Forum | Prikbord | Info | Links
 
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
Nieuwsarchief
Euroborg uit te breiden tot 35.000 plaatsen 22 augustus 2008
De Euroborg is uit te breiden tot maximaal 35.000 plaatsen. Dat zegt Hans Nijland vandaag in het Dagblad van het Noorden. Om het stadion in de toekomst eventueel als WK-stadion te laten dienen is echter een capaciteit van minimaal 44.000 plaatsen nodig. Reden voor de gemeente Groningen om de kandidatuur voor het WK 2018 terug te trekken. FC Groningen reageert teleurgesteld op die beslissing.

Een derde ring op de Euroborg zou een maximale capaciteit
van 35.000 plaatsen opleveren

Voor FC Groningen vormde de opmaat naar het WK over tien jaar namelijk een mooie gelegenheid om de capaciteit van het huidige stadion Euroborg hoog op de politieke agenda te plaatsen. De eredivisieclub groeit uit haar jasje. De 'Groene Hel' wordt momenteel uitgebreid met 2.500 zitplaatsen, maar dat is lang niet voldoende om de expansiedrift van FC Groningen in de toekomst te kunnen beteugelen. De gemeente Groningen laat in een persbericht weten dat uitbreiding van de huidige Euroborg wel mogelijk is, maar niet tot een capaciteit van 44.000 toeschouwers en dat is de minimale eis van de wereldvoetbalbond FIFA aan WK-stadions.

Nijland zegt over de mogelijke uitbreiding: "Wiel Arets, de architect van de Euroborg, heeft onlangs de technische haalbaarheid van een derde ring onderzocht. Het blijkt mogelijk te zijn om een derde ring te bouwen en de capaciteit op te krikken naar 35.000 toeschouwers, maar ook geen stoel méér. Dat is niet genoeg om een WK te mogen organiseren, dat klopt. Een nieuw stadion acht de gemeente maatschappelijk niet verantwoord. Maar het financiële plaatje dat bij een mogelijke verbouwing van de Euroborg hoort, is nog helemaal niet bekend. Daar komt de gemeente Groningen pas in de maand september mee naar buiten. Waarom heeft het stadsbestuur niet eerst op de resultaten van dit financiele onderzoek gewacht? 2018 is nog zó ver weg. De discussie is veel te vroeg afgekapt. Daar is FC Groningen erg verbaasd en teleurgesteld over."

Nijland werd gisteren telefonisch op de hoogte gebracht van de beslissing door sportwethouder van Groningen, José van Schie. Nijland: "Erg teleurstellend. In de eerste plaats vind ik het jammer en onbegrijpelijk dat wij deze onheilstijding per telefoon hebben moeten vernemen. Zo ga je als volwassen partners toch niet met elkaar om? Waarom is niet even de moeite genomen om een gesprek te arrangeren, waarbij alle betrokken partijen hun standpunten en argumenten hadden kunnen uitwisselen? Nu wordt het besluit van de gemeente Groningen ons simpelweg medegedeeld. Dit kwam als een donderslag bij heldere hemel. Los daarvan is het natuurlijk bijzonder teleurstellend dat Groningen afhaakt voor het WK 2018. Daaruit blijkt dat de ambities van de stad Groningen en FC Groningen bepaald niet hand in hand gaan."

Hans Nijland hoopt nu op de effecten van een publiek en politiek debat. "Want ik kan me er eerlijk gezegd niets bij voorstellen dat er straks wel WK voetbalwedstrijden te zien zullen zijn in Enschede en Heerenveen en niet in Groningen, een sport- en voetbalstad bij uitstek."

Bron: Dagblad van het Noorden
Printversie »
 

Reacties:
#1 Jammer dat B&W geen visie heeft in deze.
Dus maar nieuw stadion ipv trainingsveld in gemeente Hoogezand-Sappemeer net over 'de grens' of gaan we voor 35.00 zsm?
bloem | 22 augustus 2008, 10:18:42
#2 In de eerste plaats komt het wk over 10 jaar helemaal niet naar Nederland. En dan nog is het de vraag of Groningen een speelstad zou worden. Dat telt ook voor h'veen en e'schede. Nederland draait om de randstad en verder niet. Dat denken ze daar tenminste en ik zou zeggen; houwen zo.... Verder is de FCG er helemaal niet bij gebaat. De hele organisatie is in handen van de fifa en die paar extra bier, als omzet in de kroeg? Komen we ook wel overheen. Een stadion van 35.000 zou allang prachtig zijn, zeker als het altijd vol zou zitten. Zonnesteek..!
Rob | 22 augustus 2008, 10:29:18
#3 Komkom Rob, daar klopt niks van natuurlijk.
Heerenveen en Twente maken een hele grote kans om speelstad te zijn, ook Groningen maakt volgens de KNVB een grote kans.
Natuurlijk gelul dat alle wedstrijden alleen in de Randstad worden gespeeld.
Ze willen natuurlijk niet bijv. Engeland, Duitsland en Polen bijv. allemaal in de Randstad hebben i.v.m. eventuele rellen, is het natuurlijk perfect voor de KNVB om dat door het land te verspreiden in bijv. Groningen, Enschede etc. KNVB heeft al gezegd het te betreuren dat de gemeente Groningen niet zo happig is, want KNVB vond Groningen een prima speelstad en maakte een goeie kans.
KNVB heeft destijds ook aangegeven dat het stadion uitbreidbaar moest zijn i.v.m. eventuele WK etc. Maar toen wilden ze niet luisteren..en nu zit je ermee.
paddepoel | 22 augustus 2008, 10:59:15
#4 Ok paddepoel maar dat neemt niet weg dat het wk eerst nog maar eens aan nl. vergeven moet worden. Ik ben super tevreden met ons stadion nu (binnenzijde dan). Die uitbreiding naar beneden is prachtig en een extra ring zou fantastisch zijn maar that's it, denk ik. Liever een vol dan een half vol stadion, net als met m'n glas.... En dat wk garandeerd natuurlijk helemaal niets. Heb je botswana, antartica, luxemburg en de seychellen in een poule, komt er geen hond. Zit je dan met je 44.000 plaatsen.
Rob | 22 augustus 2008, 12:48:57
#5 Dat ben ik helemaal met je eens Rob, hoeft voor mij ook niet zonodig hoor, stadion van 30.000 tot 35.000 kan misschien nog, maar dan is het leuk geweest.
Wat moet je inderdaad met een stadion van 45.000 voor 3 weken ofzo, zit je de komende 50 jaar ofzo met een half leeg stadion, nou, wat een feest..nee..helemaal met je eens..hoeft voor mij ook niet hoor, laat Heerenveen en Twente straks maar in een half leeg sfeerloos stadion zitten.
paddepoel | 22 augustus 2008, 13:48:13
#6 Het is natuurlijk jammer dat we niet in aanmerking zouden komen voor een eventueel WK maar is dat een ramp voor de FC? Als wij in de komende jaren zouden uitbreiden naar 44.000 plaatsen, dan hebben we in de aanloop naar een WK dat misschien niet eens in NL wordt gehouden een hoop lege plaatsen in ons stadion.
Een nieuw stadion is wat mij betreft ook niet maatschappelijk verantwoord. De FC is in het verleden al vaak genoeg door de gemeente uit de brand geholpen. We kunnen de gemeente niet na een paar jaar al weer laten zitten met een stadion waar ze niets mee kunnen (Euroborg). We mogen onze handjes al dichtknijpen met dit stadion. Van de ontwikkeling van het gebied rond Euroborg komt nog niet veel terecht volgens mij. Dit hele project was al een geforceerde manier om de FC aan een stadion te helpen. Met nog een extra ring zijn we prima geholpen!
klaarover | 22 augustus 2008, 14:20:37
#7 zullen er bij een mogelijke uitbreiding ook meer camera-palen bijkomen ?
tammo | 22 augustus 2008, 17:19:23


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl