Forum | Prikbord | Info | Links
 
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
Nieuwsarchief
Geslaagde 'Trekkertour' naar Friesland 10 december 2004
De ludieke actie die de leden van het Front Anti Abe dit keer hadden bedacht, bleek erg succesvol. In Gorredijk werd de stoet opgewacht door zo'n 80 FC Groningen-supporters, die vervolgens aansloten in de stoet en meereden naar Heerenveen. De leden in de trekkerstoet werden de hele middag platgebeld door diverse kranten en regionale omroepen.
Zie: Front Anti Abe Trekkertour

Reisverslag - John Deere was here
Voor de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen hebben enkele supporters van FC Groningen iets leuks bedacht. Omdat FC Groningen de laatste weken redelijk op stoom is, besluiten zij de spelers op een aparte wijze te ondersteunen. Daarom trotseren zij weer en wind en maken, zoals het echte boeren betaamt, de reis naar Friesland te maken per tractor. Dit om duidelijk te maken dat de 'Boeren op stoom' zijn.

En zo verzamelt zich op vrijdagmiddag om 12.00 uur een aantal supporters op het Oosterparkstadion om de laatste voorbereidingen te treffen. Er worden enkele spandoeken gemaakt, zoals "We gaan op de trekker weer naar huis" en "John Deere was here!", doelend op de woordvoerder van het groepje fanatiekelingen, die zich op Radio Noord vernoemde naar het wereldberoemde tractormerk.

Rond de klok van 13.30 uur komen de twee tractoren met bijbehorende veewagen aangereden. Er worden spandoeken en banners ingeladen en ook de trommel gaat mee naar Friesland. Zo'n vijftien supporters nemen plaats in de veewagens en dan worden de motoren gestart. Eerst moeten we de stad nog uit, en via het Damsterdiep, de Rademarkt en het NS-station komen we uiteindelijk op het Hoendiep. Er wordt vanuit de karren met vlaggen gezwaaid en getrommeld en menig automobilist toetert vrolijk als hij de bonte stoet voorbij ziet komen.

Het is koud in de karren. De wind snijdt door de kleding, maar boeren geven niet op. Er zijn banken geplaatst zodat iedereen wel op een comfortabele manier de trip kan maken. Er worden blikken bier opengetrokken en de zak chips gaat rond. Via Hoogkerk, Oostwold en Midwolde voert de weg naar Tolbert, waar we bij partycentrum "De Postwagen" nog een tractor met wagen hebben geregeld. Inmiddels heeft zich daar ook een gedeelte van de Noordelijke pers verzameld om verslag te doen van deze ludieke trekkertour.

Nadat de wagens en tractoren zijn versierd, gaat de reis verder. Er is een krat bier aan boord en er is gezorgd voor kaas, worst en chips, dus echt te lijden hebben de trekkercombigangers niet. Onderweg worden enkele mensen platgebeld door allerlei journalisten en onderweg worden diverse interviews gegeven. In de buurt van Frieschepalen stappen zelfs camerateams van RTV Noord en Omrop Fryslān in om een gedeelte van de reis in de veewagens te filmen. Het is duidelijk dat de trip wat losmaakt.

Dat blijkt ook als we rond half 6 aankomen in Gorredijk, alwaar een verzamelpunt is ingericht voor andere Groningers. Zo'n 80 supporters onthalen de stoet met gejuich en er worden fakkels ontstoken. De laatste tien kilometer gaan in stijl gereden worden, dat is wel duidelijk. Onder aanvoering van een motormuis zet de colonne zich weer in beweging en sluiten er een stuk of 35 auto's aan, luid toeterend en met de koplampen knipperend. In Heerenveen zullen ze weten dat FC Groningen er aankomt. Als de stoet voor de McDonald's in Heerenveen aankomt, worden er op de karren fakkels ontstoken en ontstaat er luid gejuich vanuit de McDonald's, die al compleet is overgenomen door Groningers.

Helaas mogen we van de Friese touwsnorren niet met de trekker naar het stadion rijden, dus worden de trekkers op de parkeerplaats gezet. Helemaal zonder problemen gaat dat overigens niet, want de politie van Heerenveen heeft wel een hele aparte omleiding bedacht. Na anderhalve kilometer komen ze er zelf ook achter dat de parkeerplaats toch echt de andere kant op is en kunen we keren. Erg slim geregeld. We rijden terug en draaien de parkeerplaats op.

De spullen worden uitgeladen en op de parkeerplaats worden er sjaaltjes aan de man gebracht met de welluidende tekst: "Heerenveen sucks, lekker op de trekker en Front Anti Abe on Tour". Een kleine actie om de onkosten voor de trekkertour terug te verdienen. Gelukkig steunen veel FC Groningen-supporters deze ludieke actie en kopen een sjaaltje. Actie geslaagd.
Printversie »
Fotoverslag »

 
Webhosting: Flexwebhosting.nl