Forum | Prikbord | Info | Links
 
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
Nieuwsarchief
Kennismaking met Luis Suárez in Uruguay 18 juli 2006
Soms heb je van die verhalen, die zijn gewoon bijzonder. Neem nu de vakantie van FC Groningen-supporter Arnold Bloem in Latijns-Amerika. In de kranten in Uruguay werd al melding gemaakt van de overgang van Luis Suárez naar FC Groningen, terwijl in Nederland nog niks bekend was. Arnold besloot de spits op te zoeken en bracht ook zijn medesupporters in Groningen op de hoogte van dit nieuws. Zo ging het balletje in Nederland rollen.

Luis Suárez in het shirt van Nacional

Nu had ik hoge verwachtingen van mijn vakantie aan Uruguay, Argentinië, Brazilië en Paraguay, maar niet het idee daar de nieuwe spits van FC Groningen tegen te komen. Het leek mij een prima idee om het WK vanaf de kwartfinales in het werelddeel van de verwachte winnaar te vieren. De uitnodiging van André en Bea om langs te komen (oud-studiegenoot André Das, werkzaam bij KvK Argentinië-Nederland en voorheen KvK Mercosur Nederland en zijn Uruguayaanse echtgenoot Beatrice) werd extra aantrekkelijk omdat André ook de feesten voor het aanwezige Oranje-legioen in Buenos Aires verzorgde. Met een voormalig reisgenoot van 7 jaar geleden (Williard van der Sluis) werd dan ook vrolijk het Iberia-vliegtuig gekozen en we vertrokken richting Latijns-Amerika.

Helaas al voor mijn vertrek lag Nederland uit het toernooi. Maar geen probleem, dan wordt Argentinië toch gewoon wereldkampioen? In plaats van een uitzinnige menigte op het Plein van de 9de juni werd het rouwen met de Argentijnen om de nederlaag tegen de Duitsers. In Uruguay tussen de fanatieke Brazilianen hebben we vervolgens de Fransen zien winnen. Maar niet getreurd, er was nog één -oersaaie overigens- Duitse kroeg te vinden in Buenos Aires. Gelijk kregen de Duitsers klop van de Italianen (wij blij dat we niet in de wijk Palermo naar het voetbal hebben gekeken, want anders had Italië eruit gelegen).


De kampioensfoto van Nacional. Luis Suárez staat rechtsvooraan

Eenmaal aangekomen in Argentinië en een dag voor vertrek naar Montevideo (Uruguay) bezocht ik nog snel even het Unofficial FC Groningen Forum. Eerder stond er een algemeen berichtje over dat de FC bezig zou zijn met een Uruguayaanse spits. Na navraag op het forum bleek het om Luis Suárez te gaan.

Uruguay is wat groter dan Nederland, dus ik verwachtte naar een naald in een hooiberg te moeten zoeken. Dit bleek niet het geval te zijn. Familie van het doel van mijn reis zijn fanatieke Nacional-aanhangers. Tot mijn stomme verbazing kwam daar het bericht dat hun grootste talent, Suárez, naar de voormalige club van Robben zou gaan... Dat kan maar één echte club zijn, dacht ik.


Ingang Estadio Luiz Franzini

Genoeg reden om met extra aandacht voor Nacional en Suárez op stap te gaan. Gelukkig ging mijn tolk, André, mee. De pers meldde dat er contact was geweest met de speler en Nacional en dat een delegatie de voetballer al aan het werk had gezien. Onderhandelingen liepen en leken tot grote vreugde van de speler in de eindfase.


De wedstrijd Nacional - Central Español in Estadio Luiz Franzini


De wedstrijd Nacional - Central Español in Estadio Luiz Franzini


De wedstrijd Nacional - Central Español in Estadio Luiz Franzini.
NB: De scheidsrechter moest, zoals gebruikelijk in Uruguay, door de ME
begeleid worden naar de kleedkamers, zowel bij rust als na de wedstrijd


Een trotse Arnold Bloem op de foto met Luis Suárez

Gelukkig voor mij kon ik zowaar de speler nog aan het werk zien en spreken na afloop, en ben ik ook nog door twee Uruguayaanse radiozenders geïnterviewd. Vervolgens plaatste ik onderstaand bericht op 3 juli 2006 op het forum:

De spits van Nacional (kampioen 2005-2006 van Uruguay) en van het nationale team onder 21 van Uruguay, Luis Suárez, speelt vanaf volgend seizoen voor FC Groningen volgens de Uruguayaanse pers (TV, radio en schrijvende pers). Genoeg reden om te weten te komen hoe hij speelt, waar hij vandaan komt en of de geruchten door hemzelf bevestigd worden.


El Pais meldt de overgang van Suárez naar FC Groningen

Vanmiddag speelde Nacional tegen Central Español in de voorronde voor de Copa Sud Americana. Zoals een fan van Nacional vooraf verklaarde hadden de meeste spelers de champagne van het kampioenschap nog in de benen en hadden de voorwaartsen hun hoofd al bij het aanstaande vertrek.

Central trok al snel het initiatief naar zich toe en de 1-0 viel niet uit de lucht in het redelijk gevulde Estadio Luiz Franzini (de wedstrijden in de poule worden op neutraal terrein gespeeld). Luis Suárez speelde redelijk in het eerste bedrijf en bij één van zijn parseerbewegingen schopte zijn directe tegenstander na en werd met rood van het veld gestuurd op slag van rust.

Na rust speelde Nacional veel beter en liet Suárez zijn rijkelijk aanwezige techniek zien. Poorten, spelers passeren, achterlijn halen en zowaar achter het scheenbeen langs voorzetten. Het gaat genieten worden in de Euroborg! Redelijk laat in de tweede helft wordt er hands gemaakt in het strafschopgebied van Central en komt Nacional op gelijke hoogte. Mede door het missen van een vrije bal op een gunstige plaats door Suárez blijft het bij deze stand.

Suárez speelt een belangrijke rol bij Nacional. Hij komt uit de moerassige binnenlanden van Uruguay (Pampas) en is als jeugdig talent aldaar gescout en wordt opgenomen in internaat van Nacional. Hij is rechtsbenig, een garantie voor goals (hij scoorde in de competitie 13 maal in 34 wedstrijden) en komt het liefst vanaf de rechterkant, maar switcht gerust naar links of vanuit het midden. Met zijn 19 jaren jong eist hij al de corners van de rechterkant op en dirigeert hij de aanval van Nacional. De aanval zal volledig vertrekken na dit succesvolle seizoen. Castro gaat naar Paris St. Germain (1.6 miljoen dollar) en Albin gaat na ervaring opgedaan te hebben defintief naar Inter Milan. Suárez gaat naar eigen zeggen naar FC Groningen!

Drie weken geleden sprak FC Groningen persoonlijk met de spits. Vervolgens ging men rond de tafel zitten met Nacional en zijn zaakwaarnemer Fonseca (voormalig Juventus-speler). Met Suárez en Fonseca is men eruit meldt de media. Een bedrag van 1 miljoen dollar wordt genoemd. Enige twistpunt lijkt nog de in Uruguay gebruikelijke provisie van 20-30% bij mogelijke doorverkoop. Maar volgens Suárez zelf is men eruit en zal Nacional binnenkort de knoop doorhakken. Suárez heeft er zin in en is al uitgebreid ingelicht door Bruno Silva over zijn nieuwe werkgever!

FC Groningen gaat veel plezier beleven van deze snelle en zeer technische speler. Hij zal nog wel iets meer aandacht moeten hebben voor de aanvallende backs in Nederland, maar hij heeft alles in zich om het te gaan maken!

Een enorme hoeveelheid aan reacties kwamen. Tot mijn vreugde hoorde ik dat Nijland de volgende dag in een interview toegaf dat er inderdaad interesse was, maar wel nadrukkelijk met de aantekeningen dat men er lang nog niet uit was.

Vervolgens werd het voor mij steeds moeilijker om op de hoogte te blijven van de onderhandelingen. Van de Nacional-kant ontving ik vooral positieve berichten, maar wel met de kanttekening dat 'eigenaar' Fonseca een keiharde onderhandelaar was en zeker zijn percentage wilde meepakken. Nam voor de zekerheid toch maar een Nacional-shirt en broek voor mijn zoontje mee. De vlag van Uruguay natuurlijk ook maar die is sowieso bruikbaar voor onze Bruno Silva!

Na een rondreis door het noorden van Argentinië, het zuiden van Brazilië en zo'n 360 km door Paraguay werd de terugreis gestart. Ondertussen had ik al gelezen dat Suárez al in Groningen gesignaleerd was en via Como (zaakwaarnemer Fonseca ophalen) in plaats van via Barcelona (zijn vriendin en ook mijn route) gereisd was. Op mijn eerste werkdag, 12 juli, was het dan ook officieel. FC Groningen heeft een topper uit Uruguay in zijn gelederen!

Arnold Bloem, Marum
Printversie »
 

Reacties:
#1 Mooi verhaal.
DelfzijlFC | 18 juli 2006, 10:08:14
#2 Ja idd een mooi verhaal, netjes!!.
djgrunn | 18 juli 2006, 10:28:55
#3 Super! ZO te zien moet het een hele goede zijn!
Otto | 18 juli 2006, 10:30:00
#4 Heel Mooi verhaal, ook top dat je er zelf achteraan bent gegaan!
Twice | 18 juli 2006, 11:00:58
#5 Wow! Lache verhaal zeg! Ik ga volgende week naar Spanje...Zijn er toevallige geruchten over Morientes die naar Groningen wil komen? Dan ga ik ook ff bij hem op de koffie :D
eisso | 18 juli 2006, 11:21:10
#6 een top verhaal. klasse
zuipschuit | 18 juli 2006, 11:50:42
#7 Fantastisch verhaal, mooi man.
Eggie | 18 juli 2006, 11:57:47
#8 leuk hoor? zegt helemaalllllll niks
fokko | 18 juli 2006, 11:57:56
#9 Mooi verhaal ! Best knap dat je hem nog weten te vinden hebt in zo'n groot land...
Jeroen | 18 juli 2006, 12:38:55
#10 Te gek, weet suarez in ieder geval dat ie bij een club komt met goeie geintresseeerde supporters..

Dr-Grunn | 18 juli 2006, 13:23:58
#11 Vet verhaal,Arnold
forzagrunn | 18 juli 2006, 13:32:05
#12 Harris,

Bedankt voor snelle en goede verwerking van tekst en foto's!

Moet geloof ik weer op vakantie als Nevland zou vertrekken, of gaan we voor Krohne..

Tot vrijdag!
bloem | 18 juli 2006, 13:44:47
#13 Moet natuurlijk tot zaterdag 16.00 zijn!
bloem | 18 juli 2006, 13:45:14
#14 Mooi verhaal.
Grieze | 18 juli 2006, 13:56:27
#15 ik vind hem wel wat van cristiano ronaldo lijken weer goed voor de vrouwelijke supporters...
Tim | 18 juli 2006, 16:19:20
#16 Moi Arnold,

Jij dus ook al zo'n leuke vakantie gehad??? Ik zal letten op je vlag zaterdag!
Groet'n,Pier
Pier | 18 juli 2006, 16:22:29
#17 mooi verhaal leuke ervaring lijkt mij
Jeffrey | 18 juli 2006, 16:49:57
#18 mooi verhaal!
Hope dat ie het waar maakt bij DE FC
Reinier | 18 juli 2006, 17:26:58
#19 Sappie verhaal
TP | 18 juli 2006, 18:41:27
#20 Prachtig, dit belooft veel goed!!
vakMM | 18 juli 2006, 19:28:59
#21 Leukom het te horen van iemand die er is geweest,leuk verslag,leuk om het zo te mogen meebeleven waarvoor dank
ram | 18 juli 2006, 21:09:20
#22 Heel leuk om te lezen... Ik denk dat je de eerste FC Groningen supporter bent die met Suarez heeft gesproken... ook leuk toch
Stefan | 19 juli 2006, 03:28:15
#23 Prachtig verhaal klasse
mitchellfcg | 19 juli 2006, 10:23:18
#24 Geweldig verhaal van een echte fan lijkt me.
Wij zullen de Brunovlag verlengen met een Luisvlag. Het worden mooie tijden in de groene hel...
BrunoVakZ
Moppersum | 20 juli 2006, 12:59:42


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl