Forum | Prikbord | Info | Links
 
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
Nieuwsarchief
FC Groningen verliest van Ajax 19 december 2004
FC Groningen heeft de laatste wedstrijd voor de winterstop verloren. In het eigen Oosterparkstadion kunnen de Groningers een helft op de been blijven tegen de Amsterdammers, maar er wordt uiteindelijk wel fiks verloren van Ajax: 0-4

Een fikse hagelbui op ongeveer een uur van de aftrap zorgt ervoor dat het veld in het Oosterparkstadion er wit gekleurd uit ziet en de daarmee gepaard gaande gladheid komt de wedstrijd niet echt ten goede. Door de kou loopt de verkoop van Nevland-mutsen natuurlijk wel vrij goed en ook Groby zal zich wel thuisvoelen op de poolvlakte van het Oosterpark.

In de eerste helft houdt FC Groningen goed stand tegen Ajax. Weliswaar zijn de beste kansen voor de Amsterdammers, maar met enig kunst en vliegwerk en wat miraculeuze reddingen blijft FC Groningen op de been. Ook een goal van Mitea gaat niet door, omdat de Roemeen buitenspel staat. Aan de andere kant wint Salmon een kopduel met doelman Vonk, maar hij is daarna net te laat bij de bal en schiet in het zijnet. Er wordt gerust met 0-0 en lijkt er geen vuiltje aan de lucht.

Na de thee heeft FC Groningen een fase grip op de Amsterdammers. Dat resulteert na tien minuten in een schotkans voor Danny Buijs. Een steekbal van Seedorf wordt door Buijs op de slof genomen. De boogbal is echter net niet hoog genoeg om Vonk in de lucht te verrassen. Een minuut later probeert Seedorf het van de rand van de zestien. Ook nu ligt Vonk weer in de weg. In de fase die volgt slaat Ajax toe.

Babel wint een luchtduel van Matthijs en legt bal voor de voeten van Wesley Sneijder, die de bal feilloos binnenschiet. Martin Drent komt in het veld voor Mile Krstev, maar doordat de Groningers op zoek gaan naar de gelijkmaker, ontstaat er achterin veel ruimte. Ruimte waar de snelle spitsen van Ajax wel raad mee weten. Bij een snelle uitbraak bedient Rosales Mitea en de Roemeen schuift de bal in het doel. Dat Mitea in buitenspelpositie lijkt te staan, is grensrechter Geutjes ontgaan. Zoals hem vanmiddag wel vaker iets ontgaat. De moed zakt de Groningers nu definitief in de schoenen.

Ook de derde goal kent een sterke geur van buitenspel, en wederom ziet Geutjes het niet. Eigenlijk is het te triest voor woorden dat dergelijke lieden de vlag hanteren en hun oren gewillig laten hangen naar de praatjes van een topclub. De grensrechter oordeelt dat er doorgespeeld mag worden als Mitea in zijn ogen duidelijk vanaf eigen helft vertrekt. Daar is de rest van het stadion het echter niet zo mee eens. De Roemeen passt op Babel die de klus koelbloedig klaart.

Met drie goals verschil en nog vijftien minuten te gaan is de wedstrijd dan natuurlijk gespeeld. Drie minuten later vertrekt Babel wel van eigen helft en maakt hij met een fraaie stift de 0-4. Bij die stand durven de 'stoere' mannen van Ajax, zoals hoerenloper Van der Vaart en zoon van een pasjesdief De Jong het wel aan om het thuispubliek nog te provoceren. Een jaarlijks terugkerend fenomeen van dit arrogante Amsterdamse volk. Als ze echter weer terug naar de bus moeten, hebben ze aanmerkelijk minder lef. Dan gaan de koppies schichtig op en neer en wordt de pas versneld.

In de slotfase krijgen Heitinga en Buijs het nog met elkaar aan de stok en zijn er enkele andere spelers nodig om het brandje te blussen. Arbiter Wiedemeijer besluit de kaarten op zak te houden en fluit niet lang daarna af. FC Groningen verliest terecht en geflatteerd.

Opstelling FC Groningen: Roorda; Elshot, Matthijs, Kruiswijk, Van der Linden (79' Fledderus); Buijs, Krstev (63' Drent), Florén, (C) Van Gessel; Salmon (79' Tuyp), Seedorf

Opstelling Ajax: Vonk; Trabelsi, Escudé, Maxwell, De Jong; Sneijder (66' Heitinga), Van der Vaart, (C) Galasek; Rosales (83' De Ridder), Babel, Mitea

Scoreverloop: 58' Sneijder (Babel) 0-1, 62' Mitea (Rosales) 0-2, 75' Babel (Mitea) 0-3, 78' Babel 0-4

Scheidsrechter: Wiedemeijer

Toeschouwers: 12.500 (uitverkocht)
Printversie »
Fotoverslag »

 
Webhosting: Flexwebhosting.nl