Forum | Prikbord | Info | Links
 
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
Nieuwsarchief
Broederliefde tussen FC Groningen en Hibernian 12 februari 2007
Vandaag staat in het Dagblad van het Noorden een artikel over de band die supporters van FC Groningen en het Schotse Hibernian met elkaar hebben. Geregeld zijn er uitwisselingen tussen supporters van beide clubs en aankomend weekend komt er weer een select Schots gezelschap naar de Euroborg om het competitieduel tegen AZ bij te wonen.

De broederliefde tussen FC Groningen en Hibernian

Wat hebben de Schotse voetbalclub Hibernian FC en FC Groningen met elkaar gemeen? Behalve zeer trouwe fans delen ze dezelfde clubkleuren en kennen ze het fenomeen van een stadion in een volksbuurt. Dankzij de liefde van een Schot en een Groningse is er een uitwisseling tussen de supporters van beide clubs.


Mike Weddell van Hibernian (voorgrond), Jeroen Vrijma (midden) en
Marcel Muller van FC Groningen (foto: Marcel Jurian de Jong)

Een zwoele zomerdag onder de Spaanse zon in 1986. De vakantievierende Schot Mike Weddell (nu 44) ontmoet zijn toekomstige vrouw Rika (nu 41) uit Ulrum. Na innig contact via de telefoon en per brief, zoekt Mike zijn geliefde op in Nederland. In Groningen raakt hij bevriend met Jeroen Vrijma.

Via hem komt Mike in contact met wat zijn tweede grote liefde wordt: de voetbalclub FC Groningen. "Ik zag meteen grote overeenkomsten met mijn club uit Edinburgh, Hibernian. Niet alleen qua omgeving, kleuren en historie, maar vooral op het gebied van de sfeer en de trouw van de supporters."

Rika verkast naar Edinburgh, maar gedijt niet in de Schotse hoofdstad. Ze mist de Ommelanden, vrienden en familie. In 1994 besluit het stel daarom zich in Groningen te vestigen. Sindsdien mist Weddell geen wedstrijd van Groningen. "Ik heb veel vrienden onder de supporters hier. Maar ook spelers ken ik goed. De vrouw van oud-FC Groningenvoetballer Glen Salmon is Schots. Ze komt uit mijn stad."

In 1997 laat Weddell, in de stad bekend als Scottish Mike, zijn Groningse makkers voor het eerst snuiven aan de sfeer van het Schotse voetbal. Ze bezoeken samen een wedstrijd van Hibernian. Vanaf dat moment is er nagenoeg elk jaar een uitwisseling. Vorig jaar vlogen 25 supporters van FC Groningen naar de Schotse hoofdstad.

Scottish Mike, die werkzaam is als servicemonteur, weet na de vele jaren in Nederland niet meer voor welke club hij moet kiezen. "Ik heb altijd gezegd: je kunt maar van één club echt een diehard-fan zijn. Toch kan ik niet kiezen tussen Groningen en Hibernian."


Het stadion van Hibernian, aan de Easter Road in Edinburgh, staat net
als het inmiddels gesloopte Oosterparkstadion in een volkswijk.

Op zondag 18 februari komen de Schotten naar de stad. Dan is het voetbaloorlog met de kraker Groningen- AZ. De Schotten krijgen eerst een rondleiding in de Euroborg, doen zich daarna te goed aan een maaltijd bij het Wokrestaurant in de Euroborg, om als nagerecht te genieten van een hopelijk spannende wedstrijd.

Bron: Dagblad van het Noorden, 12 februari 2007, Mick van Wely

Op 18 maart 2007 zal er overigens weer een Groninger delegatie naar Schotland afreizen. Hibernian staat dan in de finale van de League Cup op Hampden Park in Glasgow. De tegenstander is Kilmarnock.
Printversie »
 

Reacties:
#1 GGTTH :D
Sparrow | 12 februari 2007, 14:01:29
#2 extra reden om er een hel van te maken
noordhornfcg | 12 februari 2007, 14:44:39
#3 ik woon tegenover het Oosterpark stadion en heb dan ook gezien dat ze foto`s aan het maken waren, en als je het dan ziet als Oosterpark bewoner dan doet het je nog steeds wat dat het stadion is afgebroken, maar ja zo is het nu eenmaal, toch leuk dat ze er aankomende zondag zijn de boys van Hibernian, ik zeg dan ook tot zondag, en dat het dan ook echt een heksenketel mag worden met een geweldige overwinning op AZ
oosterparker | 12 februari 2007, 15:05:00
#4 Wauw...wat een idee. Echt leuk. Ja, het verhaal destijds over het Oosterpark is mij ook bekend. Echt niet leuk...

Maar met die Schotten in De Groene Hel...dat moet goed komen...volledig los slaan...eh gaan...

Tot dan maar weer...

Groeten,
Rennie
RennieServiceE | 12 februari 2007, 16:53:15
#5 haha dat is in ieder geval mooi, schotten die hier heen komen en onze club mooi vinden en andersom, geweldig.

en zondag tegen AZ gaan we winnen, ik zat vanmiddag in de bus en in 1 keer kreeg ik weer het gevoel dat het publiek en de spelers weer 1 zijn gewroden en dat we gaan stunten tegen AZ, maak er een heksenketel van, aan mij zal het in ieder geval niet liggen...

later
de_groene_hel | 12 februari 2007, 18:33:53
#6 En je knuffel dan Rennie, die mis ik nu? :(
Niek | 13 februari 2007, 08:49:00
#7 Dat is inderdaad wel geinig
GrunnegerFC | 13 februari 2007, 18:09:31


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl