Forum | Prikbord | Info | Links
 
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
Nieuwsarchief
De Groene Hel stond in brand 13 april 2008
De wedstrijd FC Groningen - Ajax is vanmiddag niet gespeeld. Een grootschalige brand op de Noordcurve zorgde tijdens de spelersopkomst voor een enorme rookontwikkeling in het stadion. Toen de vlammen oversloegen op de tribune, renden supporters in paniek naar boven of sprongen over de omheining het veld op. Hierbij vielen enkele gewonden. Rond 15.45 uur werd besloten dat het onverantwoord was om de wedstrijd te spelen.

De komende dagen zal de recherche op basis van camerabeelden proberen te achterhalen wat de volgorde van gebeurtenissen is geweest waardoor in Euroborg afgelopen middag een grote chaos is ontstaan.

Op een persconferentie na afloop van het drama in Euroborg zaten niet zoals gebruikelijk alleen de twee trainers, maar ook de beide directeuren van FC Groningen en Ajax, scheidsrechter Eric Braamhaar en burgemeester Jacques Wallage achter de microfoons. Zij zetten gezessen uiteen hoe tussen half drie en kwart voor vier gehandeld is naar aanleiding van de brand op de Noordtribune, in de volksmond ook wel Supporterscurve geheten.


Directeur Hans Nijland van FC Groningen: "De Groningen Fanatics die al tweeëneenhalf jaar voor ludieke acties zorgen in Euroborg treft geen blaam. Er is helaas een aantal dwazen geweest, die het nodig vond brand te stichten. Volgens de eerste informatie betreft het hier een enkeling. De consequenties zijn helaas enorm. In overleg met gemeente, politie, brandweer en het arbitrale kwartet hebben we overlegd over de vraag 'hoe hiermee om te gaan'. Onze insteek was tot kwart over drie om toch te laten spelen. Om kwart over drie hebben we na overleg met scheidsrechter, coaches en clubartsen moeten besluiten dat het medisch niet verantwoord was om te spelen. In overleg met de KNVB zal naar een nieuwe datum worden gezocht."


Burgemeester Wallage: "Bij een groene kathedraal hoort niet wat er vanmiddag is gebeurd. Er zal een onderzoek plaatsvinden door recherche naar degenen die vuur hebben toegevoegd aan het lawaai. De brandweer kreeg om 14.29 een melding, is om 14.32 uur uitgerukt en was om 14.35 uur ter plaatse. Vervolgens is vastgesteld dat door het verbranden van diverse stoeltjes een verkeerde lucht zou kunnen ontstaan. Onderzoek heeft aangetoond dat de rook geen risico’s voor de volksgezondheid met zich mee bracht en dus is men begonnen met het toelaten van supporters op de Noord-tribune. Er is een gewonde met een enkelfractuur, negentien mensen hebben last gehad van ademhalingsmoeilijkheden en één persoon heeft lichte brandwonden opgelopen. De situatie bij deze personen is niet meer zorgelijk, maar uiteraard is het gebeuren wel heel vervelend.

Ik betreur het dat de wedstrijd geen doorgang heeft kunnen vinden, maar heb wel begrip voor de clubartsen. We hebben regelmatig samen een feestje maar nu het lelijk loopt, staan we er ook samen voor. Op het moment dat de wedstrijd definitief gestaakt was, is iedereen zo ordentelijk mogelijk naar huis gegaan."

"We willen de feiten graag objectief hebben vastgesteld. Met alle wijsheid die we achteraf hebben na dit incident. Helaas waren er mafkonten die de boel in de brand staken. In de afgelopen jaren hebben we een hoop keet gehad bij alle ludiekheid. Er is natuurlijk altijd een risico en we zullen secuur kijken of het protocol adequaat is. Ik vind het te ver gaan om het gros van de supporters aan te rekenen, wat een enkeling op zijn geweten heeft. De beelden zullen recherche de komende dagen een hoop werk bezorgen."


Trainer Ron Jans van FC Groningen: "Ik was nog niet eerder medebetrokken bij zo’n beslissing en heb nog nooit zo’n verantwoording gevoeld over een ontruiming en de risico’s die dat met zich meebrengt. Ik heb verantwoordelijkheid voor mijn spelers en een uur na het afgelasten van de wedstrijd hebben zij nog steeds problemen. Als hun gezondheid niet gewaarborgd is, dan kunnen we niet voetballen. Ik heb respect voor burgemeester Wallage dat hij onze beslissing heeft geaccepteerd. We hebben vandaag als club verloren. We hadden er vooraf zoveel zin in. Als je ziet dat mensen over de omheining springen en kinderen worden weggedragen, vergaat het plezier je al. Maar het advies van de clubartsen heeft uiteindelijk de doorslag gegeven."


Trainer Adrie Koster: "De belangen waren voor ons enorm groot. Het is doodzonde dat het vandaag zo moest aflopen. Dit hadden we ons er toch niet van voorgesteld. De medische redenen waren doorslaggevend. Na ruim een uurlang hadden we weer aan een warming-up moeten beginnen. Maar er waren nog steeds spelers zwak, misselijk en met hoofdpijn. Als de belangen zo groot zijn, moet je topfit aan de wedstrijd beginnen. Nu PSV punten heeft laten liggen, is voor ons het scenario nog niet echt gewijzigd. Wij zullen nog twee keer moeten winnen om nog een kans te maken op de titel. Maar PSV heeft het nog steeds in eigen hand."

Scheidsrechter Braamhaar: "Het meeste gras is al voor mijn voeten weggemaaid door de andere sprekers. Toen de lucht weer schoon was hebben we een overleg gehad met de trainers en teamartsen. De spelers hadden op dat moment een uurlang in de kleedkamers gezeten in de rookontwikkeling. Ze kampten met hoofdpijn en misselijkheid. We kijken nu naar een andere datum om het duel alsnog te spelen."

Bron: FC Groningen
Printversie »
Fotoverslag »

 
Webhosting: Flexwebhosting.nl