Forum | Prikbord | Info | Links
 
Groen-witte passie, 25 jaar Supportersvereniging FC Groningen
Titel: Groen-witte passie,
25 jaar Supportersvereniging FC Groningen
Auteur: Nico Swart & Bas Dölle
ISBN-10: 9052944687
ISBN-13: 9789052944685
Uitgever: Uitgeverij Profiel, Bedum
Pagina's: 208
Datum uitgave: 24 september 2009
Bindwijze: hardcover
Prijsindicatie: € 29,95

Titelinformatie


Volledige titel: Groen-witte passie, 25 jaar Supportersvereniging FC Groningen (1984-2009)


Beschrijving


‘Bij zo'n club hoort een supportersvereniging’. Met die gedachte is in 1984 de Supportersvereniging FC Groningen opgericht. In 25 jaar tijd is de vereniging volwassen geworden met duizenden leden en een breed scala aan activiteiten. In dit boek wordt de boeiende geschiedenis van de vereniging verteld aan de hand van diverse verhalen, krantenartikelen, anekdotes, en uniek fotomateriaal uit de archieven van FC Groningen en de Supportersvereniging.

Gedreven door passie voor hun club, staken de vrijwilligers de afgelopen kwart eeuw vele uren in de vereniging, om FC Groningen te ondersteunen en om de band tussen supporters onderling te verstevigen. We maken kennis met de mensen achter de vereniging en volgen FC Groningen en haar fans door de jaren heen. Thema's als de Open Dagen van FC Groningen, het clubblad d'Olle Grieze, de Groningen Fanatics en diverse activiteiten zoals de wedstrijdmascotte, de Shoot-Out-Bokaal, het voetbalteam en de tactische avonden onder leiding van trainers van FC Groningen worden uitgebreid belicht.

In meer dan 200 bladzijden met honderden unieke foto´s maakt de lezer een reis door de wereld van FC Groningen en haar fans, gedreven door groen-witte passie.


Recensie


Gepassioneerd boek over groen-witte passie

Vijfentwintig jaar supportersvereniging FC Groningen. Een feit dat een feestje verdient en dat krijgt het dan ook. Zo krijgt morgen voorafgaand aan de wedstrijd van FC Groningen tegen Vitesse algemeen directeur Hans Nijland het net van de pers verschenen boek ’Groen-witte passie’ overhandigd door de makers Bas Dölle en Nico Swart.

De naam zegt het al: passie. Dat straalt het boek dan ook op zowat elke bladzijde uit. Passie voor FC Groningen, passie voor alles wat met het supporter-zijn heeft te maken. De beide schrijvers zijn er in geslaagd er een bont, makkelijk leesbaar en zeer afwisselend geheel van te maken. Het schildert de groei en bloei van de supportersvereniging vanaf de oprichting in 1984 tot nu in een met allerlei zijsprongen gelardeerd chronologisch overzicht. Schrijvers Dölle en Swart zijn zelf dan ook supporters en actief binnen de supportersvereniging. "We zijn er twee jaar mee bezig geweest en dat was een hele zoektocht door allerlei archieven en plakboeken", zegt Swart.

Het boek, dat gratis verstrekt wordt aan alle leden van de supportervereniging en daarna ter verkoop in de boekwinkels ligt, verhaalt over de oprichting in 1984. Hoe de jonge Sietse Hofsteenge in een uitzending van Radio Noord een oproep doet om zich bij hem te melden. "Deze club verdient een supportersvereniging", zegt hij. Samen met Derk Eimers zet Hofsteenge het plan door en de vereniging ziet op 24 september 1984 haar levenslicht. Het boek laat verder legendarische voorzitters langskomen zoals Gerard Kuilman, Auko Bleker en Robert Noppers. Het schildert de gestage groei van de vereniging en vervolgens de explosieve groei in de laatste jaren toen het FC Groningen zowel prestatief als qua publieke belangstelling steeds beter verging.

Maar het is niet alleen een juichend geheel, ook een paar dieptepunten voor de supportersvereniging komen langs. "Natuurlijk kun je dan niet om de brand in de Euroborg heen", zegt Dölle. "Dat was een klap voor iedereen en een moeilijke periode voor de vereniging." Die brand zal iedere lezer zelf nog vers in het geheugen liggen. Zondag 13 april 2008, de thuiswedstrijd tegen Ajax. Groningen Fanatics had een fraaie sfeeractie bedacht, ’Noord gestoord’ schreeuwde een groot spandoek en duizenden wc-rollen daalden neer toen de spelers tegen half drie het veld betraden. Maar er ontstond vuur en hef feest werd ruw verstoord. De wedstrijd werd niet gespeeld, er waren gewonden. "Ik heb toen even aan aftreden gedacht," meldt voorzitter Roger Stinissen in het boek. "Maar voorzitter ben je ook in moeilijke tijden."

Het boek heeft een fraaie en uitnodigende cover en is beslist een aanrader voor iedereen die iets met voetbal in het algemeen, FC Groningen en supporter-zijn in het bijzonder heeft.

Dagblad van het Noorden, Paul Zweverink

Recensie in het Dagblad van het Noorden door Paul Zweverink

terug


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl