Forum | Prikbord | Info | Links
 
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
Nieuwsarchief
FC Groningen neemt afscheid van echtpaar Bloem 6 oktober 2008
FC Groningen heeft gisteren in de rust van het duel FC Groningen - ADO Den Haag afscheid genomen van het echtpaar Bloem. Het echtpaar is ruim 16 jaar actief geweest als vrijwilliger van FC Groningen. Mevrouw Bloem was in het Oosterparkstadion jarenlang een geliefde steward op de fanatieke vakken ZH, ZI en ZJ, waar ze de bijnaam 'Moeke' kreeg.

Afscheid van het echtpaar Bloem

Bijna iedere supporter kende ze wel: Jurrie en Dievertje Bloem behoorden jarenlang tot de vaste groep vrijwilligers van FC Groningen. Ze waren niet alleen stewards op de wedstrijddag, maar behoorden ook tot de schoonmaakploeg die het stadion na een wedstrijddag weer schoonveegde en ze verrichten in al die jaren talloze hand- en spandiensten voor de club. Gisteren namen ze na 16 jaar afscheid.

Hans Nijland bedankte de twee vrijwilligers voor al die jaren waarin zij altijd klaar stonden voor de club en noemde het echtpaar hét gezicht van de groep vrijwilligers van FC Groningen. Als blijk van waardering bood hij het echtpaar een seizoenkaart voor het leven aan.


Hans Nijland biedt het echtpaar een seizoenkaart voor het leven aan.


'Moeke' Bloem bedankt 'haar' supporters voor de afgelopen jaren.

Daarna namen beide vrijwilligers nog even het woord. 'Moeke' Bloem bedankte 'haar' supporters voor de fantastische jaren, in het Oosterpark en in de Euroborg. Vanaf de tribunes werd ze toegezongen met een welgemeend "Moeke bedankt!". Ook Jurrie nam nog even de microfoon en bedankte de supporters voor de mooie tijd.

Na afloop van de wedstrijd komt het echtpaar, zoals wel vaker na een wedstrijd, nog even langs in het Supportershome voor een drankje en een praatje. Mevrouw Bloem verzekert de supporters zat ze nog vaak langs zal komen in de Euroborg en dat we nog lang niet van haar af zijn. Gelukkig maar. Ook 'Pa' Bloem vond het een mooi afscheid en is erg blij met zijn seizoenkaart voor het leven. Hij kan voortaan rustig genieten van de wedstrijden.


Moeke in het Supportershome


Pa Bloem in het Supportershome


Een aantal jaren geleden stond er in de FC Groningen-krant een mooi artikel over deze bijzondere vrijwilligersfamilie:

Familie Bloem al decennium steward in Oosterpark

"De FC heeft heerlijke supporters"


Iedere wedstrijd zijn ze paraat, zowel uit als thuis. Al jaren de vaste gezichten in het Oosterpark en inmiddels niet meer weg te dneken in het stewardkorps van FC Groningen. En eigenlijk willen ze ook niet meer anders. Gewaardeerd door spelers, vrijwilligers en management en een warme band met de supporters van groenwit. Jurrie, Dievertje en Paul Bloem: een bijzondere familie uit Muntendam.


'Moeke' Bloem

Want ga d'r maar aan staan. Al meer dan tien jaar lang in de weer met de Trots van het Noorden. Week in, week uit, zowel in het oosterpark als in de rest van de Nederlandse stadions. "Wat dat is? Ik denk dat we er gewoon plezier in hebben. Dat moet ook, anders houd je het niet zo lang vol."

Vak
Aan het woord is mevrouw Bloem, beter bekend als 'Moeke', zoals ze steevast wordt aangesproken door de fans op de vakken ZJ, ZI en ZH. Tribunedelen waar de meest luidruchtige supporterskernen zijn te vinden. Volledig ingenomen door seizoenkaarthouders die de wedstrijd het liefste staande volgen. Niet de gemakkelijkste vakken, zi is vaak de mening. "Ach, dat mag misschien zo lijken, ik vind het een prachtig vak," zo reageert Moeke Bloem direct. "Lekker fanatiek, zingen schreeuwen, toeters en bellen. Mooier kun je ze niet hebben."


'Moeke' heeft een bijzondere band met veel FC Groningen-supporters

Beleven
En Moeke Bloem weet waarover ze praat. Al jarenlang actief in het Oosterpark en al even lang als steward verbonden aan FC Groningen. "Een band die is ontstaan door onze zoon Paul," zo legt mevrouw Bloem uit. "Die was al een aantal jaren steward bij de FC en heeft ons een keer meegenomen naar de Open Dag. Daar werden we benaderd met de vraag om ook steward te worden. Wat het precies inhield, wisten we niet, maar na wat gesprekken hebben mijn man en ik me aangemeld. Ja, en dan sta je daar, voor het eerst in een gastenvak. Niks te doen en niks te beleven. Niet iets voor mij, zo heb ik aangegeven. Een week later werd ik dan ook voor de leeuwen gegooid als steward op ZI, één van de ruigste vakken. En dat was dus meer mijn pakkie aan. Geen enkel probleem en midden tussen de fanatieke jongens. Prachtig hoor."

Persoonlijk
Het bleek een schot in de roos te zijn om de Muntendamse te posteren op de Tonny van Leeuwentribune, zi is inmiddels gebleken. In tien jaar tijd ontstond een bijzonder band tussen de steward en haar jongens. "Want dat zijn ze, mijn jongens," klinkt het heel nadrukkelijk. "Als je zo lang op dezelfde plaats zit, ken je de mensen en weet je wat er speelt. Dat schept een band, ook al omdat ze weten hoe ik over bepaalde zaken denk. Nieuwe bezoekers vragen wel eens: gelden hier ook regels? Dan zeg ik: meedoen en achter de club, dan is het oké. Kijk, en natuurlijk gebeurt er wel eens wat, dat is overal zo. Dan kun je twee dingen doen: of meteen gaan schelden of even naast de boosdoener gaan zitten en persoonlijk uitleggen hoe het zit. Op doe manier kweek je een band waarmee veel problemen worden opgelost."

Problemen
En die aanpak blijkt te werken. Want niet voor niets wordt mevrouw Bloem op handen gedragen door de supporters, die eveneens in de bres springen als de situatie onverhoopt uit de hand mocht lopen. Zo worden scheldpartijen richting Moeke niet getolereerd en is een dreigende houding al helemaal uit den boze. "Ja, dat gebeurt inderdaad wel eens," lacht de steward. "Doet er iemand moeilijk, stormt er direct een aantal naar beneden met de vraag: ‘problemen moeke?' Ik vind dat mooi, hoewel dat andersom ook zo geldt. Het zijn mijn jongens, daar moet je ook niet aankomen. Als supporters onterecht worden behandeld, zeg ik daar ook iets van. We vormen samen één club en staan allemaal achter FC Groningen. Dan moet je dus ook iedereen gelijk behandelen."


Moeke het werk bij een oefenwedstrijd van FC Groningen

Waardering
Het zijn mooie woorden van de steward, die overigens nadrukkelijk vraagt om ‘het verhaal niet al te mooi te maken'. "Ik ben nu eenmaal niet de persoon die ervan houdt om opgehemeld te worden," zegt ze. "Ik heb plezier in mijn werk en krijg de waardering, dat is voor mij meer dan genoeg. Ook al omdat stewards op andere vakken soms niet de waardering krijgen die ze verdienen, en dat is jammer. Vergeet niet dat er zonder stewards niet gespeeld kan worden en daarnaast zijn de mensen de hele dag in touw voor de supporters van FC Groningen. Dat wordt wel eens vergeten. Het zou goed zijn als er voor de stewards ook eens wat belangstelling was. En natuurlijk mogen de mensen best eens mopperen als we verloren hebbe. Dat hoort bij het voetbal. Maar net zoals thuis, gelden ook in het stadion regels waaraan je je hebt te houden en waardoor het voor iedereen prettiger wordt. Gewoon gezellig met elkaar en fanatiek achter de club. Daar win je veel mee."

Meer dan tien jaar op hetzelfde vak; het is een lange tijd waarin ongetwijfeld veel is voorgevallen. "We hebben inderdaad wel wat beleefd met z'n allen,"zo kijkt mevrouw Bloem terug. "De degradatie, de eerste divisie, de promotie en al die andere dingen. Het komt en het gaat en iedereen wordt een dagje ouder. Supporters die hier vroeger kwamen als klein kereltje, zijn nu uitgegroeid tot grote kerels met goede banen. Dat is mooi om te zien. Maar of er veel is veranderd; dat denk ik niet. De regels zijn strenger geworden, maar de supporters niet anders. De meeste jongens zijn nog even fanatiek en dat mag van mij. Dat vind ik prachtig. We juichen samen bij een goal en als het soms heel even iets te ver gaat, kan ik me dat voorstellen. Het publiek pas zich immers aan bij hetgeen er op het veld gebeurt. Je moet allen niet de grens overgaan of bewust vervelend doen. Daar hou ik niet van, en dat ‘griep ik ze even bie 't oortje'. Gekheid natuurlijk, al wil dat ook wel eens helpen hoor.

Zo gaan we lekker door. Ik ben dan wel wat ouder, maar ik voel me nog niet oud. Ik sta nog iedere week op de tribune, ga als steward ook mee met de uitwedstrijden en maak vrijdags voor de thuiswedstrijden met een aantal mensen de stoelen schoon in het Oosterpark. Natuurlijk heb ik ook wel eens geen zin, maar dat is over zodra je op het stadion bent. Want als je de poort binnenkomt, ben je verkocht. Dat geldt ook voor ‘Pa' en Paul, die dit werk met evenveel plezier doen. Of ik niet liever met het hele gezin op één post sta? Welnee, dat zou niet kunnen. Paul staat op het gastenvak en Pa op Oost. Ik moet er niet aan denken om daar te staan. Dat zou ik niet kunnen, wat moeten mijn jongens dan? Nee hoor,ik blijf hier graag staan, een prachtig vak met een hoop lawaai en heerlijke supporters. En als er wat loos is, is Moeke d'r ook nog."

Echtpaar Bloem, bedankt voor al die jaren bij FC Groningen, en nog veel plezier bij FC Groningen de komende jaren!
Printversie »
 

Reacties:
#1 Moeke Bedankt!!!!! En die seizoenskaart voor het leven heb je verdiend!!!
Krupsbeertender | 6 oktober 2008, 11:17:55
#2 moeke z-side bedankt voor al die leuke jaren,ik weet nog dat ik steward was en bij u moest staan op de tonny van leeuwen tribune en dat u altijd klaar stond met de supporters en zij u ook graag mochten,als u dan de tribune op kwam songen er zelf mensen van moeke in de playboy en u maar lachen en ons weer de gek aansteken.
maar goed ik wens u verder het alle besten en een lang leven en dat u samen met u man nog lang bij de trots van het noorden zal komen.
oosterparker | 6 oktober 2008, 18:02:41
#3 Ik wens het echtpaar nog vele jaren toe. Misschien zijn ze er ook nog bij als FC Groningen in 2010 de Champions League finale in Madrid spelen, in Bernabeu, de stadion van Real Madrid.
Jandevries | 6 oktober 2008, 18:11:12
#4 Moeke en de heer bloem het gaat jullie goed. Jullie hebben het verdient. Moeke kom je nog en keer langs in vak H?.
chucky | 7 oktober 2008, 01:21:06
#5 Moeke bedankt!

Voor al die mooie jaren op vak I
in de jaren 90, het ga je goed.
Hk | 7 oktober 2008, 02:40:16
#6 Hee "Moeke" en Jurrie bedankt voor de mooie tijd in de bus en stadions.....!!!!!!
GrunnRulez | 11 oktober 2008, 00:17:08


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl