Forum | Prikbord | Info | Links
 
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
Nieuwsarchief
FC Groningen is spreekkoren zat 21 februari 2006
FC Groningen wil kwetsende spreekkoren aan banden leggen. De club wil diegenen die zich afgelopen zaterdag schuldig hebben gemaakt aan kwetsende spreekkoren tegen Anthony Lulring op hun gedrag aanspreken. Met name de klassieker "Lurling, Lurling, je moeder is een hoer" was enkele keren in het stadion te horen. Aan de hand van videobeelden heeft de club inmiddels enkele zangtalenten weten te traceren.

Hans Nijland noemt de spreekkoren een smet op de overwinning: "Ik ontkom er niet aan terug te komen op de ongewenste, kwetsende teksten van een klein deel van het publiek. Ik wil me echter aansluiten bij de woorden van onze trainer Ron Jans en aandacht schenken aan de positieve meerderheid. Het deed ons genoegen vast te stellen dat de woorden van de stadionspeaker, om de kwetsende teksten achterwege te laten en de energie liever te steken in het aanmoedigen van de ploeg, werden ondersteund met een applaus van een overgrote meerderheid van de ruim achttienduizend toeschouwers."

Nijland licht toe wat voor gevolgen een dergelijk incident heeft voor FC Groningen: "De KNVB zal ons om opheldering vragen. Wij hebben al rapport moeten opmaken naar aanleiding van kwetsende teksten tijdens de bekerwedstrijd tegen PSV en daar komt een incident zoals van afgelopen zaterdag nog eens bovenop. Dat zal consequenties hebben. We zullen ons dus weer persoonlijk moeten verantwoorden in Zeist. Dit kost energie, die we beter aan andere zaken zouden willen besteden én het kost geld vanwege de juridische bijstand die hierin nodig is.

Daarnaast moeten we rekening houden met een boete en die kan fors zijn. Dat is natuurlijk vreselijk jammer, want we zijn als club elke dag druk bezig met het vergroten van de inkomsten om op die manier ook weer de selectie te kunnen versterken. En dan heb ik het nog niet eens over de beschadiging van het zorgvuldig opgebouwde imago door de sportieve prestaties van de club en de lovende kritieken over Euroborg, die door dit soort incidenten naar de achtergrond dreigen te verdwijnen."

Voor de microfoon van Radio Noord is Nijland duidelijk: "Deze flauwekul kunnen we absoluut niet gebruiken en dit accepteren we niet. We zullen dan ook actie ondernemen. We beschikken over videobeelden en die gaan we uitvoerig bestuderen. We zullen de daders uitnodigen voor een gesprek voor de Veiligheidscommissie. Naar aanleiding daarvan zullen wij passende maatregelen treffen."

Nijland denkt daarbij aan het verhalen van de eventuele boete op de daders, of het opleggen van een stadionverbod. "Ik wil niet op de stoel gaan zitten van de Veiligheidscommissie, dus we wachten het oordeel van die commissie gewoon af, maar het is duidelijk dat er maatregelen genomen gaan worden. Dit geeft geen pas."

Scheidsrechter Dick van Egmond was er snel bij om de wedstrijd te staken. De stadionspeaker had zijn door de KNVB verplichte oproep om te stoppen met de spreekkoren net beëindigd, en klonk heel even het spreekkoor weer door het stadion. Dergelijke oproepen blijken - op dat moment - namelijk vaak olie op het vuur te zijn. Van Egmond bedacht zich niet en voordat er vijf lettergrepen hadden geklonken blies de leidsman op zijn fluit voor de tijdelijke onderbreking van het duel.

Nijland vindt het positief dat na de onderbreking, blijkbaar iedereen weer tot bezinning was gekomen en de wedstrijd gelukkig normaal uitgespeeld kon worden. "Ik moet er niet aan denken dat een wedstrijd van FC Groningen vanwege kwetsende teksten definitief zou worden gestaakt. Ik hoop dat iedereen zich dit gaat realiseren."

Printversie »
 

Reacties:
#1 Dit lijkt mij doodnormaal. Als je bij Ajax en ADO Den Haag komt, daar is het veel erger wordt toch ook niks aan gedaan?
Kevin | 21 februari 2006, 21:33:05
#2 idd...maar nu wordt waarschijnlijk weer een deel van de aanhang genaaid door de club. Nou er waren zat mensen op de Curve die meezongen volgens mij, dus een klein groepje, aldus Nijland, is iets te weinig
Grunn | 21 februari 2006, 21:48:24
#3 eigenlijk moeten we met z'n allen gewoon is naar zeist toe om ff duidelijk te maken dat schelden geen pijn doet. en dat spreekkoren een begrip is binnen de licht masten. groen gele groeten
krul_FCDH | 21 februari 2006, 21:56:45
#4 volgens mij zat bijna het hele stadion mee te zingen!!
jochem | 21 februari 2006, 22:03:50
#5 Natuurlijk krijgt groningen een boete maar die krijgen ze ook als er teveel scheten worden gelaten in het stadion.Groningen mag nooit een te brave club worden,past ook helemaal niet bij ons.Maar om die kneus de eer te geven om hem een half uur toe te zingen gaat mij ook te ver. cut the crap en safe je creatieve teksten voor als er echt iets aan de hand is...
OKG | 21 februari 2006, 22:45:01
#6 Dan moeten die lijn- en scheidsrechters eens ophouden om de boel te verzieken!! En over Lurling, kom op, moeten we daar nou jaren over doorgaan? Heeft dat nou zo veel pijn gedaan? Maar voetbal is toch intimidatie, daarom heb je ook het voordeel van een thuiswedstrijd! Jammer dat die arme zieltjes zo snel knakken. Maar, laten we voor onse clup verstandig zijn en kappen met die spreekkoren.
VAK HH | 21 februari 2006, 22:47:52
#7 ik erger me ook kapot aan de bar slechte scheidsrechters en grensrechters,van egmond is ook z on karakterloze slappe lul die totaal geen autoriteit heeft en totaal niet aan voelt wanneer en hoe in te grijpen.ik heb het wel 10 keer erger mee gemaakt waarbij niet werd in gegrepen.De stoute jongens van de fc moeten hard aan gepakt worden.Ik vind die spreekkoren ook niet nodig maar nu wordt het opgeblazen tot ongelooflijke proporties.Maar zo als bekend,zie schorsing seedorf wordt grunn altijd genaait door de knjb.En nijland de stoere jongen uit hangen,lachwekkend.Protesteer maar eens wat harder tegen scheidsrechters en tuchtcommissies die grunn elk jaar weer benadelen maar daar heeft hij geen kloten voor! Tegen f.noord maar weer vol achter de ploeg en de braafste aanhang zullen we nooit worden.
mike | 21 februari 2006, 23:27:46
#8 Ik vind het echt ook weer naadje dit gezeur over die spreek koren,,

wat een mongo's,, spreek koren horen er nou eenmaal bij.

Maar als suggestie wil ik voorstellen om volgende keer te gaan zingen ( spreken )

Als temmink weer komt :

1.Temink T.. t.. Je moeder krijgt betaald
2. Temmink t.. t.. je bent onze grote vriend!

maar goed.. als een spreek koor niet direct meer mag zijn, dan maar wat meer creativiteit ?

niekseN | 21 februari 2006, 23:47:09
#9 Waarom ligt het nu ineens weer aan de scheidsrechter? Of krijg je weer het "zij doen het toch ook" effect? Er staat toch duidelijk in het stuk beschreven dat het slecht is voor de club Groningen? Waarom dan direct vanalles er bij halen? Het mag dan wat overdreven zijn van de scheidsrechter, en ik vind de regels van de KNVB ook behoorlijk overdreven als het gaat om dit soort dingen. Maar je weet wat de consequenties zijn. Dan moet je denk ik ook niet raar opkijken als zo'n reactie van Nijland volgt.
Eisso | 21 februari 2006, 23:47:33
#10 het is toch te gek voor woorden..een paar teksten vanaf de tribune en hupsake, de FC mag weer een acceptgiro uitschrijven richting Zeist! Sommige dingen horen nu eenmaal bij het voetbal en als een paar stropdassen zich daar niet in kunnen vinden is dat hun probleem. Dat de FC hier zo'n drama van maakt kan ik ook niet begrijpen...het lijkt wel of ze de fanatieke supporters als een stel criminelen zien! Vergeet niet dat de spil van het betaalde voetbal nog altijd de supporters/bezoekers zijn!! Een leeg stadion oogt niet echt lekker op tv!
rotzooi | 21 februari 2006, 23:53:08
#11 wat een gedoe om niks laat ze maar andere dingen aanpakken, helemaal schandalig dat er een paar worden gepakt terwijl er een paar duizend meezingen
fcgrunn | 21 februari 2006, 23:53:55
#12 ik denk dat meer dan 50% van de bezoekers van die wedstrijd het niet met je eens zijn rotzooi. Er kwam niet voor niets een applaus voor de reactie van de speaker. De regels van de KNVB mogen dan kleinzerig zijn, door de regels aan je laars te lappen doe je daar niets aan en breng je je club bovendien in discrediet!
eisso | 21 februari 2006, 23:55:54
#13 Precies Eisso. Laten we die spreekkoren nou gewoon achterwege laten. In de wedstrijden dat we al onze energie staken in het steunen van de ploeg, zonder spreekkoren, was de sfeer toch prima? Met meestal dito resultaat. We hebben spreekkoren helemaal niet nodig, en als het de club bovendien fikse boetes oplevert zie ik al helemaal geen reden om ons er aan te wagen.
ZI&ZJ | 22 februari 2006, 00:16:27
#14 o heb ik het lied verkeerd gezongen
dacht dat het was
lurling lurling je moeder is een boerin
walter | 22 februari 2006, 08:11:19
#15 In het heetst van de strijd roep je weleens dingen. Heb ik ook wel gedaan, later loop ik dan wel met het schaamrood uit het stadion, helemaal als het ongeneeselijke ziektes betreft. Ik ben dus geen heilig boontje. Toch vind ik het goed dat er wat aan gedaan wordt. Wel vind ik dat v. Egmond te snel affloot. De scheidsrechters moeten wel consequent zijn, want bij ADO - Ajax werd er niks ondernomen. Schandalig. Kortom steun je cluppie positief, daar kan ik mij helemaal in vinden.
Jackaroo | 22 februari 2006, 09:39:15
#16 ik denk dat je de hele zet site kan oproepen...worden gewoon door onze eogen club genaaid
moi | 22 februari 2006, 10:17:06
#17 lurling lurling je moeder is een boer, oke niet netjes , maar het is gewoon een raar mens (lol)
hoe wil de fc nu gaan bewijzen dat je iets anders zingt ?
denk niet dat de fc dat kan , daarom mij tip aan iedereen die een uitnodiging krijgt voor een gesprek bij de veiligheidscommissie van de fc ; ga niet heen !
door heen te gaan beken je schuld !
krijg je een ‘overeenkomst” met de fc te voor je neus , mag je en mee betalen aan de boete en je komt er minimaal 1 seizoen niet meer in bij de wedstrijden van de fc
door niet heen te gaan , je blijft ontkennen , zal de fc een rechtzaak tegen alle betrokken moeten gaan voeren en in elke zaak de schuld aantonen , dit kan niet , er zijn alleen videobeelden geen geluidsopnames waar jouw stem duidelijk boven uitspringt , dit kan nooit tot een veroordeling leiden , want je zingt boer , ipv hoer , en boer mag , hoer vind ik ook wel kunnen , het is tegenwoordig een normaal beroep , daarom was lurling ook niet boos (lol)
en dan nog een tip voor de bezoekers van de fc , geeft nooit een pasfoto met naam aan de club
dit is nooit voor de veiligheid in het stadion maar voor het zoeken naar valse zangers !
stoop | 22 februari 2006, 10:27:18
#18 de hele tribune zong het, en dan wor je door je eigen club genaaid:S
gast | 22 februari 2006, 10:30:52
#19 Binnenkort mag je niet eens meer juichen in het stadion hahahaha ! Krijg je drie jaar een stadion verbod lol
Misa | 22 februari 2006, 10:35:03
#20 Er is blijkbaar veel vraag naar seizoenkaarten voor het komende seizoen, dit is een mooie kans om aan de vraag te voldoen, fanatics eruit, gezinnen erin ;)
Ruud Huntbäck | 22 februari 2006, 10:45:03
#21 Wat een gedoe zeg.... Ik bedoel spreekkoren horen er een beetje bij... en dit soort spreekkoren worden overal wel gebruikt!!! Ik vind dat de spelers zich niet zoveel dr van aan moeten trekken en verder wat er ook al werd gezegt schelden doet geen pijn!! (of het moet echt een te erge spreekkoor zijn)
De knvb moet niet zo zeuren en niet zo streng zijn... Als dit soort spreekkoren niet mogen dan worden idd wel weer creatieve spreekkoren gebruikt;) ze kunnen er tog nooit een einde aan maken!!
Japper | 22 februari 2006, 10:51:04
#22 Spreekkoren moeten gewoon stoppen, je helpt er toch niemand mee en natuurlijk is het wel schelden doet geen pijn maar laten we gewoon een keer een ludiek spreekkoor verzinnen waar de wedstrijd niet om stil gelegt word maar om bijv. iemand als lurling een beetje te jennen
Thijssie | 22 februari 2006, 11:11:30
#23 nou dat word met 20.000 man naar hun toe.
ierdeen klapte nadat de spieker iets had geroepen niet alleen mensen die ervoor waren dat we moeste stoppen
farmer | 22 februari 2006, 11:11:44
#24 dat kan je mooi vergete gezinnen horen niet op noordervurve!
farmer | 22 februari 2006, 11:13:57
#25 wat een onzin, bij denhaag mogen ze alles doen, en hier??:S
gast | 22 februari 2006, 11:29:19
#26 Wat een geschreeuw jongens... man, man, man, niet normaal zoals iedereen tekeer gaat. De meeste reacties raken kant noch wal trouwens. Je weet toch dat het zingen van zulke teksten altijd consequenties heeft? Of denk je nou werkelijk dat een club als ADO nooit boetes krijgt? Niet zo druk maken met z'n allen, als je d'r bij stond te schreeuwen, gewoon de gevolgen dragen. Eindeloze discussie anders...
Bernie | 22 februari 2006, 11:54:00
#27 echt onzin dit..
Jeroen | 22 februari 2006, 11:54:16
#28 die kutbond moet een keer niet zo sneu doen en eerst maar eens concequent optreden met al haar kutregeltjes het gaat allemaal nergens over woorden vermoorden niet wat boeit t nou dat er wordt gezongen dat de moeder van lurling een hoer is die kerel krijgt dik betaald tjsha moet je maar geen voetballer worden t hoort er tegenwoordig allemaal bij kijk racisme kanniet maar dit slaat echt nergens op
farmer | 22 februari 2006, 11:55:08
#29 http://www.neukia.nl/movies/oweoweowa.wmv
Zo MOET HET!! | 22 februari 2006, 12:02:30
#30 whaha ja dat zou wel lachen zijn zoals op dat filmpje. Ideetje?
Michiel | 22 februari 2006, 12:34:10
#31 zeist moet niet zo zeiken over die k.. zeurling. het is toch ook een matennaaier!? en die boeten moeten ze maar mooi verscheuren wat kan de club er nou aan doen dan??? kijk het zingen ok en als de suporters ervoor opdraaien tja.. das klote maar de club kan je er niet voor op laten draaien dat kan gewoon niet.. dus jongens zondag weer aanmoedigen en gewoon weer verder met competitie en feyenoord aan de broek geven!!! groet'n een zingende fan. noord aan de macht!!!!
ruffryder fm | 22 februari 2006, 12:48:07
#32 Tegen feyenoord dit http://www.neukia.nl/movies/oweoweowa.wmv
dat zou egt mooi zijn:D:D en zal een goeie sfeer geven in stadion
Owe owe owe owe owe owa; Owe owe owe owe owe owa; oooooh wij zijn Groningen FC!!!; Jalalalalala
:P
Japper | 22 februari 2006, 13:02:00
#33 Als het terecht is wil ik me stil houden zoals bij psv met temmink maar, fc groningen heeft het zelf ook een beetje uitgelokt door op de kant van de z-side pamfletten uit te delen met daarin het verzoek te stoppen met spreekkoren dat werkt natuurlijk averechts! Ik hoop dat de jongens en meisjes gepakt worden die dit hebben gezongen want ik word er ook flauw van als meisje zijnde dat ze dan hoer in je oor gaan schreeuwen! en maar lachen om zichzelf! JE NOEMT JE EIGEN MOEDER TOCH OOK GEEN HOER! FC GRONINGEN ga zo door met voetballen en zondag pakken we die rotjeknor
vak c | 22 februari 2006, 13:02:10
#34 Gast de hele tribune?????? Denk dat je last van je oren dan had van het gezang naast je maar er waren heel veel mensen op de curve die niet zongen! Zing dan

JE MOEDER HEEFT EEN SNOR! Daar kan ik wel om lachen en net als met vreven laat je tieten zien dat zijn nog leuke dingen waar een voetballer om kan lachen!
curve | 22 februari 2006, 13:07:40
#35 @curve JE MOEDER HEEFT EEN SNOR! Daar kan ik wel om lachen en net als met vreven laat je tieten zien dat zijn nog leuke dingen waar een voetballer om kan lachen!

En het dan ook doet, hahaha
Ruud Huntbäck | 22 februari 2006, 13:37:31
#36 De reactie van Vreven was altijd geweldig! Helaas is Lurling zo'n ongezouten prutser dat er comische reactie valt te verwachten als je leuke spreekkoren zingt. Maar ik vind het wel een goed plan: BEDENK ORIGINELE SPREEKKOREN!!!!! Je moeder is een H##r is zo afgezaagd!

Eisso | 22 februari 2006, 14:05:22
#37 Dat applaus voor de speaker was uiteraard door de meesten sarcastisch bedoelt dat was ook te horen aan de reactie direct na het applaus, toen ging het weer los
Bart | 22 februari 2006, 14:17:41
#38 Harris, kan deze niet rechtstreeks op de site bij wijze van oproep tot sfeeractie??? Zou toch geweldig zijn! Of bij de Fanatics?

http://www.neukia.nl/movies/oweoweowa.wmv

Ja, goed idee :)
Supporter | 22 februari 2006, 15:35:00
#39 He Ol'Spammerd hierboven, 1x is wel genoeg!

Tja, niks aan te doen dat de regels in Nederland zo streng zijn. Je kunt er wel tegenin gaan maar je verliest het toch van de bobo's in de Zeister bossen. Bovendien vinden de bobo's op de Groninger tribunnes het ook niet echt fijn waardoor ze hun geld liever in die bioscoop in het Westen pompen.
Ol' Spammerd | 22 februari 2006, 17:06:57
#40 als ze 1500 man een stadion verbod geven op de z-side. Komt er nooit sfeer weer!
Cuteboy | 22 februari 2006, 17:14:37
#41 Wat zei Ol' Spammerd nou: 1x of nait!
Ol' Spammerd | 22 februari 2006, 17:39:56
#42 Of Lurling moet gewoon van het veld. Dan is het probleem ook weg.
tja | 22 februari 2006, 17:44:53
#43 Wat een gezeik zeg. In t Oosterpark waren er elke week wel spreekkoren. Elke uitclub werd verwelkomt met k*nk*rclub. K*nk*rjoden of k*nk*r top oss, k heb t allemaal wel gehoord en nu in t Euroborg mag helemaal niks meer? Blijkt maar weer dat Groningen een andere weg is ingeslagen. rotte appels dr uit en kakkers en gezinnetjes dr in. Misschien moeten ze eens nachecken wie er in de Toto divisie de uitwedstrijden bezochten.
brut | 22 februari 2006, 18:08:30
#44 http://www.neukia.nl/movies/oweoweowa.wmv gaan we ff tegen feyenoord doen!
timinho | 22 februari 2006, 19:05:47
#45 hou nou maar op jongs..dit heeft geen nut..we pakken 3 punten tegen feyenoord zonder spreek horens en dan is iedereen weer blij..moii
boereee | 22 februari 2006, 19:12:45
#46 mogen we zondag wel roepen

JOL DIE GOKT IN BELGIE
temmink | 22 februari 2006, 20:19:25
#47 Ik moet zeggen dat ik deze hele ophef over wat er zaterdag is geroepen nogal overtrokken vind. Een aantal meningen op een rijtje: 1. Als ik mee zou hebben gezongen, zoals eerder gesteld, wie bewijst dan dat ik niet boer zong ipv hoer? Of je moeder is heel stoer!? 2. Is een hoer dan wel prositituee in Nederland niet net zo'n erkend beroep als vakkenvuller? Niemand wil er vooruit gemaakt worden maar ze zijn der genoeg en bovendien is het een "erkend" beroep! 3. Laten we creatiever gaan zingen. Dus niet simpel je moeder is een hoer, maar misschien wel bewust overdreven lief gaan zingen? Bedenk vast wat origineels voor de komende wedstrijden.. Doe wat met potentiele namen en of bepaalde manieren van wedstrijdverloop. Wat te zingen bij buitenspel, afgekeurde goal, scheidsrechter tegen (das een zekerheidje sinds we de Euroborg zijn betrokken).

In ieder geval ben ik sowiezo tegen het zingen van ongeneeslijke ziektes, dat gaat een stap te ver. Maar een erkend Nederlands beroep aanhaffen... Zou je daar een stadionverbod voor kunnen krijgen? De hele supporterscurve was gewoon telling overtuigd dat Lurlings moeder van beroep hoer (spreek uit als: boer) was!
Adje Assen | 22 februari 2006, 22:09:46
#48 als hier stadionverboden achter weg komen,dan is onze club erg triest bezig en zal de sfeer nooit meer worden wat die was!!! bv:geen clubkleuren dragen,geen vlaggen ophangen en de hele wedstrijd gehele stilte!!!! en dit uit solidairiteit voor diegenen die er een sv voor hebben opgelopen.
oldskool | 22 februari 2006, 22:53:04
#49 wanneer er stadionverboden worden opgelegd roep je de ellende op je af. wat je kan doen is iedereen een euro te laten inleggen dan is de boete in iedergeval betaald en voor de eerst volgende keer ook.
wat een gelul | 23 februari 2006, 09:13:38


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl