Forum | Prikbord | Info | Links
 
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
Nieuwsarchief
Het Stadioncomplex 12 maart 2008
Vorige week werd het lijvige boekwerk Het Stadioncomplex van Ferry Reurink gepresenteerd. Het is een compleet overzicht geworden van alle stadions en terreinen in Nederland waar sinds de invoering van het betaald voetbal in de 1954 betaald voetbal is gespeeld. Uiteraard wordt er in het nieuwe standaardwerk ook ruime aandacht besteed aan Stadion Oosterpark en Stadion Euroborg, waarvan een foto zelfs op de voorkant prijkt.

Ferry Reurink is erin geslaagd alle 113 locaties in Nederland waar de afgelopen vijftig jaar betaald voetbal is gespeeld (opnieuw) een gezicht te geven. Sommige van die terreinen zijn slechts een korte tijd als zodanig in gebruik geweest, andere velden zijn uitgegroeid tot multifunctionele stadioncomplexen. Er zijn stadions waar wereld-voetbalgeschiedenis werd geschreven, maar er zijn er ook waar op slechts heel kleine – maar daarom niet minder intrigerende – schaal geschiedenis is geschreven.

Van alle locaties en stadions wordt in het kort de geschiedenis verteld alsook de aardigste anekdotes en wetenswaardigheden. Elk hoofdstuk bevat bovendien statistieken en veel uniek beeldmateriaal. Het boek is zo ingericht dat het ook als reisgids langs al die voetbalplekken kan dienen. Op veel verdwenen voetbalterreinen – terug te vinden aan de hand van plattegronden – staan nu woningen, worden kerkdiensten gehouden of razen auto’s over de eens zo heilige voetbalgrond. Soms zijn er nog resten van oude tribunes aanwezig.


Stadion Oosterpark

Zo komen natuurlijk ook de stadions in en rond de stad Groningen aan bod. Naast hoofdstukken over Stadion Oosterpark en Stadion Euroborg wordt ook aandacht besteed aan Stadion Stadspark (Velocitas) en Stadion Esserberg (Be Quick 1887) in Haren. De hoofdstukken zijn geïllustreerd met fraaie foto's van de stadions en bij elk hoofdstuk is een kaartje van Groningen te vinden met daarop de locatie van het (voormalige) stadion.

Ferry Reurink (1973) heeft van jongs af aan interesse in historie én bezoekt vanaf zijn tienerleeftijd zeer geregeld voetbalwedstrijden. Deze beide liefhebberijen inspireerden hem tot het aanleggen van een papieren verzameling met een wel héél specifieke invalshoek: de geschiedenis van alle stadions en voetbalterreinen die een rol hebben gespeeld in het Nederlandse profvoetbal.

Titel: Het Stadioncomplex
Subtitel: Alle terreinen waar in Nederland betaald voetbal is gespeeld
Auteur: Ferry Reurink
Uitgever: Het Sporthuis
Verschenen: 1 maart 2008
Pagina's: 624
Uitvoering: Gebonden, harde kaft
Formaat: 25,5 cm hoog
ISBN: 9789029564748

Meer informatie over het boek en de verkrijgbaarheid ervan kun je vinden op de website www.stadioncomplex.nl.
Printversie »
 

 
Webhosting: Flexwebhosting.nl