Forum | Prikbord | Info | Links
 
Nieuws
Confetti, Bier & Staanplaatsen 27 februari 2008
Afgelopen vrijdag werd in de Euroborg het eerste exemplaar van het boek "Confetti, Bier & Staanplaatsen" uitgereikt aan FC Groningen trainer Ron Jans. Hij ontving het boek uit handen van auteur Tom Bodde die in zijn dankwoord Ron Jans nog vele succesvolle jaren als FC Groningen-trainer toewenste. In het boek geeft Bodde in veertig waargebeurde anekdotes een schitterend beeld van de supportersbeleving in zestien voetballanden.

Tom Bodde noemt zich met enige trots de eerste Nederlandse groundhopper die een boek heeft uitgebracht. Een groundhopper stelt zichzelf tot doel voetbalwedstrijden in zoveel mogelijk verschillende stadions te bezoeken. In deze hoedanigheid zwerft Tom Bodde sinds 1995 langs de Europese voetbaltempels. Confetti, Bier & Staanplaatsen is een bijzonder enthousiast geschreven boek boordevol prachtige, niet-alledaagse voetbalverhalen. De verhalen zijn telkens compleet verschillend van opzet en beschrijven niet alleen het stadion, de wedstrijd en de entourage, maar ook de soms doldwaze avonturen buiten de stadionpoorten. Een gepassioneerde zoektocht naar clubliefde, emotie en nostalgie door de ogen van een bevlogen romanticus. Een contrasterende reis langs moderne arena's en vergane glorie, van Malmö tot Milaan en van Porto tot Szczecin. Met verhalen over Ronaldinho en Beckham, maar ook over onbekende plaatselijke helden, spelend in de marge.

Bodde begon zijn supporterscarrière bij FC Groningen:

"Als tiener stond ik als hartstochtelijk fan van FC Groningen vele jaren 'op Zuid' in het Oosterpark Stadion. Toen ik later als student een OV-jaarkaart kreeg, besloot ik mijn club ook bij uitwedstrijden te ondersteunen. Ik was onder de indruk van de schitterende ligging van Nieuw Monnickenhuizen, vluchtte voor boze FC Utrecht-fans uit Nieuw Galgenwaard, zat tussen slechts 800 toeschouwers in een muisstille Kuip bij SVV - FC Groningen, incasseerde in het oude Diekman Stadion grote nederlagen en vierde in het sfeervolle Stadion De Meer een zeldzame uitoverwinning op Ajax. Maar nadat ik Oranje achterna was gereisd naar Praag en ik de uit-zinnige ambiance tijdens een Bundesligawedstrijd in Frankfurt had beleefd, was een nieuwe hobby geboren. Ik heb zelfs mijn seizoenkaart van FC Groningen opgezegd om wat vaker de sfeer over de grens te kunnen proeven."

Vanwege zijn band met FC Groningen heeft Bodde daarom in het laatste hoofdstuk 'Adieu Oosterpark' niet geheel toevallig een eerbetoon gewijd aan het Oosterparkstadion.


Tom Bodde overhandigt het eerste exemplaar aan Ron Jans


Tom Bodde overhandigt het eerste exemplaar aan Ron Jans

FC Groningen-trainer Ron Jans nam zoals gezegd het eerste exemplaar van het boek in ontvangst. "Een groundhopper mag de Euroborg niet overslaan", vindt Jans. "Dit gebouw bewijst dat de inhoud belangrijker is dan de verpakking. Een stadion op zijn Engels zegt men vaak. Maar dat is niet zo! Dit is ons stadion, onze sfeer. Dit is FC Groningen. Een mooie club met geweldige supporters. "Bodde beaamt dit, al mist hij het Oosterpark wel. "Maar een groundhopper moet altijd door", zegt Bodde. "Want verderop ligt weer een ander stadion met een eigen sfeer te wachten."

Confetti, Bier & Staanplaatsen is vanaf zaterdag 23 februari 2008 bij iedere boekhandel en via bol.com verkrijgbaar. Het boekt telt 240 pagina's en de prijs is 14,95 euro. ISBN 978-90-9022552-4. Meer informatie kun je vinden op de website van Tom Bodde: www.groundhopper.nl.
Printversie »
 

 
Webhosting: Flexwebhosting.nl