Forum | Prikbord | Info | Links
 
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
Nieuwsarchief
Protest tegen combibeleid geslaagd 14 december 2009
Het protest van supporters tegen het huidige combibeleid is gisteren vlekkeloos verlopen. Zo'n 200 FC Groningen-supporters reisden - buiten de door de Rotterdamse politie opgelegde buscombi - met de trein naar Rotterdam om te laten zien dat ze de beperkende maatregelen bij wedstrijden met een laag risico zat zijn. De trein met de Groningers werd uiteindelijk teruggestuurd, maar de sfeer bleef vreedzaam en en het signaal is duidelijk afgegeven.

Op station Rotterdam CS stond een groep Sparta-supporters om de Groningers te ondersteunen bij hun actie om vreedzaam naar het Sparta Stadion te lopen. Toen duidelijk werd dat de trein met Groningers terug werd gestuurd, zongen beide groepen elkaar toe. De Spartanen namen vanaf toen de protestactie over en liepen gezamenlijk met protestdoeken naar het stadion. De protestdoeken werden later ook getoond bij de spelersopkomst.

In het Dagblad van het Noorden staat vandaag een artikel van journalist Paul Zweverink, die meereisde met de treingroep:

Combiprotest supporters treft doel
FC Groningen-fans reageren ingetogen op terugsturen uit Rotterdam

De hier en daar omstreden en buiten de verplichte buscombi om uitgevoerde actie van FC Groningen-supporters verliep prima en bovenal ingetogen. De bedoeling om een protest te laten zien en horen tegen de in de ogen van de fans veel te strenge en belastende regels bij het bezoeken van uitwedstrijden slaagde. Op een enkel klein incidentje na verliep de lange treinreis naar en van Rotterdam vlekkeloos.

Het lawaai vanuit de trein op het Centraal Station van Rotterdam gold vooral de groep supporters van Sparta die buiten het station (de politie had ze niet toegelaten op het perron) de in de trein opgesloten Groningers middels spandoeken en handgeklap een hart onder de riem staken. "Dat was een prachtig moment", aldus Jeroen de Roo, één van de actieleiders. "Dat we op deze manier steun kregen van de fans van Sparta maakt zo'n dag al echt helemaal goed."

Jeroen gaf op de terugreis toe een paar nachten slecht geslapen te hebben. "Je organiseert zo'n actie, je komt met gezicht en naam op TV Noord, je naam staat in de krant. Dan maak je je zorgen dat er iets mis gaat. Daar draag je dan wel de verantwoordelijkheid voor. Ik heb een gezin en een baan, daar denk je dan wel even aan." Maar Jeroen hoeft zich geen zorgen te maken, de actie verliep geheel zoals hij en zijn medeorganisator Tjarco Reitsma dat wensten. Alle meereizende supporters hadden voordat ze in Groningen op de trein stapten nog een pamflet gekregen met daarop de dringende oproep zich toch vooral rustig te houden, alle aanwijzingen van de politie en ME op te volgen en niet te veel te drinken. Het moet gezegd: met de discipline onder de supporters was niets mis.

Uiteraard werd de trein eenmaal aangekomen in Rotterdam weer terug gestuurd. Dat was voor het vertrek al lang en breed bekend. De autoriteiten hoopten in Amersfoort, waar overgestapt diende te worden, al het deel Groningen- supporters te scheiden van het andere reispubliek, maar die vlieger ging niet op. Snel hadden de fans door dat het voorste deel van de trein, waar de spoorwegpolitie hoopte dat de Groningen in zouden stappen, losgekoppeld zou worden en Rotterdam al helemaal niet zou bereiken. Dus mengden de supporters zich net als het eerste deel van de reis netjes verspreid door de gehele trein.

Vervolgens leek de 'stroomstoring' die het traject Amersfoort- Rotterdam zou teisteren op een trucje van de lokale overheden om de reizigers richting Den Haag in ieder geval naar een andere trein te loodsen. In Rotterdam-Alexanderpolder besteeg de ME de trein en sloot de uitgangen hermetisch af. Het was op Rotterdam Centraal nog een heel gedoe die niet-supporters te scheiden van de fans, maar dat lukte. "Wij moeten naar een voorstelling in Rotterdam", zeiden vier dames. "Maar deze voorstelling met al die voetbalsupporters was eigenlijk al mooi genoeg."

Met applaus en gejuich verlieten de dames vervolgens de trein. De supporters kregen daartoe zoals verwacht geen toestemming, waarna de trein rechtsomkeert maakte en de terugreis naar Groningen ingezet kon worden. Halverwege de terugtocht ontstond plotseling toch nog rumoer, maar dat was omdat doorkwam dat Thomas Enevoldsen FC Groningen tegen Sparta op voorsprong had gezet.


Waar gaat het protest over?
Het supportersprotest waar een paar honderd fans van FC Groningen aan mee deden, richt zich op de vele regels en beperkingen waaraan de voetbalaanhang zich dient te onderwerpen als ze hun favoriete team tijdens uitwedstrijden willen ondersteunen. Het niet vrijelijk kunnen reizen naar voetbalwedstrijden is veel goedwillende voetbalsupporters een doorn in het oog. Dat is niet alleen bij de aanhang van FC Groningen het geval, dat gevoel wordt ook bij de fans van andere clubs breed gedragen. De voornaamste grieven: een wonderlijke rechtsongelijkheid tussen 'normale burgers' en voetbalsupporters.

"Alleen bij terroristen en voetbalsupporters is het zo dat je zelf je onschuld moet bewijzen in geval van een mogelijk incident, volgens het normale Nederlandse recht moet schuld eerst bewezen worden. Wij krijgen onmiddellijk een stadionverbod en een geldboete, waarna het onderzoek naar de ware toedracht vaak meer dan een jaar duurt", zeggen de supporters. "Als je voetbalsupporter bent, word je dus gelijkgesteld aan een terrorist." De supporters wilden met de treinreis naar Rotterdam aantonen dat het ook mogelijk is om zonder al die belemmeringen naar voetbalwedstrijden met een laag risico te reizen.


Nijland: Trots op onze supporters
Algemeen directeur Hans Nijland is opgelucht dat de actie van de supporters in alle rust verlopen is. "Ik geef toe dat ik er wat zorg over had en ben dan ook erg blij te horen dat alles goed verlopen is. Ik ben de hele dag op de hoogte gehouden over de treinreis en hoorde al snel dat het rustig was. De supporters hebben met deze actie een statement gemaakt en ik herhaal nog maar eens: wij staan achter de uitgangspunten van deze actie. Dat het goed verlopen is, betekent een compliment aan onze supporters. Een mooie zondag zo. We winnen en de actie verloopt naar wens. Ik ga onze overwinning tegen Sparta dan ook maar opdragen aan de supporters die de hele dag in de trein gezeten hebben."

Bron: Dagblad van het Noorden, Paul Zweverink


Ook RTV Noord maakte een reportage van de protestactie:

Printversie »
 

Reacties:
#1 Laat die overwinning maar zitten, Hans, vang het signaal op en doe er wat mee.....
nickky | 14 december 2009, 15:36:45
#2 Ja hans achteraf weer iets positiefs zeggen. Je had van te voren al vertrouwen in ons moeten hebben.
peer | 14 december 2009, 18:38:36
#3 Wel zwak dat RTV Noord niet mee reisd!!!
Ramius | 15 december 2009, 00:37:39
#4 Daar kan ik wel even op inspringen, er was die zondag maar één camerarman beschikbaar en die moest in de regio blijven voor als er iets zou gebeuren. Begrijpelijk. Desalniettemin zou het team van Noord mee reizen tot aan Assen, mooie tussen oplossing, maar toen deden de vrienden van de politie al moeilijk. Noord mocht ons eerst op het perron niet eens interviewen, we mochten niet eens flyeren in eerste instantie en in de de trein mocht al helemaal niet gefilmd worden. Waanzin natuurlijk, maar het werd niet toegestaan. Daarop zijn ze maar weer teruggegaan naar de media centrale. Wel erg jammer, want beelden van het machtsvertoon in Rotterdam waren natuurlijk wel leuk geweest.
nickky | 15 december 2009, 11:13:12
#5 Op welk grond mocht er niet gefilmd worden? Er is toch ziets als persvrijheid? Dit is gewoon een vorm van censuur.
Grieze | 16 december 2009, 14:56:18
#6 Huisregels van de NS....
nickky | 16 december 2009, 16:20:03
#7 Voor zover mij bekend, is een trein een openbare gelegenheid, waar je -mits in het bezit van een geldig vervoersbewijs- gewoon plaats mag nemen, ongeacht de vraag of je in het bezit bent van een camera. Heeft de NS wellicht huisregels die ze bij speciale gelegenheden van toepassing verklaren?!?
Lelystad | 18 december 2009, 22:34:48


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl