Forum | Prikbord | Info | Links
 
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
Nieuwsarchief
FC Twente wordt 'geslacht' 7 november 2004
FC Groningen heeft vanmiddag een nuttige overwinning geboekt. In de uitwedstrijd tegen aartsrivaal FC Twente wordt het 1-2.

Voor de wedstrijd zijn er weer de nodige Tifo-acties door de supporters uitgedokterd. Uit Groningen komt een megadoek van 16 bij 10 meter mee, met daarop het stadswapen van Groningen. Bij VAK-P is het uitgemolken varkensthema nog steeds populair en men maakt vier grote doeken met daarop een varken, een slager, een geslacht varken en de aanbieding van de week: Z-peklappen.

Waar men ongetwijfeld niet op heeft gerekend, is dat er binnen twee minuten een reactie vanuit het uitvak komt: de slager wordt gewurgd door de groene GF-slang, terwijl het varkentje lachend toekijkt. Daarbij nog een spandoek met de tekst "Vandaag wordt alleen Twente geslacht" en de tegenactie is geslaagd. Zeker te horen aan de reacties op de hoofdtribune, waar men het ene moment nog schuddebuikt om die boefjes van VAK-P, en het andere moment plotseling helemaal stil valt. Weg actie VAK-P, in één klap waardeloos geworden. Zo sta je als Tukker 1-0 voor, zo sta je opeens 1-2 achter. Net in als de wedstrijd dus.

Want FC Groningen zet binnen de lijnen de goede vorm gewoon voort. Af en toe hapert de machine wel, maar over het algemeen zit er heel aardig voetbal in de ploeg van Ron Jans. De groenwitten beginnen furieus aan het duel en zetten de Tukkers meteen onder druk. FC Groningen duikt een aantal keren op voor het doel van Boschker, maar echt gevaarlijk wordt het niet.

Als de Tukkers een keer gevaarlijk worden, is het ook meteen raak. Culina kan rustig richting het strafschopgebied dribbelen en de hoek uitkiezen. Roorda is kansloos en de thuisploeg staat voor: 1-0. FC Twente blijft nog eventjes aanvallen, maar zien veel situaties afgefloten door dat ze in de buitenspelval trappen.

De Tukkers zakken daarna weer wat terug en FC Groningen kan weer komen. Echt gevaarlijk wordt het nauwelijks, maar na een klein half uurtje is het wel raak. Na een combinatie met Salmon volgt een verwoestende en loepzuivere volley van debutant Erik Nevland. Een beter debuut voor je nieuwe club kun je je niet wensen.

In het laatste kwartier zijn er nog twee opmerkelijke momenten. Eerst maakt Niemeyer van FC Twente overduidelijk hands, maar volgens scheidsrechter (Blinde) Vink heeft de dader een groenwit shirt aan en dus krijgt FC Twente de vrije trap. Een paar minuten krijgt FC Twente de bal niet uit de zestien en kan Salmon de bal voorgeven, die door wederom Erik Nevland feilloos wordt ingekopt. Helaas, de Noor wordt teruggefloten wegens buitenspel.

In de tweede helft komt FC Twente scherper uit de kleedkamer, wat meteen resulteert in een enorme kans voor N'Kufo. Gelukkig voor FC Groningen staat hij buitenspel en telt zijn goal dus ook niet. Er volgt een rommelige fase, waarbij FC Groningen even de kluts kwijt lijkt te zijn. Echter, de eerste de beste aanval van de Groningers levert meteen resultaat op. Hugo kan de bal breedleggen op de aanstormende Krstev, die de bal prachtig binnenschiet. 1-2 voor de 'varkentjes' en het wordt doodstil in het (v)Arke(ns)-stadion. Behalve in het uitvak natuurlijk. De Tukkers worden uitgedaagd met spreekkoren als "Twente wordt geslacht, olé olé" en "En wie niet springt, die wordt geslacht", maar verschrikt van angst dat dit scenario bewaarheid wordt blijven de Tukkers zwijgen.

Het laatste halfuur wordt het echter nog billen knijpen voor de Groningse fans, want FC Groningen leidt steeds meer balverlies en de Tukkers kunnen steeds weer tot ver op de helft van de tegenstander komen. Er ontstaan diverse scrimmages, maar steeds weer weten de Groningers de bal weg te werken. Daarbij geholpen door Bas Roorda, die steeds beter in de wedstrijd komt. "Alles is voor Bassie" wordt er gescandeerd door het uitvak en dat moet de Tukkers moedeloos maken.

In de slotfase schopt Christensen de keeper van FC Groningen voor het hoofd en er ontstaat een opstootje tussen diverse spelers, waarbij de namen Matthijs en Buijs natuurlijk niet ontbreken. Er gaan voor de thuisploeg kostbare seconden verloren, maar bovendien haalt het incident ook de moed weg bij de Tukkerse aanvallers. Even later klinkt het verlossende fluitsignaal.

FC Groningen wint en 'slacht' de Tukkers. De woorden op het spandoek blijken dus profetisch te zijn, want 'vandaag wordt alleen Twente geslacht'. Tot groot vermaak van de Groningse supporters uiteraard.

Opstelling FC Twente: Boschker; Schuurman, Majstorovic, Zomer (73' Ouedraogo), Heubach; Wellenberg (46' Christensen), Bouchiba, Niemeyer (54' Touzani), (C) Cziommer; N'Kufo, Culina

Opstelling FC Groningen: Roorda; Elshot, Matthijs, Kruiswijk, Florén; Krstev, Buijs, (C) Van Gessel; Hugo, Nevland (89' Fledderus); Salmon (86' Drent)

Scoreverloop: 10' Culina (Cziommer) 1-0, 28' Nevland (Salmon) 1-1, 53' Krstev (Hugo) 1-2

Scheidsrechter: Vink

Toeschouwers: 13.200
Printversie »
Fotoverslag »

 
Webhosting: Flexwebhosting.nl