Forum | Prikbord | Info | Links
 
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
Nieuwsarchief
Aanstaande zondag: protestactie 10 december 2009
Aanstaande zondag reizen supporters van FC Groningen per trein af naar Rotterdam om te protesteren tegen het combibeleid in Nederland en uiteraard bij FC Groningen in het bijzonder. Steeds vaker krijgen goedwillende supporters te maken met allerlei beperkende maatregelen en regeltjes en dat vergalt het plezier behoorlijk. Ook voor de uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam moeten FC Groningen-supporters het laatste deel verplicht met de bus afleggen.

Zoals eerder gemeld is er daarom een oproep voor een vreedzame protestactie geplaatst op het FCG Forum. Eerst waren de initiatiefnemers achter dit protest nog anoniem, maar nadat diverse supportersgroeperingen bij FC Groningen, maar ook bij Sparta Rotterdam en zelfs bij Feyenoord hun steun hadden toegezegd, en ook FC Groningen zelf verklaarde de doelstelling van de actie te steunen, verschenen de twee initiatiefnemers in een item bij Noord Nieuws:


Een helder verhaal kortom, dat onder fanatieke supporters breed gedragen wordt. Ook de club zelf begrijpt de onvrede over het huidige beleid. Toch verscheen er afgelopen dinsdag een bericht op de website van FC Groningen, waarin de club ineens afstand neemt van de voorgenomen actie en supporters oproept om af te zien van het protest, omdat er vanuit de KNVB en politie Rotterdam gewaarschuwd is voor mogelijke consequenties.

Dat bericht wordt slecht ontvangen. Hoe kun je als club eerst steun voor de actie uitspreken en een aantal dagen later er afstand van nemen, vanwege bangmakerij uit Zeist en Rotterdam? Veel fanatieke supporters vinden dat de club met het bericht haar eigen supporters afvalt. Bovendien is die bangmakerij een groot onderdeel van het repressiebeleid waartegen met de actie juist wordt geprotesteerd. De actievoerders zijn het zat dat er wordt gestrooid met onredelijke maatregelen en straffen tegen supporters die geen kwaad in het zin hebben. Tevens is er in de oorspronkelijke oproep ook al gewaarschuwd voor mogelijke consequenties, dus er is niet echt sprake van 'nieuwe' informatie.

Een dag later licht Hans Nijland het standpunt van de club in het Dagblad van het Noorden toe en is iets genuanceerder: "Laat ik voorop stellen dat wij als FC Groningen alle begrip hebben voor het ongenoegen bij onze supporters van waaruit deze actie voortkomt. Wij begrijpen dat ze al die regeltjes en blokkades die er ook voor goedwillende supporters worden opgeworpen bij het bezoeken van een uitwedstrijd meer dan zat zijn. Ook wij vinden dat goedwillende supporters in vrijheid zouden moeten kunnen bepalen wanneer en hoe je een uitwedstrijd bezoekt."

Toch stelt Nijland dat het uiterst onverstandig zou zijn komende zondag wel op de trein naar Rotterdam te stappen. "Wij hebben overleg gehad met zowel de KNVB als de gemeente Rotterdam. Hun antwoord was helder: de groep die met de trein naar Rotterdam reist wordt niet toegelaten tot de stad. Het was al duidelijk dat ze niet in het stadion zouden worden toegelaten, omdat voor deze wedstrijd een verplichte buscombi geldt."

Nijland vervolgt: "Ik kan niet goed overzien wat de consequenties zijn voor de supporters die hun voornemen toch gaan doorzetten. Maar de trein zal waarschijnlijk teruggestuurd worden en waar ik bang voor ben is, dat er misschien stadionverboden zullen volgen wegens het niet nakomen van de voor deze wedstrijd geldende vervoersregels. Ik wil nogmaals duidelijk stellen dat wij met deze oproep geenszins de bedoeling hebben onze supporters af te vallen, maar we willen wel onverwachte problemen voorkomen." En wat als de supporters de oproep in de wind slaan? "Iedereen moet zijn eigen afweging maken", zegt Nijland. "In feite kunnen wij niet anders dan deze oproep doen."

Organisator Tjarco Reitsma is niet van plan de actie af te blazen. "Dit had ik al wel verwacht. Ik heb al een onderhoud met veiligheidscoördinator Matthias Mulder gehad. Hij uitte ook al zijn zorgen over de actie. Wij willen echter een statement maken en zijn niet van onze actie af te breken. De politie en clubs kiezen er nu voor om de actievoerders vooraf al te ontmoedigen. Wij roepen de supporters dus op wél naar het station te komen zondagochtend. En nogmaals: we willen alles rustig en vredig laten verlopen. Dat we Rotterdam niet binnenkomen, het zij zo. Onze actie is in eerste instantie bedoeld als een protest tegen de zee aan beperkende regels jegens goedwillende supporters."Voor meer informatie en de laatste stand van zaken over deze protestactie: check het speciale topic op het FCG Forum.
Printversie »
 

 
Webhosting: Flexwebhosting.nl