Forum | Prikbord | Info | Links
 
TsjechiŽ - ItaliŽ, 22 juni 2006, WK 2006 (0-2)
Op donderdagmorgen zetten vier FC Groningen-supporters koers naar Hamburg om daar het beslissende duel in poule E tussen TsjechiŽ en ItaliŽ te gaan bekijken. ItaliŽ wint met 0-2 en schakelt daarmee TsjechiŽ uit.

FIFA WM-Stadion Hamburg


Het "FIFA WM-Stadion Hamburg", dat sinds 2001 eigenlijk de commerciŽle naam "AOL Arena" draagt, is sinds 1998 de thuishaven van voetbalclub Hamburger SV. Het werd gebouwd op de plek van het legendarische "Volksparkstadion", dat sinds 1953 in gebruik was. Dat stadion werd gebruikt bij het WK in 1974 en het EK in 1988. Hoewel het stadion in 1988 voor slechts ťťn wedstrijd werd gebruikt, was dit wel een memorabele wedstrijd: de halve finale tussen Nederland en West-Duitsland. De wedstrijd werd uiteindelijk door Nederland met 1-2 gewonnen met een late treffer van Marco van Basten.


Hamburger SV

In 1998 besloot de leiding van 'die Rothosen' het Volkparkstadion te vervangen door een splinternieuw stadion. Niet alleen om Duitsland aan het WK voetbal te helpen, maar vooral om de veiligheid van de toeschouwers te verzekeren, iets wat niet meer kon in het oude stadion. Het Volkparkstadion werd totaal met de grond gelijk gemaakt, terwijl de grond waarop het stadion zou worden gebouwd met 90 graden werd gedraaid om een beter zicht te krijgen in verband met de stand van de zon. De nieuwbouw van het stadion kostte zo'n 90 - 100 miljoen Euro.

In 2001 kocht het bedrijf America Online de naamrechten van het stadion en zodoende werd de naam van het stadion veranderd in AOL Arena. De fans van de club gebruiken echter nog altijd de naam Volksparkstadion.

Een dagje Weltmeisterschaft in Hamburg


Om 10.00 uur gaat de groep met de auto vanaf de Euroborg op weg naar Duitsland. Vanuit Groningen is het zo'n drie uur rijden naar Hamburg, maar tweeŽneenhalf uur blijkt ook haalbaar. De auto wordt geparkeerd op de speciale parkeerplaats in de buurt van het Volkspark en dan gaan we op weg naar de AOL-Arena.

Omdat we nog geen kaarten voor de wedstrijd hebben, gaan we in de buurt van het stadion op zoek naar mensen die hun kaart wel willen verkopen. Zo'n drie uur voor de wedstrijd is de marktprijs zo'n 600 euro per kaart, of 1000 euro voor twee kaarten. We zijn wel goed, maar niet gek natuurlijk. Gewoon afwachten tot de prijs zakt en doorzoeken naar mensen die geen woekerprijzen vragen is dan ook de opdracht.

We besluiten naar de busparkeerplaats van de Tsjechische supporters te gaan. Daar hebben we meer geluk. In zo'n anderhalf uur worden vier kaarten bij elkaar geluld voor gemiddeld 80 euro per stuk. Een prijs die weliswaar boven de kostprijs ligt, maar niet eens zo heel veel. De kaarten zijn binnen, en nu wij. Onderweg naar de poorten kopen we nog een wedstrijdsjaal, want dat is wel een leuk aandenken.

Er staat een flinke rij voor 'Sector Blue', maar op zich valt het wachten best mee. Binnen een kwartier zijn we binnen en zoeken we de tribune op. Omdat de maag toch wel wat begint te knorren, wordt eerst de snacktoko met een bezoek vereerd. Een Bratwurst gaat er wel in. Daarna zoeken we onze plaats op de tribune op tussen de fanatieke Tsjechische supporters en kan wat ons betreft de wedstrijd beginnen.

TsjechiŽ moet minimaal een punt halen om de volgende ronde te kunnen bereiken en begint dan ook voortvarend tegen ItaliŽ. De Italianen beperken zich uiteraard voornamelijk tot verdedigen, want dat doen ze altijd. Toch komt ItaliŽ wel op voorsprong, als een corner in de 26e minuut wordt binnengekopt door invaller Materazzi. Na de treffer probeert TsjechiŽ de partij naar zich toe te trekken, maar de Italianen staan dat niet toe. Polak verliest in de blessuretijd van de eerste helft zijn zelfbeheersing en trapt Totti van achteren ondersteboven. Het betekent de tweede gele kaart voor de Tsjech, die daarmee ItaliŽ in een zetel helpt.

In de tweede helft laat ItaliŽ de Tsjechen rustig aanvallen, maar als ze te dicht bij het strafschopgebied komen, wordt er meteen ingegrepen. Wat de Tsjechen ook proberen, aanvallend zijn ze behoorlijk onmachtig. Als Inzaghi drie minuten voor tijd alleen op de keeper af kan lopen en de 0-2 aan laat tekenen, betekent dat de definitieve aftocht voor de Tsjechen.

Teleurgesteld verlaten de Tsjechische supporters het stadion. De meesten gaan weer terug naar de parkeerplaats van de bussen. Wij kijken nog even rond in Hamburg, maar besluiten snel richting de auto te lopen. We maken nog even een tussenstop bij de plaatselijke McDonald's in Bremen en rijden tegen 21.30 uur de stad Groningen weer binnen. Best leuk, zo'n dagje Weltmeisterschaft.

We zijn aangekomen bij het Volkspark in Hamburg.

Op naar de AOL-Arena (het oude Volksparkstadion), die tijdens het WK is omgedoopt tot WM-Stadion Hamburg.

Het WM-Stadion Hamburg.

We hebben nog geen kaarten, dus we gaan op weg naar de busparkeerplaats van de Tsjechische supporters.

Hier zijn vast nog wel wat Tsjechen die wat kaarten over hebben.

En we gaan in de stroom mee naar het stadion.

Wedstrijdsjaaltjes voor 10 euro.

Voor de poorten.

Door de fouillering.

We hebben kaarten op de Zuidtribune.

We zijn binnen.

We zijn binnen.

We zijn binnen.

De omloop.

Speisen und Getršnke.

Hamburg dus.

De Zuid-tribune is toegewezen aan de Tsjechen.

De Zuid-tribune is toegewezen aan de Tsjechen.

Veel Tsjechische vlaggen.

De hoofdtribune.

De line-up van TsjechiŽ...

wordt met gejuich ontvangen door de Tsjechische fans.

Toupetje.

Een leger fotografen.

Ze nemen plaats voor de dug-outs.

Even een rondje spandoeken.

Even een rondje spandoeken.

Even een rondje spandoeken.

Even een rondje spandoeken.

Het dak van het stadion bestaat uit zeil.

De vlag van TsjechiŽ.

De vlag van ItaliŽ.

Daar komen de spelers het veld op.

Daar komen de spelers het veld op.

In de houding voor de volksliederen.

Handjes schudden.

Iemand een Pretzel?

De vlaggen van TsjechiŽ, Duitsland, de FIFA, de UEFA en ItaliŽ.

Het is vandaag een uitverkocht huis.

TsjechiŽ trapt af.

En daar zijn we onderweg.

'Sta op, als je voor TsjechiŽ bent'.

Totti neemt een corner.

'Gaat het?'

Een corner voor ItaliŽ waaruit gescoord wordt.

De Italianen vieren feest.

Zelfs doelman Buffon komt even buurten.

Een fakkel in het Italiaanse vak.

Meteen een paar stewards erbij.

Doelpuntenmaker Marco Materazzi.

Een moment tijdens de wedstrijd.

Cocktailprikkers in de rust.

'Totti: Laif is nau'.

Een moment tijdens de wedstrijd.

ItaliŽ viert wederom een feestje.

Ditmaal weet Filippo Inzaghi het doel te vinden.

Nedved zet nog aan in de laatste minuten, maar het is te laat voor TsjechiŽ.

Feestende Italiaanse fans.

Feestende Italiaanse fans.

De eindstand.

ItaliŽ is door en TsjechiŽ ligt er uit.

De Tsjechische spelers bedanken de supporters.

Het stadion loopt leeg.

De helikopter van Franz Beckenbauer waarmee ie later op de dag naar Dortmund vliegt.

terug Foto's: Harris


Reacties:
#1 Hť Harris keurig verslag weer van een wedstrijd bij onze oosterburen. Wij gaan as zondag naar Nurnberg toe, kijken of we de volgende ronde halen
VAK LL | 23 juni 2006, 13:30:44
#2 Moet lukken. Het bier staat in ieder geval al koud.:D
Vak C | 23 juni 2006, 13:50:12
#3 hoeveel moest je voor zo'n kaartje ongeveer betalen dan op de zwarte markt ??

80 euro, kostprijs was 60 euro
Vak T | 23 juni 2006, 14:03:00
#4 VAK LL @ wie is we? Als Groningers worden we al sinds jaar en dag gezien als domme boeren. Sociaal & economisch. Dit terwijl wij de provincie zijn die het bestaansrecht nederigland ophoudt.
Wees lekker trots op nedrigland terwijl er maar een bestaat, en dat is onze F.C. Moge winnen wie het is, Als Groninger ben je geen nedriglander, en dat is ook goed zo. There is only one pride, and that's the Green&White
Northern Bhoy | 23 juni 2006, 15:05:52
#5 Mooi verslag
Kevin | 23 juni 2006, 15:21:18
#6 lijkt me echt heeeeerlijk!! om naar het WK te gaan lijkt met egt tof. Het liefst naaa Nederlands elftal. Of naar Engeland egt mooi publiek.. Mooi verslag ook weer..:)
Joene90 | 23 juni 2006, 17:28:07
#7 Northern Bhoy @, volgens mij hoor ik hier enige onvrede, over de manier waarop de rest van Nederland over jouw provicie denkt. Maar is dat nou niet de kracht van FC Groningen, onze "onvrede" tegenover de rest van Nederland!
VAK LL | 23 juni 2006, 19:37:31
#8 Harris lekker groundhoppen in Duitsland, Schotland en weet ik het waar. Super Klasse!
Malachi | 24 juni 2006, 00:32:25
#9 @Vak LL: I.d.d. daar heb je gelijk in. vergeet de vorige posting.
Northern Bhoy | 24 juni 2006, 12:04:00
#10 Harris de gekste!!!
delfzijl | 24 juni 2006, 14:28:00
#11 niet vier supporters maar 6 groningen supporters in het stadion!! wij waren er ook
Steven | 24 juni 2006, 18:41:30
#12 Mooie foto's!
Z'meer- side | 24 juni 2006, 20:20:08
#13 Open http://www.stini.nl en klik op foto's en je ziet ook een aantal leuke reportages van Leipzig, Stuttgart en een reportage vanuit een feesttent.
Topper | 25 juni 2006, 14:48:36
#14 Mooi verslag Harris!!.
DJ Grunn | 26 juni 2006, 12:38:06
#15 Was ook in Duitsland; oa bij Nederland tegen ArgentiniŽ. Had daar grote groen witte FC vlag mee en deze aan de eerste ring achter de goal opgehangen. Dit uiteraard als voorproefje op ons komende Europese avondtuur!
Pyrus | 26 juni 2006, 13:09:57
#16 Harris weer mooi verslag.
Figo is een lul en Boulha keihard hahaha
z-side knoal | 27 juni 2006, 09:09:27
#17 Geweldig verslag Harris.
En wat een stadion! Echt super..
Vak M | 27 juni 2006, 17:56:27


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl