Forum | Prikbord | Info | Links
 
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
Nieuwsarchief
Twee toffe buitenlands oefentrips: Oberhausen en Mechelen 9 juli 2010
In juli en september speelt FC Groningen twee buitenlandse oefenwedstrijden, die voor supporters prima te bereizen zijn. Op zaterdag 31 juli spelen de Groningers tegen Rot-Weiß Oberhausen, en op 5 september gaan ze op bezoek bij KV Mechelen. Het is natuurlijk zeer tof als FC Groningen tijdens beide wedstrijden wordt gesteund door een flink aantal supporters. Inmiddels roepen ook de Groningen Fanatics met een pamflet op om massaal naar Oberhausen af te reizen.
__________

Oefenwedstrijd tegen Rot-Weiß Oberhausen
Als onderdeel van de voorbereiding op het nieuwe seizoen speelt FC Groningen op zaterdagmiddag 31 juli een oefenwedstrijd tegen Rot-Weiß Oberhausen. De rood-witten hebben dan hun officiële seizoensopening. Aanvankelijk zouden de Duitsers oefenen tegen het nationale elftal van Cuba, maar die mochten van dictator Castro het eiland niet verlaten wegens vluchtgevaar. Gelukkig kwam FC Groningen daardoor in beeld als tegenstander, dus bij deze hartelijk bedankt, ouwe sigarenroker, hebben wij tenminste een tof tripje.

Dat vinden ook de Groningen Fanatics, die met een pamflet alle FC Groningen-supporters oproepen om massaal naar Oberhausen af te reizen:De tegenstander
In 1904 fuseerden Emschertaler SV (1902) en Oberhausener TV 1873 tot de nieuwe club Oberhausener SV. De nieuwe club fuseerde op zijn beurt met Viktoria Styrum BV om zo SpVgg 1904 Oberhausen-Styrum te vormen. Binnen 6 maanden verliet een aantal spelers de club om 1. FC Mülheim-Styrum te vormen. In 1934 werd de huidige naam aangenomen.

In de begindagen was de club eerder anoniem in zijn prestaties. Na de vorming van de Gauliga onder impuls van het Derde Rijk speelde de club in de Gauliga Niederrhein, maar kon niet op tegen rivaal Fortuna Düsseldorf. Na de Tweede Wereldoorlog werkte de club zich op naar de Oberliga West en bij de vorming van de Bundesliga werd de club ingedeeld in de 2de klasse Regionalliga West. In die klasse werden ze kampioen in 1969 wat hen naar de 1ste klasse bracht, de Bundesliga. In 1971 raakte de club betrokken in een schandaal in de Bundesliga, maar kwam er uiteindelijk zonder kleerscheuren van af. Na 4 jaar in de hoogste klasse zakte de club terug naar 2e klasse.

Door financiële problemen ging de club in 1988 terug naar de Verbandsliga Niederrhein (4e klasse). Gedurende 10 jaar ging de club op en neer tussen 3e en 4e klasse, maar in 1998 keerde Rot-Weiß Oberhausen terug naar de 2. Bundesliga. In 2005 degradeerde de club opnieuw naar 3e klasse waar de rood-witten ook geen potten konden breken en direct degradeerden naar de Oberliga Nordrhein. De club is werd in 2007 echter kampioen en promoveerde naar de Regionalliga Nord. Het daaropvolgende seizoen eindigde Oberhausen tweede in deze divisie en promoveerde daardoor naar de 2.


Het stadion
"Stadion Niederrhein" is sinds de jaren '30 de thuishaven van voetbalclub Rot-Weiß Oberhausen. Het stadion is gelegen op een eilandje tussen het riviertje de Emscher en het Rhein-Herne-kanaal. Het stadion werd in 1926 gebouwd als middelpunt voor meerdere sporten, waaronder het in die tijd zeer populaire turnen. Officieel werd het stadion ingewijd op 24 mei 1926 met een voetbalwedstrijd tussen een stadselftal uit Oberhausen en landskampioen 1. FC Nürnberg. Het werd 0-6 voor de gasten.

Rot-Weiß Oberhausen speelde in die tijd eerst nog enkele jaren op de "Sportplatz an der Lothringer Straße". In de loop der jaren weken "Die Kleeblätter" echter steeds vaker uit naar Stadion Niederrhein, omdat de bezoekersaantallen flink toenamen. In 1950 werd het absolute bezoekersrecord gevestigd, toen de finale om het algehele Duitse landskampioenschap tussen Kickers Offenbach en Preußen Dellbrück (3-0) in Oberhausen werd gespeeld voor 45.617 toeschouwers.

In 1970 kreeg het stadion een lichtinstallatie, in 1982 werd er een sintelbaan rond het veld gelegd en in 1996 kreeg het stadion een nieuw scorebord. In 2004 werd het stadion aangepast aan de strenger geworden veiligheidsregels. De huidige capaciteit van het stadion bedraagt 21.318 plaatsen, waarvan 17.279 staanplaatsen en 4.039 zitplaatsen. Er zijn inmiddels verregaande plannen van de gemeente Oberhausen om het gebied rondom het stadion verder te gaan ontwikkelen, waarbij het stadion zelf zal worden omgebouwd tot een moderne arena met ruim 15.000 plaatsen.

Adresgegevens
SC Rot-Weiß Oberhausen
Stadion Niederrhein
Lindnerstraße 2-6
46149 Oberhausen
Website: www.rwo-online.de

__________


Oefenwedstrijd tegen KV Mechelen
Op zondag 5 september gaat de selectie van Pieter Huistra naar Mechelen, waar om 16.00 uur een wedstrijd tegen KV Mechelen wacht. De Belgische club heeft op die datum de zogenaamde Fandag, vergelijkbaar met onze Open Dag. De oefenwedstrijd vloeit voort uit afspraken die zijn gemaakt rondom de transfer van Jonas Ivens naar FC Groningen. De centrale verdediger was aanvoerder van KV Mechelen en speelt komend seizoen in het groen-wit. In verband met de interlandkalender liggen in het eerste weekend van september de competities in onder meer Nederland en België stil, waardoor deze wedstrijd gespeeld kan worden.


De tegenstander
KV Mechelen werd opgericht in 1904. De club werd vier maal landskampioen en kende zijn grootste successen eind jaren '80 onder financiële impuls van John Cordier en sportieve leiding van Aad de Mos met als bekroning het landskampioenschap, de Beker der Bekerwinnaars (na 1-0 winst tegen Ajax in Straatsburg) en de Europese Supercup van 1988. KV Mechelen is de laatste Belgische club die een Europabeker kon winnen. Na financiële problemen in 2002 kon de club toch nog gered worden, maar degradeerde naar derde klasse en heet nu officieel Yellow Red KV Mechelen. Sinds 2007 speelt KV Mechelen weer op het hoogste niveau.


Het stadion
Stadion "Achter de Kazerne" in Mechelen, dat sinds 2009 de commerciële naam "Argosstadion" draagt, is de thuishaven van voetbalclub KV Mechelen. Het stadion dankt haar historische naam aan een militaire kazerne, die in de buurt was gelegen. Inmiddels staan op deze plek gebouwen van telecommunicatiebedrijf Telenet.

In 2003 verdween de historische naam en kreeg het stadion de commerciële naam "Scarletstadion", een verwijzing naar hoofdsponsor Scarlet. KV Mechelen was hiermee de eerste voetbalploeg in België met een commerciële naam voor haar stadion. In 2006 kreeg het stadion de naam "Veoliastadion", naar de toenmalige hoofdsponsor Veolia. In 2009 tenslotte veranderde de naam in "Argosstadion", naar de nieuwe hoofdsponsor Argos Oil.

Het stadion is altijd eigendom geweest van KV Mechelen, tot een paar jaar geleden toen de club in financiële problemen kwam en het stadion verkocht werd. Het stadion heeft tegenwoordig een capaciteit van 14.145 toeschouwers.

Adresgegevens
KV Mechelen
Argosstadion Achter de Kazerne
Kleine Nieuwedijkstraat 53
2800 Mechelen
Website: www.kvmechelen.be

__________


Zo, dat is voorlopig wel even genoeg info om iedereen over de streep te trekken. Pak je agenda erbij, markeer deze wedstrijden met een paar flinke rode uitroeptekens in je agenda en reis mee naar Oberhausen en Mechelen!


Datum

Locatie Aanvang

31-07-2010
Rot-Weiß Oberhausen - FC Groningen Oberhausen 16.00 uur05-09-2010
KV Mechelen - FC Groningen Mechelen 16.00 uur
Printversie »
 

 
Webhosting: Flexwebhosting.nl