Forum | Prikbord | Info | Links
 
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
Nieuwsarchief
Auditteam presenteert rapport brand Euroborg 4 juli 2008
Het Auditteam Voetbalvandalisme onder leiding van Margo Vliegenthart heeft vanmiddag de uitkomsten van het onderzoek naar de brand in de Euroborg gepresenteerd. Het auditteam houdt FC Groningen verantwoordelijk voor het uit de hand lopen van een sfeeractie met 15.000 wc-rollen tijdens de thuiswedstrijd tegen Ajax op 13 april 2008. Daarbij raakten 28 mensen gewond.

In het rapport haalt het Auditteam hard uit naar de voetbalclub. Zo had FC Groningen de sfeeractie met brandbaar materiaal niet mogen toestaan, heeft de directie nagelaten adequate voorzorgsmaatregelen te treffen, schatte men de situatie tijdens de brand niet goed in en heeft de club bestaande instructies voor een ontruiming bij brand ten onrechte niet gehanteerd. In het rapport staat verder dat behalve de brandslangen op de tribune ook een brandkraan van de brandweer zonder water zat. Bij het verbranden van de tribunestoeltjes kwamen giftige stoffen vrij. Veiligheidscamera's in het stadion werden niet op de brand gericht.

Ook de veiligheidsco÷rdinator van de club krijgt een reeks verwijten. Hij heeft de brandweer 7 minuten te laat gewaarschuwd en zijn medewerkers niet goed ge´nformeerd. FC Groningen was slecht voorbereid en had geen toestemming mogen geven voor de actie. De veiligheidsorganisatie van de club heeft meer aandacht voor het voorkomen van supportersrellen dan voor de primaire veiligheid van de toeschouwers.


Volgens het auditteam bracht FC Groningen politie en brandweer vooraf niet schriftelijk op de hoogte van de voorgenomen actie. Over de vraag of dat wel mondeling is gebeurd, geeft het rapport geen uitsluitsel. Brandweer en FC Groningen spelen wat dat betreft een welles-nietes spelletje. De club bracht een politieman wel vooraf op de hoogte, maar dat ging niet langs de formele weg. De wc rollen lagen al vanaf donderdagmorgen in het stadion. Ze zijn niet gezien door een preventiemedewerker van de brandweer. Die richtte zijn aandacht in eerste instantie op het Ajax-vak omdat er voor rellen werd gevreesd.

Kritiek op het rapport is er overigens ook al, zoals bijvoorbeeld van Uri Rosenthal, voorzitter van het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement, een instituut dat zich bezig houdt met onderzoek naar, opleiden in en adviseren over een breed spectrum aan veiligheidsonderwerpen en crisismanagement. Hij vindt dat er wel erg eenzijdig naar FC Groningen gewezen wordt, terwijl er met name in de communicatiesfeer ook andere partijen, zoals de brandweer, steken hebben laten vallen.

Download het rapport: Brand Euroborgstadion (2288 Kb)


Bron: RTV Noord, Dagblad van het Noorden
Printversie »
 

Reacties:
#1 Tja wat moet je zeggen, een beetje mosterd na de maaltijd dit. Maar laten we hopen dat de veiligheid er ondanks alles beter door wordt in Euroborg en, vooral, dat niet nog eens zoiets gebeurt!
Vak_M | 4 juli 2008, 13:39:58
#2 Gelukkig reageerden FCG en de KNVB sneller en adequater dan dit rapport.

Vreemd dat rapport schuldvraag vrijwel volledig bij FCG plaatst. Brandweer die kort voor de wedstrijd controleerde moet met ogen dicht gecontroleerd hebben. Jammer dat brandweer zwarte pieten schijnbaar belangrijker vindt dan werken aan goede oplossingen.

Maar hoe dan ook in ieder ander stadion in NL, waar supporters NIET het veld op hadden gekund was het pas echt erg afgelopen.

Nu met z'n allen aan de slag om het stadion nog veiliger Ún sfeervoller te maken! Het rapport geeft hier ook een paar duidelijke openingen voor.

bloem | 4 juli 2008, 17:13:42
#3 Niet te geloven zeg die brandweer in Groningen !
Ze moeten zich echt hardstikke kapot schamen met hun leugens !
We hebben gelijk na de tifo-actie tegen Heracles (waar echt totaal niets is gebeurd), gesteld dat wij volledig op de hoogte willen worden gesteld over de eerst volgende tifo-actie.

Eerst volgende overleg waar deze rand-debielen ook nog eens te laat zijn op komen dagen kunnen zij zich niets over een TIFO-actie tegen de joden herinneren.
Dat blijkt maar weer eens dat deze randdebielen of analfabeet zijn, of in een hol hebben geleefd.
Het is godverdomme toch van de zotte dat zij niet kunnen vermoeden dat bij DE wedstrijd geen tifo-actie wordt gehouden ?????

Naja Vliegenthart gelooft in sprookjes, ik niet !
siboern | 6 juli 2008, 11:30:23
#4 [quote] De veiligheidsorganisatie van de club heeft meer aandacht voor het voorkomen van supportersrellen dan voor de primaire veiligheid van de toeschouwers. [/quote]

Bij supportersrellen is het ook niet echt veilig lijkt mij, mooi achteraf gepraat is dit.

De actie met wc rollen is prachtig maar omdat een of andere idioot het nodig vindt om een wc rol in de brand te steken gaat alles mis.

Tuurlijk heeft Groningen niet alles perfect gedaan tijdens de brand, ook de brandweer niet, maar ze hadden allen geen enkele ervaring met dit soort zaken. Gelukkig is de club zo verstandig om de schuld niet door te schuiven naar de supporters, zonder ze een hand boven het hoofd te houden overigens.

Hopen dat er nooit meer zoiets gebeurd maar ga door met de sfeeracties die maken het nl dat het de hel van het noorden is en dat mag niet verloren gaan.
kodro | 7 juli 2008, 08:20:21
#5 Gelukkig reageerden FCG en de KNVB sneller en adequater dan dit rapport.

Vreemd dat rapport schuldvraag vrijwel volledig bij FCG plaatst. Brandweer die kort voor de wedstrijd controleerde moet met ogen dicht gecontroleerd hebben. Jammer dat brandweer zwarte pieten schijnbaar belangrijker vindt dan werken aan goede oplossingen.
050Groningen050 | 7 juli 2008, 10:34:32
#6 Beste Groningen Fanatics, ik begrijp best dat het qua sfeeractie op een lager pitje komt te staan. Maar is het misschien mogelijk dat de spandoeken (desnoods geimpregneerd) weer terugkomen over de doorzichtige boarding? Het ziet er nu zo kaal uit. De Noord curve zou nu in ieder willekeurig stadion kunnen zijn. Terwijl het met spandoeken over de hele zijde echt een Groene Hel uitstraling had.
micbal | 9 juli 2008, 15:11:02
#7 Micbal, heb nu al een soort "replica" gemaakt van het groningen(logo)fanatics doek gemaakt en die ga ik komend seizoen ophangen (weet nog niet waar) maar miss. kan gf daar iets mee ofzo?
Grootegast | 12 juli 2008, 13:50:59


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl