Forum | Prikbord | Info | Links
 
15 jaar FC Groningen
Titel: 15 jaar FC Groningen
Auteurs: Henk Hendriks & Henk Hovingh
ISBN: onbekend
Uitgever: Uitgeverij Adrem BV
Pagina's: 111
Datum uitgave: 1986
Bindwijze: paperback
Prijsindicatie: € 10,-

Titelinformatie


Volledige titel: 15 jaar FC Groningen, de eerste vijftien levensjaren van FC Groningen.


Beschrijving


'Laat ons weer eens juichen'

Vijftien jaar FC Groningen in boekvorm

Ter gelegenheid van het vijftienjarig bestaan van de FC Groningen is op initiatief en voor rekening van de supportersvereniging van de Groninger club, een fraai jubileumboek op de markt gekomen: 'Laat ons weer eens juichen'.

Deze door de journalisten Henk Hendriks en Henk Hovingh geredigeerde kroniek telt een hondertwintigtal groot formaat pagina's en is royaal voorzien van foto's uit het afgelopen FC Groningen-tijdperk.

Het boek begint bij de transformatie van het roemruchte GVAV tot FC Groningen (in 1971) en eindigt, voor wat de 'geschiedschrijving' betreft, bij het al met al toch met een Europacup-plaats 'bekroonde' seizoen 1985/1986. Elk seizoen wordt beknopt, en rijk geillustreerd, beschreven.

Behalve deze hoofdstukken bevat de documentatie een beschrijving van de resultaten van de FC in de bekercompetities en is er een speciaal hoofdstuk aan het Europacup-seizoen 1983-1984 ('Top en flop') gewijd. Ook de buitenlandse contractspelers vormen in het boek een verhaal apart, evenals de 'geschiedenis van het Oosterparkstadion'; van sportparkje tot stadion van nu. Standen en statistieken, zeer uitgebreid, completeren het kloeke boekwerk, dat een must voor elke voetbalfan is. Het zetwerk en de druk werden verzorgd door Adrem BV, Drachten.

Het boek 'Laat ons weer eens juichen' is verkrijgbaar bij de belangrijkste FC Groningen-voorverkoopadressen en bij enkele boekhandels in stad en ommeland. Verder bij de sportieks op het Oosterparkstadion. (bron: FC Groningen Magazine, najaar 1986)


Recensie


NL | Beschreven in jubileumboek van supportersvereniging

Vluchtige historie FC Groningen

GRONINGEN - Op 16 juni bestond FC Groningen precies vijftien jaar. Op die datum in 1971 verdween het roemruchte GVAV uit het Nederlandse betaald voetbal om plaats te maken voor een nieuwe stichting. De ommezwaai moet worden gezien als een desperate poging het betaalde voetbal in Groningen te redden.

Dat lukte, zij het niet van harte. De aanvangsjaren gingen gepaard met weinig toeschouwers en dus schulden. Het krijt bij de lokale en provinciale overheid was soms vrijwel op, maar het lukte de stichting in leven te houden. Zij werd uiteindelijk een subtopper in de eredivisie. Een club die zelfs Europa-Cup-furore maakte.

Over het wel en wee van de afgelopen vijftien jaar is op initiatief van de Supportersvereniging van FC Groningen een boek verschenen. De samenstellers zijn Henk Hendriks en Henk Hovingh, die beiden de Stad-Groninger voetbalstichting nauwgezet volgen. Het resultaat is een goed boekje, waarin in vogelvlucht de historie wordt gegeven. Meer niet. Het is aardig de oude vedetten te herkennen op de 'antieke' foto's, maar het blijft een ruwe schets van vijftien jaar.

De komende en gaande voetballers en de stijgende en dalende prestatielijnen worden op telkens dezelfde wijze beschreven, terwijl uitspraken van betrokkenen ontbreken. Een tekst van Ron Groenewoud, Bert van Lingen, Herman Dijkstra, Sammy Morgan, Peter Houtman, De Koemannen en ga zo maar door. Het cijfermateriaal achter in de uitgave vergoedt veel voor de supporter en hij of zij zal wellicht ook niet zo zeer vallen over de lacunes in de tekst. Het is altijd leuk om terug te blikken.

De Supportersvereniging wilde koste wat het kost zonder reclames in de uitgave werken en dat dat gelukt is verdient waardering. Er zijn 2500 exemplaren gedrukt, die op bestelling, bij de voorverkoopadressen en ook bij de Groninger boekhandel Scholtens verkrijgbaar zijn. "We hopen dat ze wegvliegen", sprak een vertegenwoordiger van de Supportersvereniging, die zaterdagmiddag van één tot vier uur 's middags een contactdag houdt in het Oosterpark. Ook door de presentatie van het jubileumboek wil de Supportersvereniging een poging doen te groeien van 325 leden naar 500. De Open Dag zal de eerste aanzet daartoe moeten worden.

Terug nog even naar het boek, dat de titel 'laat ons weer eens juichen' meekreeg. Interessant is het in de herinnering terugroepen van de tumultueuze beginfase, waarin GVAV FC Groningen moest worden en dus losgekoppeld van GVAV Rapiditas. Uit die informatie blijkt nu weer het volstrekt ontbreken van enig gevoel voor traditie, dat in de voetballerij zo belangrijk is dat je het als een messteek voelt wanneer het zo overboord wordt gegooid.

FC Groningen, althans een stichting betaald voetbal, was van origine een idee van Stad-Groninger amateurclubs. Maar die wilden natuurlijk de naam GVAV niet handhaven, omdat in dat geval één van hen alle eer zou krijgen. Daarom werd GVAV het graf in gedumpt en een stichting in het leven geroepen die groen-witte shirts bestelde. Er waren te weinig die de blauwe shirts, de witte broeken, de rode kousen en de ster trouw bleven. Traditie is in het Nederlandse voetbal helaas geen cent waard. FC Groningen haalde de Europa Cup en schakelde Atletico Madrid uit. Het mag straks zelfs weer op het internationele podium verschijnen.

Renze de Vries heeft er een geweldig succes geboekt, samen met Theo Verlangen en Han Berger. Maar voor alles blijft het Oosterpark van GVAV-ers als Tonny van Leeuwen. (6 aug 1986, Henk Mulder)

terug


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl