)


Het weekend begint op vrijdag 30 maart 2007 met de uitwedstrijd van FC Groningen tegen Roda JC. Omdat we in Maastricht gaan overnachten en dus sporttassen en slaapzakken mee moeten nemen, besluiten we met de Fantour naar Kerkrade te gaan. Voor 22,50 euro inclusief wedstrijdkaartje kunnen wij zelf in elk geval niet met het openbaar vervoer naar Limburg afreizen en nu hoeven we ook nog eens minder te sjouwen met al die zooi. Om 15.00 uur vertrekt de bus vanaf de Euroborg. Er reizen zo'n 50 supporters mee in de bus. De helft namens de Junior Club en de andere helft 'los'. Na een korte pitstop bij Apeldoorn, rijden we de rest van de middag en avond in één stuk door naar Kerkrade, waar we tegen 19.45 uur arriveren. We besluiten de spullen nog maar even in de bus te laten staan, die halen we na de wedstrijd wel op.

In totaal zijn er zo'n 100 man meegereisd naar Kerkrade en dat is op zich een prima aantal te noemen, zeker als je je bedenkt dat de verste uitwedstrijd in de competitie ditmaal op vrijdagavond wordt gespeeld en ook live op televisie wordt uitgezonden. De wedstrijd zelf is nauwelijks om over naar huis te schrijven, al blijft het spannend tot de laatste minuut. Hét moment van de wedstrijd is een niet gegeven doelpunt van Roda JC. Een inzet van Davy De Fauw verdwijnt wel een halve meter over de lijn, en het hele uitvak heeft dat gezien, maar het levert Roda vreemd genoeg geen treffer op, want de grensrechter heeft het niet gezien. Graag een standbeeld voor deze man. In Kerkrade zal men daar trouwens wel anders over denken, getuige de (terechte) fluitconcerten de rest van de wedstrijd.

Tien minuten na dit opmerkelijke moment is het wél raak voor FC Groningen door een kopbal van Goran Lovre. FC Groningen gelooft het daarna wel en beperkt zich voornamelijk tot verdedigen, om er af en toe gevaarlijk uit te komen. Het wordt verder ook geen mooie wedstrijd meer, maar wel een hele mooie overwinning voor de Groningers, die wederom winnen in Kerkrade. Auswärtssieg!

Bekijk het fotoverslag van Roda JC - FC Groningen.

Na de wedstrijd halen we de tassen uit het laadruim van de bus en nemen applaudisserend afscheid van de andere supporters in de bus. We lopen naar het busstation zo'n 500 meter verderop en pakken de bus naar station Heerlen. Vanaf daar is het nog een klein half uur naar Maastricht, onze uitvalsbasis van dit Wochenende. Als we tegen 0.30 uur arriveren, dumpen we onze tassen en besluiten het nachtleven van Maastricht op te zoeken.

In Maastricht heb je verwarmde terrassen, waar je nog tot ver op de avond met je polootje buiten kunt zitten. Er wordt wat bier besteld en ook het gemengde bittergarnituur voor 5-6 personen lijkt iedereen een prima idee. Om ongeveer 2.00 uur wordt ons langzaam maar zeker duidelijk gemaakt dat we op moeten rotten van het terras, want de tent gaat sluiten, zoals wel meer café's in Maastricht. Gelukkig niet allemaal. We doen een kleine kroegentocht en belanden uiteindelijk in 'De Nachtwacht', waar er driftig bier wordt besteld en door enkele lieden nog een poging tot dansen op de dansvloer wordt gedaan. Tegen 4.00 uur is het tijd om naar huis te gaan, want de volgende dag staat er veel gereis en Fußball op het programma.

Samstag (Wuppertal + Luik)


Op zaterdagochtend 31 maart 2007 begeven we ons rond 9.30 uur naar het station in Maastricht. Via Heerlen en Herzogenrath zullen we naar Wuppertal reizen, om daar het duel Wuppertaler SV tegen 1. FC Magdeburg te aanschouwen. Het verblijf in Herzogenrath wordt bijzonder. Eerst denkt er in de tunnel onder het spoor een dronken Duitser onderaan de trap niet goed om het afstapje, zakt door zijn knieën en laat daarbij zijn linnen tasje met bierflessen over de grond stuiteren. Hij staat weer op en loopt door, terwijl hij een spoor van bier uit zijn linnen tasje achter zich laat. Geen bier meer voor deze man!

Op het perron realiseren we ons net te laat dat we ook nog een Schönes Wochenende-ticket moeten kopen. Daardoor missen we de trein die we oorspronkelijk hadden ingeroosterd, maar al met al blijkt het niet zo'n probleem: de volgende trein naar Wuppertal komt een half uur later en we zitten niet krap in de tijd. Dan maar even genieten van het zonnetje in het desolate Herzogenrath.

Na een reis van zo'n anderhalf uur bereiken we tegen 13.00 uur het hoofdstation van Wuppertal. Vanaf daar zullen we met de Schebebahn, een zwevende metro boven de rivier de Wupper, richting het stadion van Wuppertal rijden. De Schewebebahn bestaat al meer dan 100 jaar en men heeft deze Schwebebahn boven de rivier gebouwd, omdat er eigenlijk nergens anders nog plek was voor een metro. De Schwebebahn is een toeristische attractie in Wuppertal, ook voor ons.


Na een ritje van zo'n 10 minuten bereiken we station Zoo / Stadion. Inderdaad, het stadion van Wuppertal SV ligt naast de plaatselijke Wuppertaler Zoo. We kopen een kaartje bij de kassa en gaan nog even langs de fanshop. Daarna gaan we in de rij staan, want het lekkere weer heeft meer mensen naar het stadion gelokt.

De wedstrijd zelf is niet heel bijzonder, maar Wuppertaler SV staat wel bijna bovenaan op de ranglijst en dus is de club er op gebrand om een thuisoverwinning te behalen. Zover komt het niet. De 'Wuppies' scoren na 20 minuten wel als eerste, maar nog voor rust komt 1. FC Magdeburg langszij. Na rust beperken de gasten zich vooral tot de counter en dat levert nog twee goals op. 1. FC Magdeburg boekt een Auswärtssieg en Wuppertaler SV laat dure punten liggen in de strijd om het kampioenschap van de Regionalliga Nord.

Na de wedstrijd begeven we ons weer met de Schwebebahn naar het station, want vanavond wacht er een wedstrijd in Luik. Op het station van Wuppertal staat inmiddels behoorlijk wat politie om de terugtocht van de beruchte aanhang van 1. FC Magdeburg in goede banen te leiden. We pakken de trein naar Mönchengladbach en reizen vanaf daar door naar Aachen. In Aachen kunnen we vervolgens in één keer door naar het hoofdstation van Luik, waar we rond 19.30 uur arriveren. We moeten een beetje opschieten, want de wedstrijd begint om 20.00 uur. Snel gooien we de bagage in een kluisje en pakken een taxi naar het stadion van Standard Luik.

Daar aangekomen is het inmiddels al flink druk, maar we hebben gelukkig van tevoren al kaartjes gekocht en kunnen vrij rap door de kaartcontrole en de fouillering. We zitten op de derde ring achter het doel waar ook veel fanatieke supporters van Standard Luik zitten. De tribunes zijn steil en vanaf onze plek is het net alsof je het doelgebied recht van boven ziet.

Standard Luik is veel sterker dan laagvlieger Beveren, en dat leidt in eerste instantie tot een aantrekkelijk duel. De aanvallen van de thuisclub worden echter niet bekroond met een doelpunt. Vanaf de 40e minuut moet Standard Luik verder met 10 man, als bij een uitbraak van Beveren een verdediger van Standard Luik zwaar wordt gestraft met een rode kaart. Dat komt de wedstrijd niet ten goede. In de tweede helft hanteert de thuisclub veelal de lange bal, maar tot kansen leidt dat nauwelijks meer en langzaam bloedt het duel dood. De clubs delen de punten en vooral het in degradatienood verkerende Beveren is daar dik tevreden mee.

Na afloop doen we nog een poging om de fanshop te bereiken en nog even wat te eten en te drinken. Rondom het stadion is het lange tijd een menigte van belang. In Nederland is het terrein rond het stadion al snel verlaten, maar hier lijkt het wel alsof iedereen maar niet naar huis wil. Het krioelt van de mensen die nog even een hamburger halen en een biertje drinken. De fanshop stelt helaas niet zoveel voor. Men heeft bijna geen producten en de producten die wel in de schappen liggen, zijn niet echt fraai.

We bellen een taxi en gaan richting het station. Vanaf daar is het ongeveer een half uur naar Maastricht, waar we tegen 0.00 uur arriveren. We dumpen onze spullen en gaan weer op weg naar de verwarmde terrassen. Om 2.00 uur gaan we weer richting 'De Nachtwacht' voor een aantal biertjes en anderhalf uur later vervolgens weer richting huis.

Sonntag (Essen)


Zondag 1 april 2007 begint ongeveer hetzelfde als de zaterdag, want ook nu moeten we weer via Heerlen een trein in Herzogenrath zien te pakken. We vertrekken wederom rond 9.30 uur vanaf de uitvalsbasis in Maastricht, maar dit keer pakken we twee taxi's, omdat we al onze tassen anders mee moeten slepen. In Herzogenrath pakken we de trein richting Duisburg en na een overstap aldaar bereiken we Essen rond 13.00 uur. We gooien onze spullen in twee bagagekluizen en pakken een taxi richting het stadion van Rot-Weiss Essen.


Eenmaal aangekomen in de buurt van het stadion moeten we nog even een stukje lopen, omdat de taxi niet dichter bij kan komen. Onderweg worden allerlei voetbalsjaals en -badges verkocht. Enkele Fußballjunkies kopen een sjaal en we lopen verder richting de kassa van het stadion. Het is behoorlijk druk en het is nog maar de vraag of we een kaartje kunnen krijgen. Uiteindelijk weten we een kaartje te bemachtigen voor de fanatieke Nordtribüne. Daar eigenlijk helemaal geen plaats meer is, maar we wurmen ons uiteindelijk toch tussen de menigte.

De wedstrijd is zeer matig. In de eerste helft gebeurt er vrij weinig en zijn de zaken rondom het veld interessanter dan de zaken op het veld. Na de rust wordt het duel beslist. De bezoekers uit München komen veel beter uit de kleedkamer, want al na 30 seconden wordt er gescoord. Een aantal minuten later bepaalt 1860 München de eindstand op 0-2. Rot-Weiss Essen probeert nog wat terug te doen, maar loopt bijna nog tegen een grotere nederlaag aan. Weer een Auswärtssieg dus, de derde van dit weekend alweer. Laagvlieger Rot-Weiss Essen moet inmiddels uitkijken niet uit de 2. Bundesliga te degraderen.

Na de wedstrijd bellen we een taxi en wonder boven wonder arriveert ie ook nog precies op de goede plaats, en dat terwijl het stervensdruk is op straat. Op het station missen we helaas net de laatste trein voor onze aansluiting vanuit Leer en dus pakken we een trein later naar Münster. In de tussentijd wordt er even wat gegeten en wordt er vers bier gehaald. Eenmaal in Münster aangekomen, moeten we zo'n drie kwartier wachten op de volgende trein, dus tijd zat om weer even wat inkopen te doen.

We pakken de trein naar Leer en rond 21.00 arriveren we in Leer. De laatste trein naar Nieuweschans ging echter om een kwartier eerder, dus nu zullen we met een taxi naar Nieuweschans moeten. Daar kunnen we dan de trein van 22.15 uur richting Groningen, zodat we rond 23.00 uur weer terug zijn in Groningen na een fantastisch Fußballjunkies Totalwochenende. Drei Auswärtssiege in Duitsland en een gelijkspel in België. De honger naar Fußball is weer even gestild. Voor een tijdje...

Reisverslag Foto's Wuppertal Foto's Luik Foto's Essen

terug Foto's: Harris


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl